До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми

До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми

Укрінформ
18 жовтня, 10:00 - пресбрифінг на тему: “До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми”

Організатор: Національна соціальна сервісна служба України.

Учасники: Юлія Саченко - голова правління Громадської спілки "А21 Україна”; Олена Вихор - начальник відділу з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та гендерної рівності Національної соціальної сервісної служби України; Юрій Ганущак - заступник начальника Управління Департаменту міграційної поліції Національної поліції України; Оксана Савицька - державний експерт Міністерства освіти і науки України.

До участі запрошені: Ольга Ревук - заступник міністра соціальної політики України. 

Коротко. 18 жовтня 2021 року світова спільнота відзначає Європейський день боротьби з торгівлею людьми, до якого приурочено брифінг за участі представників Національної соціальної сервісної служби, Міністерства внутрішніх справ України та Міграційної поліції, Міністерства освіти України та Міжнародної організації «А21», які є суб’єктами національного механізму взаємодії, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

Проблема торгівлі людьми є масштабною, її вирішення потребує консолідованих зусиль різних структурних підрозділів. З нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми ми хочемо ініціювати діалог між суб’єктами, які за законодавством України мають взаємодіяти заради подолання несправедливості торгівлі людьми в Україні. Під час брифінгу усі суб’єкти взаємодії розкажуть про діяльність, проведену ними, та поділяться досягненнями 2021 року. Крім того, це хороша нагода задати траєкторію дій на наступний рік.

Довідково. Національна соціальна сервісна служба цього року ініціювала навчання фахівців на місцях та залучила до цього провідних експертів міжнародних громадських організацій. Підвищення рівня обізнаності та мотивації виконавців є важливою складовою успішної боротьби з масштабними проблемами.

Міністерство внутрішніх справ України та Міграційна поліція прозвітують про виявлені кримінальні правопорушення за статтею 149 КК, про кількість ліквідованих злочинних угруповань та про кількість врятованих постраждалих, які отримали шанс на свободу та гідне життя.

Міністерство освіти і науки України разом з Міжнародною організацією «А21» презентує посібник для психологів, соціальних працівників та педагогів, метою якого є підвищити їх рівень обізнаності для подальшого виявлення випадків втягнення учнів у ситуації торгівлі людьми та запобігання таким ситуаціям.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора - Укрінформ - показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Упродовж пів року Нацсоцслужба установила 6 людям статус особи, постраждалої від торгівлі людьми

Із травня поточного року Національна соціальна сервісна служба України встановила 6 особам статус особи, постраждалої від торгівлі людьми, а десятьом - відмовила через помилки технічного характеру.

Про це сказала начальник з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та гендерної рівності Національної соціальної сервісної служби України Олена Вихор на пресбрифінгу в Укрінформі "До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми", повідомляє кореспондент агентства.

"…Із травня 2021 року урядом були передані повноваження щодо встановлення статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми саме для Національної соціальної сервісної служби України. І фактично за цей короткий час до нашого відомства надійшло 17 пакетів документів. І, відповідно, було встановлено 6 статусів, 1 статус особи, постраждалої від торгівлі людьми, був продовжений терміном до 1 року і було 10 відмов", - розповіла Вихор.

За її словами, коли робочі групи почали аналізувати причину відмов, то з’ясували, що ідеться про єдину причину - допущення помилок технічного характеру.

Водночас Вихор звернула увагу, що незважаючи на наявність статусу або відмову у встановленні статусу особа, яка є імовірно постраждалою від торгівлі людьми, вона має повний комплекс на отримання безкоштовної допомоги, повний комплекс соціальних послуг як особа, яка опинилася в складних життєвих обставинах.

"Тобто незважаючи, чи вже встановлений статус чи ще ні, якщо людина потребує чи то психологічної допомоги, чи тимчасового розміщення у безпечному місці перебування, така особа може отримувати такі послуги", - додала посадовець.

Як відомо, 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, започаткований Європарламентом у 2007 році. Щороку сотні тисяч чоловіків, жінок і дітей потрапляють до рук торговців людьми як у себе вдома, так і за кордоном.

В Україні з лютого 2020 року за номером 1547 запрацювала “гаряча лінія” з протидії домашньому насильству.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-