Презентація документального серіалу “10 Днів незалежності України” з допрем’єрним показом епізоду про День незалежності 24 серпня 1991 року

Презентація документального серіалу “10 Днів незалежності України” з допрем’єрним показом епізоду про День незалежності 24 серпня 1991 року

Укрінформ
4 жовтня, 12:30 - презентація  на тему: «Історичний документальний серіал “10 Днів незалежності України” з допрем’єрним показом епізоду про День незалежності 24 серпня 1991 року 

Організатори: ГО “Центр досліджень визвольного руху” за підтримки Українського культурного фонду

Учасники: Володимир В’ятрович - історик та автор проєкту; Леся Вакулюк - сценаристка проєкту; Андрій Сайчук - сценарист, модератор.

Коротко. 24 серпня на Youtube каналі, Facebook сторінці Центру досліджень визвольного руху, а також на українських телеканалах стартувала прем’єра документального серіалу “10 Днів незалежності України”. Унікальна хроніка, незвичні локації, легка подача та короткий формат - все це про проєкт “10 Днів незалежності України”. Вже вийшло 6 серій проєкту, а 5 жовтня планується вихід сьомої серії - про 24 серпня 1991 року.

Чому саме десять днів? Команда проєкту вважає, що без тих Днів незалежності, які передували 1991-му, зокрема першого Дня незалежності 22 січня 1918 та 1939, 1941 і навіть 1990-го – не була б можливою і незалежність 91-го. І більше того, без тих днів, коли українці піднімалися на боротьбу за свою свободу вже після 91-го (мова йде про Помаранчеву революцію чи Революцію Гідності). Тому незалежність потрібно розглядати не як якийсь одномоментний акт, коли було ухвалено документ певною кількістю голосів (у тому числі комуністів) у парламенті 24.08.1991-го, а як досить тривалий процес боротьби за неї до цієї дати і боротьби за її утвердження вже після неї.

На презентації ви зможете побачити допрем’єрний показ сьомої серії проєкту (тривалість 15 хвилин) про Проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року.

Проєкт здійснений за підтримки Українського культурного фонду.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Презентували епізод про День незалежності 24 серпня 1991 року з документального серіалу “10 Днів незалежності України”

У Києві презентували епізод про День незалежності 24 серпня 1991 року з історичного документального серіалу “10 Днів незалежності України”.

Допрем’єрний показ за участю авторів серіалу відбувся в Укрінформі.

Представляючи сьому серію проєкту з десятисерійного серіалу, присвячену Дню незалежності 24 серпня 1991 року, сценарист Андрій Сайчук зазначив, що ці події найкраще відомі сучасникам, і він ставив собі за мету “правильно розставити акценти”.

“Коли маєш справу з таким днем, як 24 серпня 1991 року, то стикаєшся з таким неймовірним масивом інформації і деталей, яких дуже багато збереглося. Історик може працювати з усім масивом інформації, а сценаристу треба вкластися в 15 хвилин з того, на чому треба зробити акценти. І хотілося розставити правильні акценти”, - сказав Сайчук.

Як зазначив історик та автор проєкту Володимир В’ятрович, серіал задумано таким чином, що кожна серія розповідає не лише про той чи інший епізод, а по суті історію України 20 століття.

“Ми свідомо назвали його “10 Днів незалежності України”, щоб показати, що те, що сталося 24 серпня 1991 року, попри унікальність цього дня — він не був єдиний, коли українці проголошували свою незалежність. Це була одна з чергових спроб вже наприкінці 20 століття”, - зазначив В’ятрович.

Команда проєкту вважає, що без тих Днів незалежності, які передували 1991-му, зокрема, першого Дня незалежності 22 січня 1918, а потім 1939, 1941 і 1990-го – не була б можливою і незалежність 91-го. Також українці піднімалися на боротьбу за свою свободу і після 91-го (йдеться про Помаранчеву революцію та Революцію Гідності). Тому незалежність слід розглядати не як як одномоментний акт, а як досить тривалий процес боротьби за неї до цієї дати і боротьби за її утвердження вже після неї.

24 серпня на Youtube каналі, Facebook сторінці Центру досліджень визвольного руху, а також на українських телеканалах стартувала прем’єра документального серіалу “10 Днів незалежності України”.

Проєкт “10 Днів незалежності України” відзначається унікальною хронікою, незвичними локаціями, легкою подачею та коротким форматом. Вже вийшло 6 серій проєкту, а 5 жовтня планується вихід сьомої серії - про 24 серпня 1991 року.

Проєкт здійснено за підтримки Українського культурного фонду.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-