Роль ЗМІ у виявленні та запобіганні корупції (викривальна журналістика та інформаційне забезпечення антикорупційних розслідувань)

Роль ЗМІ у виявленні та запобіганні корупції (викривальна журналістика та інформаційне забезпечення антикорупційних розслідувань)

Укрінформ
21 вересня,  10:00 - круглий стіл на тему: «Роль ЗМІ у виявленні та запобіганні корупції (викривальна журналістика та інформаційне забезпечення антикорупційних розслідувань)» 

Організатори: Український науково-дослідний інститут спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України (ІСТЕ СБУ); Український інститут підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси (УТРПІ) за підтримки Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

До участі запрошено: науковців, експертів, представників ЗМІ, громадських організацій, СБУ, МВС, НАЗК, НАБУ, САП, ДБР, ВАКС, Апарату ВРУ та інші.

Модератор: Володимир Полевий - працівник УТРПІ Держкомтелерадіо.

Питання до обговорення:

- роль ЗМІ у формуванні світогляду з нульовою толерантністю до корупції;

- проведення журналістських розслідувань – дієвий спосіб виявлення корупції;

- нормативно-правові засади отримання, опублікування та поширення інформації про корупційні правопорушення, особливості отримання та поширення інформації з обмеженим доступом;

- судово-експертне та техніко-криміналістичне забезпечення антикорупційних розслідувань;

- використання інформації, отриманої в результаті журналістських антикорупційних розслідувань, правоохоронними органами;

- корупція у ЗМІ: журналістське розслідування VS «джинса» (замовна, платна інформація).

Реєстрація учасників заходу в онлайн-режимі відбудеться 21 вересня 2021 р. з 9:30 до 10:00 год. на онлайн-платформі ZOOM (посилання учасникам заходу буде надано додатково).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com 

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Боротьба з корупцією часто служить політичним цілям і по-різному розуміється правоохоронцями й журналістами - експерт

Боротьба з корупцією часто є політтехнологією зі знищення своїх політичних конкурентів, а співпраця правоохоронців і журналістів-викривачів ускладнена різним ступенем їхньої рішучості у боротьбі з корупцією.

Таку думку висловив колишній заступник міністра інформаційної політики України (2017-2019) Дмитро Золотухін під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Роль ЗМІ у виявленні та запобіганні корупції (викривальна журналістика та інформаційне забезпечення антикорупційних розслідувань)».

“Окремі тренди антикорупційної діяльності за останні десять років були перетворені на політтехнології, які використовують як прикриття, щоб “мочити” своїх політичних конкурентів. Такого роду атаки використовуються різними політичними гравцями, крім іншого, й з-за меж України”, - сказав Золотухін.

При цьому, на його думку, втручання правоохоронців в діяльність ЗМІ, які використовуються для боротьби з політичними опонентами, межує з порушенням права на свободу слова.

“Сучасний стан інформаційного простору й гібридних загроз не дає можливості забезпечити ефективну діяльність правоохоронних органів, втручання яких межуватиме з порушенням прав громадян, наприклад, на свободу слова”, - зазначив Золотухін.

Він також вважає,що співпраця між журналістами-викривачами та правоохоронною й судовою системами ускладнена різним ступенем їхньої рішучості покарати винних у корупції.

“У журналістів є мотивація використати наявну в них інформацію для того, щоб особа, яка, на їхню думку, здійснила злочин, відповідно, отримала покарання. У правоохоронної й судової системи є мотивація виконати законодавчі вимоги і в разі, якщо немає юридичних підстав для винесення обвинувального вироку, він не буде винесений. І це протилежна мета”, - зазначив Золотухін.

Тому, на його думку, журналісти часто не довіряють правоохоронній і судовій системі, що не дозволяє об’єднати їхні зусилля і значно послаблює ефективність боротьби з корупцією.

На круглому столі, зокрема, обговорювалось питання проведення журналістських розслідувань як дієвого способу виявлення корупції та використання інформації, отриманої в результаті журналістських антикорупційних розслідувань правоохоронними органами.

Організували круглий стіл Український науково-дослідний інститут спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України (ІСТЕ СБУ); Український інститут підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси (УТРПІ) за підтримки Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-