Презентація результатів Всеукраїнської конференції “Регіони в центрі ґендерної політики”

Презентація результатів Всеукраїнської конференції “Регіони в центрі ґендерної політики”

Укрінформ
22 жовтня, 10:30 - брифінг на тему: «Презентація результатів Всеукраїнської конференції «Регіони в центрі ґендерної політики»

Організатори: Міністерство розвитку громад та територій України; Апарат Урядової Уповноваженої з питань ґендерної політики; проєкт ООН Жінки «Просування ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні».

Учасники: Катерина Левченко - Урядова Уповноважена з питань ґендерної політики, модератор; Ігор Корховий - заступник міністра розвитку громад та територій України з питань європейської інтеграції; Нургуль Асилбєкова - керівниця проєкту ООН Жінки «Просування ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні»; представники Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

Коротко. 20 жовтня 2021 року під егідою Міністерства розвитку громад та територій України за сприяння Апарату Урядової Уповноваженої з питань ґендерної політики та за підтримки проєкту ООН Жінки «Просування ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні», що фінансується Урядом Канади, відбулася Всеукраїнська конференція «Регіони в центрі ґендерної політики».

Конференція стала майданчиком для обговорення нагальних питань щодо реалізації Національного ґендерного механізму на регіональному/місцевому рівні із активним залученням зацікавлених сторін з центральних органів виконавчої влади, обласних та місцевих адміністрацій, асоціацій органів місцевого самоврядування, жіночих громадських організацій та міжнародних партнерів з розвитку для виконання зобов’язань у сфері ґендерної рівності на регіональному та місцевому рівнях. У ході Конференції дискусії проводилися в рамках двох панелей: ґендерна інтеграція у стратегічні документи регіонів: поточний стан, виклики, подальші кроки та протидія насильству: дієві механізми на місцевому рівні. Під час Конференції були представлені результати аналізу виконання національних зобов’язань у сфері ґендерної рівності обласними державними адміністраціями, презентовані кращі практики ґендерно орієнтованого планування, бюджетування та надання послуг обласними та місцевими адміністраціями. Спікери ознайомили учасників та учасниць Конференції з дієвими інструментами із запобігання та протидії насильству.

Учасниками заходу стали понад 180 осіб, серед яких народні депутатки України, представники/ці Секретаріату Кабінету Міністрів України та центральних органів виконавчої влади: Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної соціальної сервісної служби України; асоціацій органів місцевого самоврядування, представники/ці обласних та місцевих адміністрацій та Київської міської державної адміністрації, міжнародні партнери та громадські організації.

За результатами Конференції сформовано перелік рекомендацій для їх подальшого оприлюднення та висвітлення на засіданні Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під головуванням Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанишин, чергове засідання якої за участю представників усіх ОДА / КМДА заплановано на кінець жовтня п.р.

Акредитація представників ЗМІ:  anna@ukrinform.com, olena.mykhed@unwomen.org

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі представили результати масштабної конференції, присвяченої гендерній політиці

У Всеукраїнській конференції «Регіони в центрі ґендерної політики», яка відбулая у Києві, взяли участь понад 200 представників з 24 регіонів.

Про це на брифінгу в Укрінформі розповіли організатори конференції з Міністерства розвитку громад та територій, Апарату урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, Проєкту ООН Жінки «Просування ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні».

“Конференція стала першим заходом такого масштабу і в такому форматі. До участі були залучені представники територіальних громад, органів центральної влади, профільних організацій, експерти з усіх 24 регіонів. Як результат, понад 200 людей та більше 6 годин — дуже успішних та продуктивних дискусій”, - розповів заступник міністра розвитку громад та територій України з питань європейської інтеграції Ігор Корховий.

Він нагадав, що в Україні розроблено державну стратегію регіонального розвитку, яка містить гендерну складову, відповідно розроблено такі стратегії на регіональному, обласному рівнях та міста Києва.

Як зазначила керівниця проєкту ООН Жінки «Просування ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні» Нургуль Асилбєкова, конференція вперше стала тим майданчиком, на якому було проведено комплексний гендерний аналіз регіональних стратегій розвитку і виявлено прогалини в гендерній політиці окремих регіонів.

“Є ще чимало областей, яким треба привести свою стратегію у відповідність з державною стратегією регіонального розвитку й з тими вимогами, які закладено у національному законодавстві. В аналізі ситуації цих областей немає даних, про які багато говорять гендерні експерти і які закладено національним гендерним механізмом щодо зайнятості чи економічної активності. Адже ми спостерігаємо, що серед жінок і молоді є більш високі показники безробіття й низька економічна активність”, - зазначила вона.

Як розповіла урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко, під час конференції були представлені результати аналізу виконання національних зобов’язань у сфері ґендерної рівності обласними державними адміністраціями, презентовані кращі практики ґендерно орієнтованого планування, бюджетування та надання послуг обласними та місцевими адміністраціями, дієві інструментами із запобігання та протидії насильству.

За результатами Конференції сформовано перелік рекомендацій, які будуть направлені ОДА та громадам для використання в роботі та впровадження та запропоновані для розгляду Комісією з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, засідання якої проходять за участі представників та представниць всіх ОДА/КМДА.

Учасниками Конференції стали понад 180 осіб, серед яких народні депутатки, представники/ці Секретаріату Кабінету Міністрів та центральних органів виконавчої влади: Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства соціальної політики, Міністерства внутрішніх справ, Національної соціальної сервісної служби; асоціацій органів місцевого самоврядування, представники/ці обласних та місцевих адміністрацій та Київської міської державної адміністрації, міжнародні партнери та громадські організації.

Всеукраїнська конференція «Регіони в центрі ґендерної політики» відбулася 20 жовтня 2021 року під егідою Міністерства розвитку громад та територій України за сприяння Апарату урядової уповноваженої з питань ґендерної політики та за підтримки Проєкту ООН Жінки «Просування ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні», що фінансується Урядом Канади.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-