21 роковини вбивства Георгія Ґонґадзе: що (не) зробила Україна і чого очікує міжнародна спільнота

21 роковини вбивства Георгія Ґонґадзе: що (не) зробила Україна і чого очікує міжнародна спільнота

Укрінформ
16 вересня, 13:00 - пресконференція на тему: “21 роковини вбивства Георгія Ґонґадзе: що (не) зробила Україна і чого очікує міжнародна спільнота” 

Організатор: ГО “Центр інформації про права людини”.

Учасники: Валентина Теличенко - правозахисниця, представниця сім’ї Ґонґадзе; Мирослава Ґонґадзе - дружина Георгія, головна редакторка Української служби “Голосу Америки” (онлайн); Роман Головенко - заступник директора Інституту масової Інформації; Олександр Бурмагін - адвокат, виконавчий директор ГО "Платформа Прав Людини"; Оксана Мамченкова - координаторка Премії імені Георгія Ґонґадзе.

Коротко. 16 вересня виповнюється 21 рік від дня викрадення та вбивства українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Та рішення ЄСПЛ у справі Ґонґадзе досі не виконано в повному обсязі. Нині від України очікують:

- підвищення ефективності розслідування кримінальних злочинів проти журналістів, забезпечення журналістам ефективного захисту та належного рівня безпеки;

- пришвидшення розслідування щодо замовників вбивства, які досі лишаються офіційно не встановленими. 

Питання до обговорення.

Виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі Ґонґадзе: які недопрацювання має Україна? Аналіз актуальних вимог Комітету міністрів Ради Європи, який контролює справу. 

Чи відповідає українське законодавство у сфері захисту журналістів міжнародним вимогам і стандартам?

Вбиті українські журналісти та їхні нерозслідувані справи: чому рахунок йде на десятки?

Як реєструються та розслідуються злочини проти українців: актуальний стан справ. 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві проходить акція пам’яті Георгія Гонгадзе

В ‌Іллінському‌ ‌сквері‌ ‌в‌ ‌Києві відбувається акція‌ ‌пам’яті‌ Георгія‌ ‌Гонгадзе, приурочена‌ ‌до‌ ‌21-их‌ ‌роковин‌ ‌вбивства журналіста.‌

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, учасники акції - журналісти й правозахисники - прийшли з фотографіями ‌Гонгадзе.

"Для українського с‌успільства і для міжнародної спільноти надзвичайно важливо знати доказово, хто був замовником вбивства журналіста ‌Гонгадзе... І це є частиною вимог рішення Європейського суду з прав людини, яке було ухвалене в 2005 році і досі залишається невиконаним. Невиконаним через те, що Україна не здійснила системних змін, не тільки тому що замовників не знайшла і не показала, але так само не здійснила системних змін для того, щоб праця журналістів була безпечною", - наголосила представниця сім'ї Гонгадзе правозахисниця Валентина Теличенко.

Правозахисні та медійні організації озвучили звернення до української влади із закликом ефективно й прозоро розслідувати вбивство Гонгадзе та інших українських журналістів, а також виконати вимоги Комітету міністрів Ради Європи у справі Гонгадзе.

Акцію організує ‌‌премія‌ ‌імені‌ ‌Георгія‌ ‌Гонгадзе ‌у‌ ‌партнерстві‌ ‌з‌ ‌‌Центром‌ ‌прав‌ ‌людини‌ ‌ZMINA‌.‌

Премія імені Георгія Ґонґадзе - відзнака та екосистема ініціатив для незалежних журналістів, заснована Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, Асоціацією випускників kmbs та виданням “Українська правда”. Премія вручається раз на рік, 21 травня, в день народження Гонгадзе.

Лауреатами Премії були Вахтанг Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020), Мирослава Барчук (2021).

Як повідомлялося, День пам'яті українських журналістів відзначається з 2007-го щороку в третю п'ятницю вересня й приурочений до дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе.

Гонгадзе зник 16 вересня 2000 р., а 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдено тіло, в якому друзі та родичі впізнали тіло журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердило, що знайдений труп - це тіло Гонгадзе. Однак, лише у лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею «Навмисне вбивство», а у вересні 2002 року визнала, що знайдене в Таращанському лісі тіло належить Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

Колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача 29 січня 2013 року було засуджено до довічного позбавлення волі.

Рішення ЄСПЛ у справі Ґонґадзе досі не виконано в повному обсязі - правозахисниця

Україна досі не виконала всіх вимог Комітету міністрів Ради Європи, який контролює виконання рішень Європейського суду з прав людини у справі українського журналіста Георгія Ґонґадзе.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: “21 роковини вбивства Георгія Ґонґадзе: що (не) зробила Україна і чого очікує міжнародна спільнота” розповіла правозахисниця, представниця сім’ї Ґонґадзе Валентина Теличенко.

"Уже минув 21 рік. На різних часових проміжках Україна демонтрувала більший чи менший, чи повну відсутність прогресу у проведенні тих системних змін, яких від неї очікував та очікує Європейський суд з прав людини і Комітет міністрів Ради Європи як структура, яка контролює виконання рішення Європейського суду. Станом на сьогоднішній день рішення у справі Гонгадзе не є виконаним і ми бачимо за всіма об'єктивними показниками, що робота українських журналістів є небезпечною", - зазначила Теличенко.

Як нагадала координаторка Премії імені Георгія Ґонґадзе Оксана Мамченкова, в 2005 році Європейський суд з прав людини постановив рішенням, що Україна була неспроможною захистити життя журналіста Георгія Ґонґадзе і не може надати гідний захист журналістам, які працюють в Україні.

"У 2005 році було оприлюднено рішення Європейського суду з прав людини у справі Гонгадзе, яким Європейський суд визнав порушення прав людини за кількома статтями і призначив відповідну компенсацію вдові журналіста Гонгадзе. Але ще важливіше - суд вказав на необхідність проведення цілої низки системних змін в Україні, з метою зробити роботу журналістів більш безпечною. Що означає безпека роботи журналіста? Це не означає, що журналіст не повинен ніколи ризикувати, це означає, що держава зобов'язана надати адекватний захист журналісту, який потерпів від злочину: розслідування, притягнення злочинців до відповідальності. Справа Гонгадзе стала яскравим сигналом про хвору і неспроможну правоохоронну систему в Україні", - розповіла правозахисниця Валентина Теличенко.

Вона зазначили, що не вважає, що Комітет міністрів найближчим часом вважатиме рішення у справі Гонгадзе виконаним.

"Ще багато треба зробити, щоб змінити ситуацію. Є частина кроків, яких Україна могла б зробити доволі швидко, а є частина системних змін, які вимагають часу", - підкреслила Теличенко.

Водночас, як розповіла дружина Георгія, головна редакторка Української служби “Голосу Америки” (онлайн) Мирослава Ґонґадзе, вже впродовж двох років відсутня інформація про процес розслідування у справі журналіста Гонгадзе.

"Для мене дуже важливо, що ми нарешті завершили принаймі один етап, перший етап розслідування і покарання злочинців. Ми маємо часткове правосуддя і останнє рішення по генералу Пукачу було для мене певним рубіконом у рослідуванні цієї справи. Але однозначно це не кіцець...Вже останні два роки ми практично жодної інформації про процес розслідування не маємо", - наголосила вона.

Мирослава Ґонґадзе пікреслила, що вбивства та знищення українських журналістів і правозахисників не припинилося в Україні. "Але приділяючи увагу цим справам, ми самі себе захищаємо", - додала вона.

Як повідомлялося, Георгій Гонгадзе – український журналіст, засновник інтернет-видання "Українська правда". Він зник 16 вересня 2000 року.

У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли труп без голови, який, за висновками експертів, міг належати журналісту. У 2009 році в Київській області виявили череп, який нібито належить Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх службовців Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. Вони отримали від 12 до 13 років ув'язнення.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив ексначальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе. Пукач оскаржив це рішення суду.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-