Про виправдувальний вирок у справі

Про виправдувальний вирок у справі "Державної продовольчо-зернової корпорації України"

Укрінформ
7 жовтня, 13:30 відбудеться пресконференція на тему: «ВАКС ухвалив виправдувальний вирок у справі «Державної продовольчо-зернової корпорації України» 

Організатор: Томіленко В.М.

Учасники: Валерій Томіленко - екс-керівник Державної продовольчо-зернової корпорації України; Назар Кульчицький - адвокат, юридична компанія «Василь Кісіль і Партнери».

Коротко. Справу проти В. Томіленка було відкрито у грудні 2015 року, після того, як він залишив посаду керівника ДПЗКУ. З подачі МВС новостворене НАБУ звинуватило В. Томіленка в тому, що він у змові з двома директорами елеваторів присвоїв державні кошти на суму близько 88 млн грн. Хоча насправді мова йшла про закупівлю ДПЗКУ зерна кукурудзи майбутнього врожаю 2015 р. двома елеваторами в Київській області (елеватори Рокитне і Васильків). З повним матеріалом по справі та вироком ВАКС можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99984451

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Екскерівник ДПЗКУ заявив, що компанія прямує до дефолту

Наприкінці 2021 року або на початку 2022 року АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (ДПЗКУ) може оголосити дефолт - через неможливість виконання зобов’язань за контрактами.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив колишній керівник (у 2014-2015 роках) ДПЗКУ Валерій Томіленко.

Головною причиною такої ситуації він назвав те, що, попри плани роздержавлення підприємства, за сім років цього так і не зробили. Із чим пов’язані значні корупційні ризики та помилки менеджменту.

“На жаль, ДПЗКУ є “планово збитковою” структурою. І, на жаль, вона семимильними кроками йде до дефолту. За розрахунками, які я отримую з відкритих джерел, є ризик оголошення дефолту корпорації уже до кінця нинішнього чи на початку наступного року”, - сказав Томіленко.

За його словами, завдання з підготовки ДПЗКУ до приватизації ставилися ще 2014 року, коли його запрошували на посаду керівника корпорації. Утім, уже до кінця того року, коли виникли проблеми з виконанням зобов’язань держкомпанії перед китайськими партнерами, які надали величезний на ті часи кредит у 1,5 млрд дол., він зрозумів, що насправді проголошені гасла розходилися зі справами.

Томіленко заявляє , що наводити лад у “зерновому господарстві” ніхто не збирався. Тому у квітні 2015 року він добровільно залишив посаду.

Як повідомлялось, АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація” створене у 2010 році. Виробничі підрозділи корпорації розташовані у 20 регіонах України. До складу АТ "ДПЗКУ" входять 55 філій, у тому числі два портові елеватори – Одеський та Миколаївський та 53 лінійні елеватори.

За даними з відкритих джерел, ДПЗКУ за підсумками 2020 року мала 5,857 млрд грн чистого збитку. 

Захист вважає безперспективним оскарження виправдувальної ухвали у справі екскерівника ДПЗКУ

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) повністю виправдав колишнього керівника АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” і решти фігурантів справи - через недоведеність наявності складу злочину.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив адвокат, партнер юридичної компанії “Василь Кісіль і Партнери” Назар Кульчицький.

Він розповів, що слідство й судові розгляди у цій справі тривали понад 6 років. Зрештою, наприкінці вересня 2021 року колегія суддів ВАКС виправдала колишнього в.о. голови правління ПАТ "ДПЗКУ" Валерія Томіленка, екскерівника ПАТ “Рокитнянський комбінат хлібопродуктів” Григорія Шквирю й колишнього очільника ПАТ “Васильківхлібопродукт” Юрія Селюченка через недоведеність наявності в їхніх діях складу кримінального правопорушення.

Як нагадав адвокат, держава не зазнала жодних збитків через невчасне виконання двох контрактів, на чому ґрунтувались підозри слідства. За рішенням господарських судів, підприємства у повному обсязі сплатили пеню і штрафні санкції.

“ВАКС дійшов висновку, що всі троє обвинувачених діяли винятково у межах чинного законодавства. Крім того, судом встановлено, що прокуратура не надала жодних доказів того, що Томіленко чи інші обвинувачені якимось чином були зацікавлені в розтраті коштів”, - уточнив Кульчицький.

Адвокат також вважає безперспективним розгляд апеляційної скарги, про намір подати яку одразу ж після ухвали ВАКС повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Як повідомлялося, справу проти Валерія Томіленка порушили у грудні 2015 року, на той час він уже залишив посаду керівника ДПЗКУ. Детективи НАБУ звинуватили експосадовця у тому, що він у змові з двома директорами елеваторів нібито присвоїв державні кошти. За версією слідства, Томіленко підписав з приватними елеваторами договори про постачання більш як 28 тис. тонн кукурудзи і здійснив 100-відсоткову передоплату за цими угодами. Томіленко, нібито достовірно знаючи про відсутність таких обсягів кукурудзи, доручив перерахувати недобросовісним партнерам понад 88 млн грн, що спричинило розтрату коштів ДПЗКУ.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-