Cубсидії та пенсійне забезпечення

Cубсидії та пенсійне забезпечення

Укрінформ
28 вересня, 15:30 - пресконференція на тему: «Актуальні питання призначення і надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та тенденції у пенсійному забезпеченні»

Організатор: Міністерство соціальної політики України.

Спікер: Марина Лазебна - міністр соціальної політики України.

Акредитація представників ЗМІ: media@strategi.com.ua

Взяти участь у пресконференції можна на онлайн-платформі ZOOM.  

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Механізм субсидій стабільно працюватиме за будь-якого перебігу опалювального сезону — Лазебна 

Міністр соціальної політики Марина Лазебна запевнила, що механізм субсидій в Україні працюватиме за будь-якого опалювального сезону і всі, хто потребує допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг, її отримає.

Про це вона сказала пресконференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“Механізм субсидії буде стабільно працювати за будь-якого перебігу опалювального сезону. Як би не змінювалися тарифи, ті, хто насправді потребує допомоги в оплаті комунальних послуг, обов’язково отримають підтримку від держави”, - заявила Лазебна.

Вона поінформувала, що у бюджеті на поточний рік на виплату субсидій закладено 35,2 млрд грн.

“Всі заявки органів соціального захисту населення на виплату субсидій ми фінансуємо в повному обсязі. Ми неодноразово заявляли, що в разі потреби уряд готовий до збільшення програм субсидій за наслідками опалювального сезону, який минув ще в квітні цього року. І сьогодні у Верховній Раді вже знаходиться законопроєкт, який передбачає збільшення програми субсидій у поточному році ще на 12,1 млрд грн. Ми ретельно проаналізували, як змінилося споживання комунальних послуг, тарифи, доходи людей і за результатами аналізу очікуємо, що середній розмір субсидій в опалювальному сезоні 2021-2022 року складатиме близько 2 тисячі гривень”, - сказала міністр соцполітики.

На уточнення, чи не означає, що коли парламент не ухвалить відповідні зміни до держбюджету на поточний рік, то не буде чим виплачувати субсидії, Лазебна відповіла: “Я думаю, що Верховна Рада внесе зміни, тому що це зміни до закону “Про державний бюджет на 2021 рік”. Це безумовно буде”.

“ Крім того, сьогодні нам достатньо ресурсу для того, щоб пройти хоча б початок опалювального сезону. Ви ж знаєте, що зараз, наприклад, у вересні, ми платили за серпень. От зараз буде перше-друге число жовтня, ми заплатимо за вересень. Цих коштів нам поки що достатньо”, - сказала Лазебна.

Вона припустила, що зміни до держбюджету парламент може ухвалити вже наступного тижня.

“Гроші закінчуються, тому нам і додається допомога з бюджету”, - уточнила Лазебна.

Також вона розповіла, що минулого опалювального сезону субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримувало близько 3 млн домогосподарств.

У разі підвищення тарифів на компослуги розмір субсидій переглядатиметься автоматично - міністр соцполітики

Розмір допомоги отримувачам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг переглядатиметься автоматично без звернень громадян, якщо зростатимуть тарифи на компослуги.

Про це сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна на пресконференції в Укрінформі.

“Люди питають, що буде, якщо зростатимуть тарифи, куди бігти, які довідки потрібні, щоб збільшити розмір субсидій. Я хочу відразу відповісти: не треба нікуди бігти і не треба ніякі довідки приносити. Якщо зростатимуть тарифи на комунальні послуги, розмір субсидії для отримувачів буде переглянутий автоматично. Якщо ж людина не отримувала субсидію, але в результаті зростання тарифів їй знадобилася така допомога, то вона може звернутися за нею в будь-який час. І такій людині субсидію призначать одразу в місяць звернення”, - зазначила Лазебна.

Окрім того, міністр повідомила, що відповідною постановою передбачена норма, в якій зазначається, що “в тому місяці, де відбувається зростання тарифів, то з того місяця і перераховується субсидія”.

“Якщо людина, наприклад, прийшла в грудні, а тарифи підвищилися в жовтні, то їй із жовтня буде перерахована ця субсидія. Буде нарахована ця субсидія. Зростання тарифів і їх вплив на субсидії — все передбачено”, - розповіла Лазебна.

Також міністр соцполітики нагадала, що для мешканців регіонів, які потраплять до червоного рівня епіднебезпеки, будуть збільшені на 50% норми споживання основних комунальних послуг при розрахунку субсидій.

“Це знову ж таки відбудеться автоматично. Такі підвищені норми споживання наш уряд запровадив ще навесні 2020 року. Ми розуміли, що при обмеженнях червоної зони люди вимушено знаходяться вдома, працюють здому, діти вчаться дистанційно, отже, родини споживають більше води, газу та електрики. Тому така урядова норма передбачена в постанові і вона діятиме, якщо регіон включений до червоної зони”, - зауважила Лазебна.

Як повідомляв Укрінформ, 11 вересня Кабінет Міністрів подовжив дію спеціальних соціальних нормативів при розрахунку субсидій для регіонів, які з початку опалювального сезону опиняться в червоній зоні епіднебезпеки у разі нової хвилі розповсюдження коронавірусної хвороби.

Згідно з постановою, при розрахунку субсидії збільшено на 50% соціальні нормативи користування електричною енергією, холодною та гарячою водою, водовідведенням та природним газом для приготування їжі і підігріву води.

Автоматичну верифікацію не пройшли 200 тис. домогосподарств - Лазебна

Через невідповідність критеріям, що дають право на отримання субсидії, 200 тисяч субсидіантів не пройшли автоматичну верифікацію. Про це сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна під час пресконфренції в Укрінформі.

“200 тисяч, які були непідтверджені, не пройшли верифікацію. Після опалювального сезону в нас було 3 млн домогосподарств, 2,5 були передані на автоматичну верифікацію до Мінфіну і ще там 400-500 тисяч мали все одно прийти і підтвердити, де їх місце проживання по факту реєстрації”, - розповіла Лазебна.

Вона уточнила, що ці 200 тисяч домогосподарств не пройшли верифікацію саме через невідповідність критеріям, що дають право на отримання субсидії.

“Але знову ж таки, це була автоматична верифікація. Тобто органи соцзахисту передали (дані - ред.) у Мінфін, це була звірка. ...Ми, до речі, постійно проводили селектори з органами соціального захисту: будь ласка, у вас було стільки-то субсидіантів у регіоні, а стало менше, і ми постійно спонукали органи соціального захисту перевірити додатково. І до людей завжди зверталися: будь ласка, зверніться, покажіть свої документи, якщо все добре, то подавайтеся на субсидію. Тобто ми тут за людей. І не (всі - ред.) пройшли верифікацію, бо бувають різні ситуації, наприклад, щось не так було написано”, - зауважила міністр.

Як повідомлялося, раніше міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що наразі субсидія призначена вже майже 2,5 млн домогосподарствам, із яких автоматично - майже 2 мільйонам.

У квітні уряд ухвалив рішення, яким переглянуто окремі критерії надання житлових субсидій для забезпечення адресного підходу при наданні державної соціальної підтримки населенню та здійснення заходів ефективного і раціонального використання бюджетних коштів, зокрема уточнено вимоги матеріального та майнового характеру під час призначення житлових субсидій у частині: здійснення одноразових вартісних покупок, наявності банківських депозитів, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів тощо.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-