Спільна позиція організацій громадянського суспільства щодо проєкту Закону України № 4521 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності”

Спільна позиція організацій громадянського суспільства щодо проєкту Закону України № 4521 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності”

Укрінформ
11 жовтня, 10:00 - пресконференція  на тему: “Спільна позиція організацій громадянського суспільства щодо проєкту Закону України № 4521 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності”

Організатори: Центр демократії та верховенства права в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”

Учасники: Максим Лациба - керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень; Анна Ісічко - координаторка проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” ЦЕДЕМ; Тетяна Печончик - голова правління Центру прав людини “Zmina”; Даніїл Попков - юрист ГО “Восток-SOS”; Роман Лозинський - народний депутат України IX скликання;  Наталія Повтарь - юристка Центру демократії та верховенства права, модератор.

Довідково. Подію організовано в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, який реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Громадські організації виступили проти законопроєкту, який передбачає дозвільну систему волонтерства

Представники громадського сектору закликали народних депутатів України не підтримувати проєкт закону, який передбачає дозвільну систему волонтерства, вважаючи його недемократичним.

Про це заявили представники низки громадських організацій на пресконференції в Укрінформі на тему: “Спільна позиція організацій громадянського суспільства щодо проєкту Закону України № 4521 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності”.

На думку громадських активістів, ключовим є те, що законопроєкт передбачає зміну принципу долучення до роботи іноземних волонтерів з повідомного на дозвільний.

Як наголосила, координаторка проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” ЦЕДЕМ Анна Ісічко, ускладнення процедури залучення іноземних волонтерів може призвести до того, що буде поставлено під ризик темп розвитку волонтерської діяльності, які було задано організаціями після Революції гідності.

“Законопроєкт немов би спрямовано на запобігання фіктивній волонтерській діяльності. Насправді цей документ не має нічого спільного з цією метою. І в ньому містяться положення, які присвоюються Міністерством соціальної політики і які не притаманні цьому органу. Запропоновані зміни призведуть до бюрократизації всіх процесів, що пов’язані з забезпеченням волонтерської діяльності”, - вважає Ісічко.

Вона нагадала, що крім ускладнення процедури залучення іноземних волонтерів, законопроєктом також передбачено подвійну перевірку іноземців та осіб без громадянства, які вже перебувають на території України і бажають долучитися до волонтерської діяльності, та запровадження механізму підтвердження доброчесності волонтерства.

“Сьогодні громадській благодійній організації, яка залучає міжнародного волонтера, достатньо домовитися з ним і повідомити Мінсоцполітики про намір співпрацювати з організацією, до якої належить цей волонтер. Тепер же пропонують надати цьому дозвільного характеру. Треба буде зібрати цілу купу паперів, а потім довго чекати, коли дадуть дозвіл СБУ, Нацполіція і Мінсоцполітики”, - прокоментував керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

Пояснюючи появу такого документу, голова правління Центру прав людини “Zmina” Тетяна Печончик звернула увагу на те, що законопроєкт № 4521 внесено на розгляд парламенту Кабінетом Міністрів.

“Зазначено, що розробником законопроєкту є Мінсоцполітики, однак, ми вважаємо, що його кінцевими бенефіціарами є ДМС та СБУ - два найбільш, на нашу думку, нереформовані державні інститути”, - зазначила Печончик.

Тим часом юрист ГО “Восток-SOS” Даніїл Попков передбачає, що в разі схвалення цього законопроєкту в парламенті його організація надалі буде не в змозі залучати іноземних волонтерів.

“Ми просто будемо не в змозі подавати таку кількість документів, обґрунтовувати, чому ця людина має право допомагати нам здійснювати нашу статутну діяльність. А за час існування нашої організації з 2014 року ми залучали десятки волонтерів, які допомагали нам у подоланні наслідків російської збройної агресії, документувати факти порушення прав людини. Ці люди, як правило, приїжджали за власний кошт або таку підтримку надавав Євросоюз. І держава, на жаль, ніяк не сприяла волонтерській діяльності”, - зазначив Попков.

У цілому “шкідливим” назвав законопроєкт про волонтерство народний депутат України IX скликання Роман Лозинський, вважаючи, що його слід переписати наново, а не вносити до нього правки.

“Дивлячись на норми та аргументацію цього законопроєкту, зрозуміло, що його не можна виправити поправками до другого читання, його реально треба переписувати на рівні концептуальних норм, а не на рівні якихось технічних правок. Він є шкідливим”, - наголосив Лозинський.

Захід було організовано в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, який реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-