Презентація дослідження “Стійка Україна – крихка мозаїка? Суспільство, медіа, безпека і перспективи”

Презентація дослідження “Стійка Україна – крихка мозаїка? Суспільство, медіа, безпека і перспективи”

Укрінформ
23 вересня, 12:30 - презентація  на тему: «Презентація дослідження “Стійка Україна – крихка мозаїка? Суспільство, медіа, безпека і перспективи”

Організатор: «Укрінформ» ( Головна редакція «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки»)

Учасники: Каімо Кууск - Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні; Дмитро Теперік - керівник програми “Стійка Україна”, виконавчий директор Міжнародного центру оборони та безпеки (Таллінн, Естонія); Андрій Антоненко – головний редактор редакції «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки»;  Сергій Пасюта - оглядач редакції «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки», Олег Покальчук - cоціальний і військовий психолог, письменник і публіцист, експерт програми “Стійка Україна”; Ксенія Ілюк - аналітик ГО "Детектор медіа" та програми “Стійка Україна”; Анастасія Апетик - експертка з інформаційних прав та цифрової безпеки, співзасновниця МІНЗМІН, Ілля Мірошкін - національний координатор програми “Стійка Україна”.

Коротко. Експерти з Естонії та України представлять прогалини в інформаційний, комунікативній та цифровій безпеці жителів півдня та сходу України, виявлені за результатами дослідження. Під час презентації фахівці також розкажуть про сприйняття загроз безпеці мешканцями півдня та сходу та нададуть практичні рекомендації щодо посилення стійкості на місцевому, регіональному та національному рівні.

Довідково: Програма “Стійка Україна” має на меті впровадження стандартів виміру стійкості українського суспільства та постійне вдосконалення даної системи. Ця програма впроваджується Міжнародним центром оборони та тезпеки (ICDS) з 2016 року за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії в рамках програми співпраці в сфері розвитку.

Міжнародний центр оборони та безпеки (ICDS) є провідним аналітичним центром Естонії та спеціалізується на тематиці оборони, безпеки та зовнішньої політики. ICDS прагне стати найбільш авторитетним регіональним аналітичним центром у сфері досліджень з питань безпеки і оборони в Естонії, а також серед партнерів і союзників.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV та на на FB-сторінці програми “Стійка Україна”.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували дослідження стійкості південно-східного регіону в кризових умовах

У столиці презентували дослідження “Стійка Україна – крихка мозаїка? Суспільство, медіа, безпека і перспективи”.

Експерти дослідили прогалини в інформаційний, комунікативній та цифровій безпеці жителів півдня та сходу України за умов агресивної політики з боку РФ.

Також у дослідженні звертається увага на велику кількість внутрішніх загроз, розглядаючи їх у чотирьох сферах - цифрова, комунікаційна, когнітивна та інформаційна безпека.

“Ми дуже ємко описали соціально-політичну та соціально-психологічну ситуацію в південних та східних областях України, вважаючи ці регіони найбільш уразливими шкідливому впливу і де сукупність зовнішніх і внутрішніх факторів, що загрожують безпеці, проявляються в найгіршій комбінації”, - зазначив керівник програми “Стійка Україна”, виконавчий директор Міжнародного центру оборони та безпеки (Таллінн, Естонія) Дмитро Теперік.

На думку експертів, крім війни, на поведінкові функції суспільства впливає також пандемія з її карантинно-обмежувальними заходами.

“Якщо спільнота перебуває впродовж 2,5 років в однорідному середовищі, то когнітивні зміни, які з нею відбуваються, набувають незворотнього характеру. Українське суспільство сильно міняється за своїми когнітивними функціями, але оскільки це відбувається з усіма одразу, то ми суб’єктивно цього не помічаємо”, - вважає cоціальний і військовий психолог, письменник і публіцист, експерт програми “Стійка Україна” Олег Покальчук.

Дослідження також виявило у місцевих жителів півдня та сходу країни легковажне ставлення щодо цінності персональних даних та їхньої приватності.

“Люди не знають, що робити в кризових ситуаціях і який алгоритм дій при зламі електронної пошти чи акаунту. У жителів півдня й сходу України відсутнє розуміння масштабу шкоди від зламування баз даних державних установ і приватних компаній. Це свідчить про дуже низьку культуру розуміння цінності персональні даних”, - зазначила експерт з інформаційних прав та цифрової безпеки, співзасновниця громадської організації “МІНЗМІН” Анастасія Апетик.

На думку експертів, виявлені за результатами дослідження прогалини в інформаційний, комунікативній та цифровій безпеці жителів півдня та сходу України допоможуть посилити стійкість на місцевому, регіональному та національному рівні.

Програма “Стійка Україна” має на меті впровадження стандартів виміру стійкості українського суспільства та постійне вдосконалення даної системи. Програма впроваджується Міжнародним центром оборони та тезпеки (ICDS) з 2016 року за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії в рамках програми співпраці в сфері розвитку.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-