Національні заходи до Всесвітнього дня психічного здоров’я в Україні

Національні заходи до Всесвітнього дня психічного здоров’я в Україні

Укрінформ
7 жовтня, 11:00 - пресконференція на тему: «Психологічна безпека особистості, права людини та державна регуляція в умовах соціальних зрушень» 

Організатори: Національна психологічна асоціація України; ГО «Міжнародна платформа психічного здоров’я»; Інститут соціальної та політичної психології НАПН України.

Учасники: Віктор Вус - Director-at-Large, Всесвітня федерація психічного здоров'я, координатор Дивізіону Психічного Здоров’я НПА України, головний редактор міжнародного наукового журналу Mental Health:Global Challenges, модератор; Валерія Палій - президент Національної Психологічної Асоціації України; Tsuyoshi Akiyama - President Elect, World Federation for Mental Health.

Коротко. Заходи з подолання пандемії спричинили й загострили появу антагоністичних тенденцій як на рівні психічного здоров’я індивіда, так і на рівні ментального благополуччя громади та держави.

На індивідуальному рівні: зміни у звичних соціальних інтеракціях, “переформатування” свідомості та активностей людини через запроваджені соціальні обмеження, невизначеність та неконтрольованість ситуації щодо безпеки власної життєдіяльності стають складними викликами для психічного здоров’я сучасної особистості.

На суспільному рівні: з одного боку, ми є свідками недостатньої системності та зрозумілості для широкого суспільства державних та громадських заходів щодо подолання пандемії. З іншого, ми спостерігаємо як суттєва критика дій держави призводить до зниження суспільної довіри до органів влади, суттєво нівелює та зменшує ефект цих заходів…

Сучасна ситуація нагадує “війну всіх проти всіх” (внутрішньо особистісна агресія, агресія у родині, соціально-політична агресія ...). Саме тому нагальною необхідністю постає розбудова нового державно-суспільно-внутрішньо індивідуального консенсусу, об'єднання зусиль фахівців, соціальних активістів, державних діячів задля благополуччя як громади\держави, так і окремої людини.

Мета заходу - підвищення обізнаності населення у сфері охорони психічного здоровя; розбудова Платформи задля об'єднання зусиль фахівців, громадських активістів та урядовців щодо вирішення актуальних проблем психічного здоров’я.

Питання до обговорення:

Психічний клімат суспільства в умовах пандемії COVID-19.

Відстоювання психологічних кордонів та їх зв’язок з правами людини.

Психологічні засоби забезпечення обізнаності населення про права людини.

Сучасні методи психологічної допомоги: тенденції та розвиток.

Акредитація представників ЗМІ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVp_V1KUrghUR7EWfAY7aTQbnUyOD1zLU2_CK-GAWuHgRYzg/viewform

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Психологічна допомога в Україні набагато доступніша, ніж вважається – експерт

Українські психологи пропонують людям в умовах карантинних обмежень користуватися, в разі потреби, безкоштовною лінією психологічної допомоги.

До цього закликала президент Національної психологічної асоціації України Валерія Палій на пресконференції в Укрінформі напередодні Всесвітнього дня психічного здоров’я, який відзначається 10 жовтня.

Палій нагадала, що лінію безкоштовної психологічної допомоги від Національної психологічної асоціації запустили ще в березні 2020 року, коли в Україні було оголошено локдаун у зв’язку з пандемією COVID-19.

“Наші колеги, які мають відповідну кваліфікацію, проводять 1-2 години консультацій за розкладом і в порядку живої черги. Наші психологи надають разову консультацію. Якщо ж вони бачать, що людину варто скерувати далі за іншими ланками допомоги, наприклад, до сімейного лікаря чи лікаря-психіатра, вони надають вичерпну консультацію щодо цього. Якщо вони бачать, що людині потрібна більш тривала робота з психологом, то скеровують її до місцевих ініціатив”, - розповіла Палій.

Вона зазначила, що насправді безкоштовної психологічної допомоги для населення значно більше, ніж прийнято вважати, і ніж про це знає середньостатистичний українець.

“Психологічна допомога значно більш доступна, ніж прийнято вважати. Ми поширюємо контакти безкоштовних ліній довіри, консультаційних центрів, різних ініціатив. Насправді в Україні їх дуже багато”, - наголосила Палій.

За її словами, психічні розлади є так само хворобою, і по допомогу до психологів варто звертатись, як звертаються до лікарів у разі застуди.

“Психологи — це фахові спеціалісти, які мають дуже серйозну підготовку, постійно самовдосконалюються і зацікавлені в тому, щоб надати людині допомогу. Звертатися по допомогу до психолога не страшно, не соромно - це абсолютно нормальна цивілізована практика. Адже за статистикою ВООЗ, кожна четверта людина протягом життя може мати той чи інший психічний розлад. Ми можемо відчувати втому, емоційне вигорання, депресивні, тривожні симптоми. І це те саме, як відчувати біль у горлі чи підвищену температуру. Потрібно надати собі допомогу”, - закликала Палій.

Як відомо, Всесвітній день психічного здоров'я відзначається щорічно 10 жовтня. Ініціативу запроваджено Всесвітньою організацією охорони здоров'я задля підвищення рівня обізнаності про проблеми психічного здоров'я та мобілізації зусиль на підтримку кращого психічного здоров'я.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-