Більше ніж ринок: чому власники паїв остерігаються земельної реформи і хто відповідатиме на ризики зміни клімату і продовольчої безпеки

Більше ніж ринок: чому власники паїв остерігаються земельної реформи і хто відповідатиме на ризики зміни клімату і продовольчої безпеки

Укрінформ
27 вересня, 11:00 - публічна дискусія на тему: «Більше ніж ринок: чому власники паїв остерігаються земельної реформи і хто відповідатиме на ризики зміни клімату й продовольчої безпеки»

Організатори: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Реанімаційний Пакет Реформ.

Учасники: Андрій Барбелюк - адвокат, експерт із земельного права; Петро Бурковський - політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Людмила Спіцина –начальник управління ринку та оцінки земель Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру; Леонід Козаченко - президент Української аграрної конфедерації; Сергій Шаповалов - політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

 Питання до обговорення: 

Чому власники паїв сумніваються в однакових правилах гри на відкритому ринку землі: підсумки дослідження в 15 регіонах України. 

Які економічні, соціальні та правові проблеми власників землі підривають довіру до земельної реформи. 

Якою має бути державна політика з підтримки аграріїв та власників землі: погляд громадян та експертів.

Довідково. 27 вересня 2021 року на сайті Фонду https://dif.org.ua  буде опубліковано результати трирічного загальнонаціонального моніторингового дослідження «Земельна реформа: як змінилося ставлення громадян до земельної реформи за два роки президентства Володимира Зеленського» та аналітичний матеріал «Формування довіри та запобігання радикалізації настроїв у сільських громадах під час втілення земельної реформи» за підсумками дослідження у 15 регіонах України (вересень 2020 - серпень 2021), яке було здійснене за підтримки Національного фонду з підтримки демократії (NED). 

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3nvEBA8fksBAOQy008NUUHTNUUrZ6mMuVDF8PihSIc78TEg/viewform

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Більше половини українців підтримують ідею ринку землі – соцопитування

53% українців підтримують ідею ринку землі. 37% вважають, що земля не може бути об’єктом купівлі-продажу.

Такі результати загальнонаціонального опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, яке презентували в Укрінформі.

Соціологів цікавило, чи підтримують українці відкриття ринку землі, на яких умовах та якого захисту своїх інтересів очікують.

Згідно з результатами опитування, 53% українців підтримують ідею ринку землі в тому чи іншому вигляді. 37% дотримуються думки, що земля в принципі не може бути об’єктом купівлі-продажу.

Думки прихильників ринку неодностайні в тому, яким має бути цей ринок. Лише 5% вважають, що земля має бути у вільному продажу, без будь-яких обмежень. Решта громадян підтримують купівлю-продаж землі за певних умов: 27% українців вважають, що землю продавати можна, але не іноземцям; 12% зазначили, що землю можна продавати, якщо є обмеження на величину площі, якою може володіти одна людина чи господарство; 10% підтримують ринок, якщо є законодавчо закріплена мінімальна ціна, нижче якої земля продаватися не може.

На Півдні та Сході України значно більше тих, хто вважає, що земля в принципі не може бути об’єктом купівлі-продажу: на Сході так вважають 42% мешканців, на Півдні – 45%, у Центрі – 39%, а на Заході – 26%.

При цьому майже половина українців (48%) зазначають, що не мають ніякої землі у власності. Серед тих, хто не має землі у власності, противників ринку землі дещо більше (41%), аніж серед громадян, які володіють землею (34%).

Дещо відрізняються наміри тих, хто вже сьогодні має землю у власності, та тих, хто її не має. Серед власників землі близько 15% бажали б скористатися можливостями ринку землі та купити чи продати земельну ділянку. Натомість таких лише 6% серед тих, хто землі сьогодні не має. Ті ж власники землі, які сьогодні здають свої земельні ділянки в оренду, здебільшого воліли б лишити землю у того самого орендаря.

Дослідники зазначають, що попри політизованість та публічну міфологізацію цього питання, відкриття ринку земель матиме реальні відчутні наслідки для близько 10 – 15% громадян.

Загальнонаціональне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 травня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Опитування проведено методом особистого інтерв'ю за місцем проживання респондентів. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснювалося в межах проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-