Три місяці ринку землі — результати. Презентація другого випуску інформаційно-аналітичного бюлетеня “Огляд стану земельних відносин в Україні”

Три місяці ринку землі — результати. Презентація другого випуску інформаційно-аналітичного бюлетеня “Огляд стану земельних відносин в Україні”

Укрінформ
13 жовтня о 9:30 - пресконференція на тему: "Поточний стан роботи ринку купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення"

Організатор: Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Учасники: Тарас Дзьоба - заступник міністра аграрної політики та продовольства України; Анатолій Мірошниченко - перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру; Олег Нів'євський - доцент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування.

Коротко. Ключовим завданням бюлетеня є регулярний аналітичний супровід запуску ринку земель сільськогосподарського призначення та земельних відносин в Україні із фокусом на окремих важливих темах в кожному випуску Огляду та на базі Моніторингу земельних відносин України. Окрім україномовної версії, починаючи з другого випуску, Огляд виходитиме і в англомовній версії.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на  YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора - Укрінформ - показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У вересні спостерігається пожвавлення на ринку землі - Київська школа економіки

Середній розмір земельної ділянки угод купівлі/продажу землі сільськогосподарського призначення в Україні 2,2 га, середня кількість угод в день - 284 угоди.

Про це в Укрінформі під час пресконференції "Поточний стан роботи ринку купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення" розповів доцент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів'євський.

“Ми відмічаємо помітне пожвавлення ринку угод купівлі/продажу у вересні. У липні було зареєстровано угод загальною площею 6,4 тис га, у серпні 16 тис. га, а у вересні вже 25 тис. га. Ми бачимо що ринок пожвавлюється. Люди накопичують досвід і чим далі ми в ринку, тим він інтенсивніший”, - сказав Нів'євський.

За його даними, наразі відбувається збільшення кількості угод за площею. За регіонами, трійка лідерів за кількість та площею угод про купівлю-продах землі стабільна - це Харківська, Полтавська та Кіровоградська області, які щомісяця міняються місцями.

“В середньому по Україні продано кількість землі сільгосппризначення в гектарах — 0,122% в цілому. Переважна більшість угод відбувається з товарною сільськогосподарською землею, тобто це та земля, яка була під мораторієм”, - акцентував науковець.

Якщо брати угоди купівлі-продажу, додав Нів'євський, то на першому місці земля для ведення особистого селянського господарства. Географічний розподіл цін від 50 тис. грн до 100 тис. грн за га. Тобто з цінами зараз треба поводитися дуже обережно

Він зазначив, що з даними цих досліджень можна ознайомитися у публікаціях щодо аналізу впровадження ринку землі в Україні, який запустили місяць тому. Другий випуск довідника буде доступний на сайті Мінагрополітики, Держгеокадастру та Київської школи економіки.

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

В Україні видано кредити під заставу 523 га землі сільгосппризначення - КШЕ

В Україні з моменту відкриття ринку землі 1 липня видано кредити під заставу 523 га земель сільгосппризначення.

Про це в Укрінформі під час пресконференції "Поточний стан роботи ринку купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення" розповів доцент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів'євський.

“Ринок кредитуваня під заставу земель — на сьогодні, тобто за липень - серпень, було видано кредитів під заставу 523 га земель сільгосппризначення. Це результат опитування Національним банком України комерційних банків щодо кредитування під заставу земель”, - сказав Нів'євський.

Він зазначив, що обсяг кредитного боргу, приміром, у США становить біля 1200 дол. на гектар. В Україні ця цифра в 20 разів менша.

“А це - недоотримання інвестицій в зростання аграрного сектору. Дуже великий розрив виходить через те, що багато років не функціонував ринок землі. В США 65% кредитів - це кредити, які видавалися під заставу сільгоспземель. У нас ця цифра наближається до нуля”, - підкреслив експерт.

Він висловив сподівання, що із запуском ринку землі в Україні збільшиться обсяг кредитування агарного сектору, в тому числі під заставу земель сільгосппризначення.

Водночас, на думку Нів'євського, для зростання, пожвавлення кредитування ринку землі і, як наслідок, аграрного сектора економіки, вкрай потрібне термінове ухвалення відповідних законопроєктів.

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лешенко на пресконференції до 100 днів запуску ринку землі сказав, що середня ціна одного гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні на 9 жовтня 2021 року становила близько 33 тис. грн.

Моніторинг обігу земель виявив недоліки оцінювання в автоматичному режимі - Держгеокадастр

Дані моніторингу перших 100 днів обігу земель сільгосппризначення засвідчили, що часто модульна оцінка вартості землі, згенерована системою в автоматичному режимі, є завищеною — 97% площі продаються дешевше 70 тис. грн за гектар.

Про це в Укрінформі під час пресконференції "Поточний стан роботи ринку купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення" розповів перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко.

“Перші місяці лібералізації обігу земель сільгосппризначення виявили проблему, що оціночна вартість земель, згенерована системою в автоматичному режимі, часто завищена. Результати аналізу показали, що 97% площі відчуджується за ціною менше 70 тис. грн за гектар”, - заявив Мирошниченко.

Він пояснив, приміром, земельна ділянка сільгосппризначення продається за 1,5-2 млн грн, то зрозуміло, що це не пов’язано із наміром використати її за сільгосппризначенням. Але враховування цієї ціни в розрахунку середніх цін на сільськогосподарську землю в даному регіоні істотно спотворить ситуацію та створить проблеми для реальних покупців.

За словами посадовця, існує процедура, яка дозволяє виправити помилкову оціночну вартість земельної ділянки, але вона довготривала і коштовна. Тож, наразі ця проблема потребує вирішення. Виявити проблему із оцінюванням землі дозволив моніторинг ринку землі. Це інструмент, що може допомогти зрозуміти процеси, які відбуваються на ринку земель і вдосконалити діючу практику. Наразі даними моніторингу ринку землі активно користуються фахівці різних рівнів.

“Це інструмент достатньо потужний і корисний для всіх учасників ринку земель. Розраховуємо на отримання оглядів помісячно і закликаємо більш ширшу аудиторію користуватися ними”, - зазначив Мирошниченко.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 13 жовтня 2021 року в Україні укладено 29493 земельні угоди. За період із 1 липня по 13 жовтня цього року в Україні зареєстровано правочини на 73 447 га земель. За площею лідирують Кіровоградська (10 150,3 га), Харківська (9 520,2 га) і Полтавська області (6 578,7 га).

Ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-