Забезпечення пожежної безпеки у закладах освіти

Забезпечення пожежної безпеки у закладах освіти

Укрінформ
24 вересня,10:00  - пресконференція на тему: «Забезпечення пожежної безпеки у закладах освіти»

Організатори: Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» у партнерстві з швейцарсько-українським проєктом «Децентралізація для розвитку демократичної освіти (DECIDE)»

Учасники: Валентина Полтавець - виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації ОТГ; Ігор Гнатуша - голова Комиш-Зорянської селищної територіальної громади Запорізької області; Роман Дмитрів - голова Гірської сільської ради Київської області; Веліна Заяць - голова Платформи «Освіта» Всеукраїнської Асоціації ОТГ, Дунаєвецький міський голова Хмельницької області (онлайн); Дмитро Жерліцин - заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Нижньодуванської селищної ради Луганської області (онлайн); Анна Грищенко - експерт Платформи «Освіта» Всеукраїнської Асоціації ОТГ, експерт швейцарсько-українського проєкту «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» - DECIDE, модератор.

Коротко. Питання забезпечення пожежної безпеки у закладах освіти не втрачає своєї актуальності протягом останніх років.

За результатами позапланових перевірок стану техногенної та пожежної безпеки у закладах освіти, проведених Державною службою надзвичайних ситуацій України, лише минулого року до адміністративного суду було подано 2 тис. 449 позовних заяв на призупинення експлуатації об’єктів, діяльність яких створює загрозу життю та здоров’ю людей.

За підрахунками Всеукраїнської Асоціації ОТГ, понад 70% закладів освіти не відповідають встановленим вимогам протипожежної безпеки та знаходяться під загрозою закриття або призупинення діяльності.

Зазначене спричинено передачею закладів освіти з районів до територіальних громад вже у занедбаному стані.

Для вирішення порушеного питання необхідні значні кошти, які становлять кілька мільярдів гривень.

Попри всі прагнення керівників органів місцевого самоврядування вирішити проблеми з пожежної та техногенної безпеки в закладах освіти виключно силами засновників цих закладів майже неможливо! У більшості громад власні надходження не дозволяють покрити такі видатки. Ситуація ускладнюється і зниженням надходжень до місцевих бюджетів через економічний стан, спричинений пандемією.

Проблема актуальна для більшості громад України та потребує вирішення на державному рівні!

Відсутність підтримки територіальних громад з боку держави у вирішенні порушеного питання може призвести до критичної ситуації в освіті через масове призупинення діяльності закладів освіти або продовження експлуатації об’єктів, діяльність яких створює загрозу життю та здоров’ю людей і ризику виникнення нових трагічних випадків.

Довідково. Всеукраїнська Асоціація ОТГ неодноразово привертала увагу до цієї проблеми шляхом звернення до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Міністерства освіти і науки України, Державної служби надзвичайних ситуацій, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням сприяти вирішенню порушеного питання на державному рівні, однак питання досі лишається відкритим.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Понад 70% закладів освіти не відповідають вимогам протипожежної безпеки — Асоціація ОТГ

Понад 70% закладів освіти не відповідають вимогам протипожежної безпеки та перебувають під загрозою закриття або призупинення діяльності.

Про це заявили представники Об’єднаних територіальних громад на пресконференції в Укрінформі.

“За підрахунками Всеукраїнської асоціації ОТГ, понад 70% закладів освіти не відповідають встановленим вимогам протипожежної безпеки та знаходяться під загрозою закриття або призупинення діяльності. Ця проблема актуальна для більшості територіальних громад України і потребує вирішення на державному рівні з метою упередження трагічних випадків і масового призупинення діяльності закладів освіти”, - сказала експерт Платформи «Освіта» Всеукраїнської асоціації ОТГ Анна Грищенко.

В асоціації зазначають, що проблема накопичувалася роками і спричинена зношеністю обладнання, відсутністю або несправністю автоматичних систем протипожежного захисту, потребою в ремонті або заміні в системі електропостачання і дообладнанні первинними засобами пожежогасіння.

“Ця проблема накопичилася за багато років і територіальні громади як органи місцевого самоврядування отримали ці заклади у власність від райрад чи райдержадміністрацій і вирішити ці питання швидко й одночасно у всіх закладах соціальної інфраструктури просто неможливо”, - наголосила виконавча директорка Всеукраїнської асоціації ОТГ Валентина Полтавець.

За результатами перевірок стану техногенної та пожежної безпеки у закладах освіти, проведених Державною службою надзвичайних ситуацій України, минулого року до адміністративного суду було подано 2 тис. 449 позовних заяв на призупинення експлуатації об’єктів, діяльність яких створює загрозу життю та здоров’ю людей.

“У нас з 8 закладів освіти до суду потрапили 5 закладів. Ми прийняли їх без дахів, вікон, тепла і бралися наводити лад. А коли почалися судові тяганини, вимушені були найняти і адвокатів. Ми розуміємо, що безпека дітей має бути на вищому рівні. Але якщо вогнегасники, водойми, електрику ми були в змозі зробити, то вже сигналізацію чи обробіток покрівель для нас не підйомно”, - розповів голова Комиш-Зорянської селищної територіальної громади Запорізької області Ігор Гнатуша.

Керівники ОТГ наголошують, що вирішити проблеми з пожежної та техногенної безпеки в закладах освіти винятково силами засновників цих закладів майже неможливо і потрібна підтримка держави.

“Без підтримки держави громади не вирішать цю проблему. Сподіваємося, що нас почують народні депутати і підтримають відповідний законопроєкт щодо фінансування. Для цього державою передбачена тендерна процедура, і це питання треба вирішити в короткостроковій перспективі. Також слід сформувати відповідну державну програму на 3 чи 5 років”, - вважає голова Гірської сільської ради Київської області Роман Дмитрів.

У Всеукраїнській асоціації ОТГ додали, що неодноразово привертали увагу до цієї проблеми шляхом звернення до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра, Міністерства освіти і науки, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та Комітету Верховної Ради з питань бюджету з проханням сприяти вирішенню порушеного питання на державному рівні, однак питання досі лишається відкритим.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-