Стан та перспективи цифрової трансформації: оснащення Збройних сил України високотехнологічними зразками озброєння та військової техніки

Стан та перспективи цифрової трансформації: оснащення Збройних сил України високотехнологічними зразками озброєння та військової техніки

Укрінформ
7 жовтня, 11:00 - брифінг керівництва Міністерства оборони України на тему: “Щодо стану та перспектив цифрової трансформації, оснащення Збройних сил України високотехнологічними зразками озброєння та військової техніки”

Організатори: "Укрінформ" (Головна редакція "Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки"); Міністерство оборони України.

До участі запрошені: Ігор Соловей - керівник Центру стратегічних досліджень та інформаційної безпеки; Ганна Маляр - заступник міністра оборони України; Юлій Гере - заступник міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Сергій Максимов - Генеральний директор Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України; Володимир Коваль - заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, полковник; Владислав Шостак - т. в. о. директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України, полковник; Сергій Галушко - заступник Генерального директора - керівник експертної групи планування та впровадження політик Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України, полковник; Роман Грицький - заступник Генерального директора - керівник експертної групи супроводження проєктів Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України, полковник.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Для цифрової трансформації армії вже напрацьована нормативно-правова база та створюється Центр інновацій та оборонних технологій

Цифрове майбутнє Збройних сил України передбачає трансформацію розвідки, автоматизованого управління, зв'язку, високоточної зброї, роботизованих комплексів та безпілотників, інших високотехнологічних систем.

Про це під час брифінгу в Укрінформі повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

“Сьогодні керівництво держави, міністерства оборони України і Збройних сил працюють як одна команда та спрямовують спільні зусилля на якісну трансформацію ЗСУ. Коли Президент говорить про Україну, як про велику ІТ-державу, ми, як оборонне відомство, насамперед, це розуміємо як завдання створення та розвитку цифрової армії, здатної протистояти російській агресії та іншим викликам та загрозам. Цифрове майбутнє ЗСУ — це один з пріоритетних напрямків трансформації. Йдеться про трансформацію розвідки, автоматизованого управління, зв'язку, високоточної зброї. І ми започатковуємо низку публічних заходів для ЗМІ, для суспільства, щоб обговорити стан і перспективи української армії в сфері цифровізації та інформувати суспільство про те, що вже зроблено”, - зазначила Маляр.

Своєю чергою генеральний директор Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони Сергій Максимов вважає, що “подальший прогрес можливий лише за рахунок максимальної автоматизації та підвищення швидкості проходження управлінських процесів як в бойовій обстановці, так і в питаннях повсякденної діяльності військ, організації прийняття стратегічних рішень в усій системі оборони держави”. За його словами, головним завданням Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки є створення організаційних та технічних умов для формування та використання єдиного інформаційного середовища в сфері оборони шляхом застосування єдиних стандартів, протоколів, надання необхідних сервісів та повноцінного використання інформаційних ресурсів, спрямованих на ефективне застосування сил оборони.

Наразі увага зосереджена на зміні правил гри, відзначив Максимов, та повідомив про створення центру інновацій.

“Наразі підписана спільна директива міністра оборони та головнокомандувача ЗСУ про створення Центру інновацій. Ми відходимо від формату ДКР (дослідно-конструкторська робота — ред.) та переходимо в гібридні системи управління проєктної діяльності”, - повідомив Максимов, зазначивши, що причиною таких кроків є неефективність трирічної розробки інформаційних чи інформаційно-аналітичних систем, які вже через рік від початку робіт стають застарілими. Формування Центру інновацій триватиме до кінця року.

Заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, полковник Володимир Коваль також повідомив, що на сьогоднішній день завершена практична інвентаризація всіх проєктів, в першу чергу тих, що стосуються автоматизованих систем бойового управління.

Своєю чергою заступник гендиректора - керівник експертної групи планування та впровадження політик Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України, полковник Сергій Галушко підтвердив, що на 99% завершена робота щодо створення нормативно-правової бази на рівні держави, яка регламентує зазначену діяльність.

“Нами розроблено низку відомчих нормативних актів, включаючи політику цифрової трансформації та забезпечення інформаційної безпеки в системі Міністерства оборони України”, - розповів Галушко.

Зокрема, йдеться про документи щодо цифрової трансформації Міноборони, як центрального органу виконавчої влади у напрямку сучасного цифрового міністерства, щодо опанування ЗСУ та іншими силами оборони інформаційного домену, включаючи кібердомен збройного протиборства, створення єдиного інформаційного середовища для сил оборони та ін.

Галушко також повідомив, що в оборонному відомстві підписані всі необхідні документи та накази для створення Центру інновацій та оборонних технологій, а також Ситуаційного центру МО України.

“Указом Президента підписано рішення, директива, положення про створення Ситуаційного центру Міністерства оборони України. Ми говоримо про новий якісний рівень, про новий інструментарій інформаційно-аналітичної підтримки діяльності керівництва держави і міністерства оборони по оперативному реагуванню на кризові ситуації як воєнного характеру так і інші загрози”, - повідомив Галушко.

Учасники заходу також повідомили, що для швидкого розвитку та впровадження інноваційних технологій, в Міністерстві оборони започатковуються нові підходи щодо забезпечення потреб ЗСУ роботизованими системами різного призначення. В рамках опанування кібердоменом збройного протиборства започатковано проєкт створення кібервійськ в системі Міністерства оборони України.

За словами заступниці міністра оборони, практичну складову цифрового майбутнього ЗСУ кияни та гості міста зможуть побачити вже 13-17 жовтня на Михайлівській площі, де відбудеться виставка зброї та військової техніки.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-