Про перебіг виборчої кампанії.  Як Херсонщина, Черкащина та Харків підготувались до виборів

Про перебіг виборчої кампанії. Як Херсонщина, Черкащина та Харків підготувались до виборів

Укрінформ
29 жовтня, 11:30 - пресконференція на тему: «Адмінресурс та безпрецедентна боротьба з кандидатами-двійниками – як Херсонщина, Черкащина та Харків підготувались до виборів»

Організатор: Громадянська мережа ОПОРА.

Спікери: Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Клюжев - старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

Коротко. 31 жовтня у Харкові відбудуться вибори міського голови, а в округах №184 на Херсонщині (центр – м. Нова Каховка) та №197 на Черкащині (центр – м. Золотоноша) обиратимуть народних депутатів. На пресконференції експерти ОПОРИ розкажуть про готовність регіонів до цих виборів та основні порушення виборчого законодавства.

Під час заходу дізнаєтесь про перебіг виборчої кампанії в трьох регіонах; застосування адміністративного ресурсу – хто і як використовував його у виборчих інтересах; формування виборчих комісій та заміни; як відбувалась боротьба із кандидатами-двійниками.

Експерти також розкажуть про рівень готовності Черкащини, Херсонщини та Харкова до виборів 31 жовтня й назвуть ключові ризики перед днем голосування, які треба попередити.

Довідково. Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова та народних депутатів в округах №184 на Херсонщині (центр – м. Нова Каховка) та №197 на Черкащині (центр – м. Золотоноша), що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування та фіксуватимуть порушення. А в Харкові та на Черкащині спостерігачі у день голосування також проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.

За додатковою інформацією звертайтеся тел.: 044 591 44 44, e-mail: info@opora.org.ua 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

ОПОРА у понеділок оприлюднить паралельний підрахунок голосів на виборах мера Харкова і народного депутата на Черкащині

Громадянська мережа ОПОРА у понеділок, 1 листопада, оприлюднить паралельний підрахунок голосів на виборах Харківського міського голови та проміжних виборах народного депутата в одномандатному виборчому окрузі № 197 на Черкащині.

Про це розповіла голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська під час пресконференції в Укрінформі.

«У день голосування ми плануємо провести короткотермінове спостереження, у результаті якого в понеділок уранці буде оприлюднено паралельний підрахунок голосів на основі статистичної вибірки у місті Харкові на виборах Харківського міського голови, паралельний підрахунок голосів з повним покриттям виборчих дільниць на Черкащині, 197-ий округ, і також статистично обґрунтоване спостереження на 184-му окрузі, Херсонщина», - зазначила вона.

За її словами, за результатами виборів у Харкові і на Черкащині буде оприлюднено саме попередній підрахунок голосів, що не є екзит-полом, оскільки оголошуватиметься зранку наступного дня за днем голосування.

Водночас Айвазовська зауважила, що про вибори народного депутата в ОВО № 184 на Херсонщині будуть оголошені репрезентативні дані щодо дотримання процедур і зафіксованих порушень.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія призначила на неділю, 31 жовтня, проміжні вибори народних депутатів в одномандатних виборчих округах №184 (Херсонська область) та №197 (Черкаська область).

1 вересня у цих округах розпочався виборчий процес.

ЦВК зареєструвала загалом 45 кандидатів у народні депутати в ОВО №184 та №197, однак згодом скасувала реєстрацію п’яти осіб. Таким чином, на проміжних виборах народних депутатів балотується 40 кандидатів: в ОВО № 184 (Херсонська область) – 15, в ОВО № 197 (Черкаська область) – 25.

Крім того, у неділю, 31 жовтня відбудуться місцеві вибори чотирьох міських голів, серед яких – мера Харкова, двох селищних голів і п’яти сільських голів, а також низка виборів депутатів місцевих рад.

Більшість парламентських партій проігнорували вибори у Харкові – ОПОРА

Більшість парламентських партій, в тому числі і «Слуга народу», фактично проігнорували позачергові вибори мера Харкова, які відбудуться у неділю 31 жовтня.

Про це під час пресконференції у прес-центрі Укрінформу заявили представники громадської мережі ОПОРА, передає кореспондент Укрінформу.

«Боротьба за мандат очільника Харківської міської територіальної громади, який став вакантним у зв’язку зі смертю Геннадія Кернеса, триває вже понад пів року, хоча формально виборчий процес розпочався 11 вересня 2021 року. Але кампанія не викликала надмірного інтересу в політичних партій чи впливових політичних фігур як загальнонаціонального, так і місцевого рівня», - зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Вона нагадала, що у компанії брали участь 13 кандидатів, троє з яких (ред. - це самовисуванці Валерій Говоров, Микола Кукуріка та Олександр Кондрусик) відмовилися від балотування. З 10-х кандидатів, які залишилися, тільки троє номіновані політичними партіями і представляють «Європейську Солідарність», «Партію Шарія» і «Блок Кернеса — Успішний Харків». Решта балотуються в порядку самовисування.

«Найбільше представництво в складі дільничних виборчих комісій кандидатур, внесених з боку ВО «Батьківщина», створює видимість зацікавленості в контролі за ходом виборів, але за відсутності власного кандидата позбавляє партію стимулів до активного захисту результатів голосування. У той же час, «Опозиційна платформа — За життя» та партія «Голос» формально підтримали на виборах інших кандидатів - самовисуванця Михайла Добкіна та висуванця «Європейської солідарності» Олександра Скорика. Найбільша парламентська партія «Слуга народу» на цих виборах нікого не підтримала і не подала жодної кандидатури до складу дільничних виборчих комісій», - підкреслила Айвазовська.

У той же час, за словами старшого аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, в керівному складі місцевих ДВК широко представлені кандидатури тих партій, які зовсім не беруть участі у виборах: «Так, ВО «Батьківщина» має 17,6% керівних посад, «Голос» - 16,3%, «За майбутнє» - 8,7%, «Опозиційна платформа - За життя» - 3,4%. Самовисуванці Олександр Кондрусик і Микола Кукуріка, які вже відмовилися від балотування, теж провели до складу ДВК своїх представників на керівні посади - 5,7% і 2% відповідно, зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, 31 жовтня відбудуться позачергові вибори мера Харкова. Вборці голосуватимуть на 605 дільницях міста, 55 із дільниць будуть діяти у медзакладах.

У списку претендентів на пост мера Харкова - 10 кандидатів, у тому числі, секретар Харківської міської ради Ігор Терехов та екс-мер Харкова, ексголова Харківської ОДА Михайло Добкін.

У жовтні 2020 року на місцевих виборах Геннадій Кернес був втретє обраний мером Харкова: він набрав близько 60% голосів. У ніч з 16 на 17 грудня 2020 року Кернес помер у берлінській клініці Шаріте від ускладнень коронавірусної хвороби.

У 197 окрузі на Черкащині зареєстровано п’ятеро «двійників» - ОПОРА

В одномандатному виборчому окрузі № 197 на Черкащині було зареєстровано п’ять двійників на проміжних виборах народного депутата.

Такі дані було озвучено під час пресконференції «Адмінресурс та безпрецедентна боротьба з кандидатами-двійниками», яку провели напередодні проміжних виборів до Верховної Ради голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та Олександр Клюжев – старший аналітик цієї мережі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Правоохоронні органи порушили 12 кримінальних справ на двох округах: 4 стосуються підкупу виборців, а 5 – введення їх в оману. Зокрема на 197 окрузі зареєстровані 3 кандидати з прізвищем Голуб. Також були два кандидати з прізвищем Войцехівський. Один із них – міський голова Золотоноші оскаржив реєстрацію іншого. Тепер цьому двійникові суд обрав запобіжний захід», – відзначила Айвазовська.

Вона також зауважила, що вперше в історії виборів до Верховної Ради кандидатам у депутати присвоюється номер, і кандидат може агітувати, посилаючись на свій номер у бюлетені. Але вчора на 197-му окрузі один із кандидатів із прізвищем Голуб проводив агітацію, використовуючи фейковий номер, додала Айвазовська. Також він розповсюджував газети з недостовірними відомостями.

«Ми чекаємо реакції правоохоронців й сподіваємося, що вона буде такою ж швидкою, як у випадку з двійником кандидата Войцехівського. Державні органи мають продемонструвати рівність у підходах до всіх кандидатів», – підсумувала голова правління мережі «ОПОРА».

Клюжев додав, що після змін у законодавство щодо підкупу виборців зменшилася роздача продуктових наборів та алкогольних напоїв від імені кандидатів у депутати.

Як повідомлялося, вибори у 197 окрузі на Черкащині відбудуться в неділю, 31 жовтня. За перемогу змагаються 25 кандидатів. У 2019 році перемогу на цьому окрузі здобув кандидат від партії «Слуга народу» Олександр Скічко. У лютому 2021 року Президент призначив його головою Черкаської ОДА.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-