Наскільки приватні підприємства ефективніші за державні: аналіз за 10 років

Наскільки приватні підприємства ефективніші за державні: аналіз за 10 років

Укрінформ
9 листопада, 12:30 - пресконференція на тему: «Наскільки приватні підприємства ефективніші за державні: аналіз за 10 років» 

Організатор: ГО "Центр економічної стратегії".

Учасники: Роман Корнилюк - фінансовий аналітик YouControl; Денис Кудін - перший заступник голови Фонду державного майна України; Денис Шемякін - директор Команди підтримки реформ Міністерства економіки України; Олександр Лємєнов - голова правління StateWatch; Богдан Прохоров - економіст ЦЕС; Гліб Вишлінський - виконавчий директор Центру економічної стратегії, модератор.

Коротко. В Україні існує близько 3,5 тисяч державних підприємств — раніше Центр економічної стратегії (ЦЕС) дослідив, що вони є малоефективними, часто страждають від корупції та є менш прибутковими. Цьогоріч ЦЕС публікує оновлені результати досліджень, спираючись на анонімізовані фінансові показники українських компаній за 10 років, наданих партнером дослідження - компанією YouControl.

Довідково. Центр економічної стратегії – неурядовий дослідницький центр з питань економічної політики.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com 

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Державні підприємства є менш прибутковими за приватні - ЦЕС

Щорічні медіанні показники рентабельності для приватних підприємств упродовж 2011-2020 року були вищими за державні, що свідчить про те, що державі невигідно володіти ними з метою отримання прибутку.

Про це в Укрінформі розповів економіст Центру економічної стратегії Богдан Прохоров під час презентації дослідження "Наскільки державні підприємства менш прибуткові за приватні: аналіз за 10 років".

"У нашому дослідженні ми провели аналіз анонімізованих показників фінансової звітності українських компаній за 10 років (2011-2020) і з’ясували, що державні підприємства загалом є менш прибутковими за приватні. Тобто, державі невигідно володіти ними з метою отримання прибутку", - розповів експерт.

За його словами, для врахування галузевих особливостей під час дослідження було оцінено те, скільки відсотків державних підприємств є більш прибутковими за медіану приватних у відповідному році та галузі. Цільовим показником (бенчмарком) є до 50% підприємств, що отримують менший ROE за медіану приватних

Загалом, з близько 3,3 тисяч державних підприємств, які діють в багатьох галузях, 61,1% з них є менш рентабельними за приватні. Найбільша частка ДП, що схильні демонструвати нижчу рентабельність у порівняні з приватними, знаходяться у галузях будівництва, видобутку корисних копалин, виробництва, розміщення і харчування.

Як свідчать результати дослідження, медіанна прибутковість держпідприємств у цих галузях найменша порівняно з приватними. Наприклад, ДП у будівництві має лише 0,6% прибутковості від приватного підприємства, а в галузі виробництва – 15%. Трохи краща ситуація для ДП в сфері сільського господарства, надання інших послуг та транспорту. Мова йде про 55,6-60,6% держкомпаній, які є менш прибутковими за медіанне приватне підприємство.

Крім того, аналіз продемонстрував, що майже в усіх галузях державні підприємства схильні витрачати на оплату праці більше, ніж приватні, що може бути одним з факторів зменшення рентабельності. Найбільше таких ДП у сільському господарстві – 88,8%, найменше - в сфері будівництва та комунальних послуг. У решті галузей більше медіанного приватного підприємства витрачають 53,7-63,5% державних.

Як додав Богдан Прохоров, задля того, щоб зробити держані підприємства більш рентабельними в порівнянні з приватними, необхідно впровадити реформу корпоративного управління, а також частину з тих підприємств, які не несуть унікальної суспільної цінності, дозволити приватизувати.

"Держава має критично оцінити, які підприємства мають залишатись у її володінні, залежно від державної політики власності – в тому числі, з урахуванням прибутковості вкладеного капіталу (ROE). На цих підприємствах має бути проведена реформа корпоративного управління. Решта підприємств мають бути передані Фонду державного майна, підготовлені до приватизації", - додав експерт.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-