Перший міжнародний фестиваль-конкурс скрипалів

Перший міжнародний фестиваль-конкурс скрипалів "MAESTRO-Fest. Богодар Которович"

Укрінформ
16 вересня, 15:00 - пресконференція, присвячена І Міжнародному фестивалю-конкурсу ім. Богодара Которовича «MAESTRO-Fest» 

Організатор: БО “Культурно-мистецький благодійний фонд «Київ-Класік».

Учасники: Євгенія Басалаєва - відома українська піаністка, народна артистка України, авторка і керівниця проєкту «MAESTRO-Fest. Богодар Которович», засновниця та президентка І Міжнародного фестивалю-конкурсу ім. Богодара Которовича «MAESTRO-Fest»; Володимир Огризко - міністр закордонних справ України (2007–2009); Кирило Стеценко - народний артист України, скрипаль, композитор, член журі фестивалю-конкурсу; Валерій Франчук - народний художник України, лауреат Національної державної премії ім. Т.Г.Шевченка.

Коротко. Організатори першого в Україні інтерактивного конкурсу серед виконавців на струнно-смичкових інструментах (скрипка, альт, віолончель, контрабас), що проводиться на честь 80-річчя легендарного українського скрипаля та диригента Богодара Которовича, оголосять результати І туру дистанційного відбору учасників конкурсу й озвучать список фіналістів.

У рамках заходу також буде анонсовано проведення ІІ туру фестивалю-конкурсу, який відбудеться 6 жовтня у Великій залі ім. В. Сліпака Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського, а також урочистий гала-концерт Фестивалю віртуозів «MAESTRO-Fest. Український Паганіні», який відбудеться 7 жовтня у Колонній залі ім. М.В.Лисенка Національної філармонії України.

На участь у І Міжнародному фестивалі-конкурсі ім. Богодара Которовича «MAESTRO-Fest» подали заявки близько 100 конкурсантів. Окрім українців, у відборі взяли участь скрипалі з Німеччини, Австрії, Нідерландів, Латвії, Литви, Естонії, Румунії, Молдови. Для прослуховування було зібрано понад 30 годин музичного матеріалу, який журі конкурсу буде вивчати, аби визначити тих виконавців, які пройдуть до ІІ туру.

Мета проєкту – підтримка державного святкування знакової події – 80-тої річниці Богодара Которовича, увічнення імені митця, актуалізація культурної спадщини постаті українського та світового мистецтва ХХ-ХХІ століття на міжнародному рівні.

Також до переліку подій на честь вшанування відомого скрипаля увійде створення сайту, де будуть вперше опубліковані матеріали культурної спадщини Маестро, частина унікального доробку родинного архіву Богодара Которовича – дружини Маестро Євгенії Басалаєвої та сина Антона, а також розробка буклета-книги «Богодар Которович. Фрагменти незавершеної повісті» та документального фільму «Шляхи і кроки Богодара Которовича».

Довідково. Богодар Которович (1941-2009) - видатний український скрипаль, диригент, педагог; Посол української культури, народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Г. Шевченка, премії імені В. І. Вернадського НАН України, «Людини Року», академік Академії мистецтв України, завідувач кафедри скрипки, професор Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського, професор Сіднейської консерваторії музики (Австралія), засновник, художній керівник Національного камерного ансамблю «Київські солісти».

Маестро Которович став єдиним українським скрипалем, який один із небагатьох музикантів світу був удостоєний честі грати на унікальній скрипці Нікколо Паганіні «CANNONE» («Вдова Паганіні»), яку у 1999 році спеціальним літаком було привезено з Генуї до Києва для концертних виступів видатного музиканта. Проведення заходів стало визначною історичною подією у світовому культурно-мистецькому просторі, привернуло увагу міжнародної спільноти до України як європейської високодуховної держави, стало вагомим внеском у зміцнення міжнародних культурних зв’язків, піднесення культурної дипломатії.

Богодар Которович — член журі відомих міжнародних музичних конкурсів ім. Н.Паганіні в Генуї, ім. Р.Ліпіцера в Гориції, ім. Г.Венявського в Любліні, ім. К.Нільсена в Одесі, ім. П.Чайковського в Москві, ім. Т.Вронського у Варшаві, ARD в Мюнхені, в Сендаї, Оттаві та інших. Багато років був головою журі Конкурсу імені М.В.Лисенка. 2004 року Богодар Которович очолив Українсько-британський фестиваль «Вгіttеп Kyiv Festival» і став його директором.

Із постаттю відомого митця пов’язана ціла епоха становлення національного музичного мистецтва, зокрема фундація сучасної української скрипкової школи та заснування першого в Україні міжнародного конкурсу юних скрипалів. За результатами творчої діяльності маестро став двічі лауреатом Всеукраїнської премії «Людина року» (в 1999 та 2000 рр.) і отримав державну нагороду – орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

Акредитація ЗМІ за тел.: +380971541291 (Світлана Сінченко) або e-mail: sveta@prbatteries.com; а також https://www.facebook.com/svitlana.sinchenko

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Триває перший Міжнародний фестиваль-конкурс скрипалів ім. Которовича «MAESTRO-Fest»

В Україні триває І Міжнародний фестиваль-конкурс ім. Богодара Которовича «MAESTRO-Fest» виконавців на струнно-смичкових інструментах.

Про проєкт розповіли на прес-конференції в Укрінформі його учасники й організатори з БО “Культурно-мистецький благодійний фонд «Київ-Класік».

Метою проєкту є підтримка державного святкування 80-тої річниці Богодара Которовича, увічнення імені митця, актуалізація культурної спадщини постаті українського та світового мистецтва ХХ-ХХІ століття на міжнародному рівні.

Як розповіли організатори, на участь у І Міжнародному фестивалі-конкурсі ім. Богодара Которовича «MAESTRO-Fest» подали заявки близько 100 конкурсантів. Окрім українців, у відборі взяли участь скрипалі з Німеччини, Австрії, Нідерландів, Латвії, Литви, Естонії, Румунії, Молдови. Для прослуховування було зібрано понад 30 годин музичного матеріалу, який журі конкурсу вивчатиме, щоб визначити тих виконавців, які пройдуть до ІІ туру.

“Також до переліку подій на честь вшанування відомого скрипаля увійде створення сайту, де будуть вперше опубліковані матеріали культурної спадщини маестро, частина унікального доробку родинного архіву Богодара Которовича, а також розробка буклета-книги «Богодар Которович. Фрагменти незавершеної повісті» та документального фільму «Шляхи і кроки Богодара Которовича», - розповіла відома українська піаністка, народна артистка України Євгенія Басалаєва, авторка і керівниця проєкту «MAESTRO-Fest. Богодар Которович».

Україна має сильну скрипкову школу, а конкурс імені Богодара Которовича є “найкращим букетом уславлення видатного маестро”, вважає народний артист України Кирило Стеценко, скрипаль, композитор, член журі фестивалю-конкурсу.

“Плодами його діяльності є надзвичайно сильна скрипкова школа України. Це його заслуга і його учнів. І на тлі участі в конкурсі представників багатьох країн ядро лідерів становить усе ж Україна, і це дуже добре навчені люди, це високий клас. І чудово, що ми започатковуємо цей конкурс, і це гарний час, коли ми можемо продемонструвати ці плоди вже через покоління творчості Богодара Антоновича на конкурсі, який є найкращим букетом уславлення нашого видатного маестро”, - сказав Стеценко.

Організатори також анонсували проведення ІІ туру фестивалю-конкурсу, який відбудеться 6 жовтня у Великій залі ім. В. Сліпака Національної музичної академії ім. П. Чайковського, а також урочистий гала-концерт Фестивалю віртуозів «MAESTRO-Fest. Український Паганіні», який відбудеться 7 жовтня у Колонній залі ім. М. Лисенка Національної філармонії.

Богодар Которович (1941-2009) - видатний український скрипаль, диригент, педагог. Маестро Которович став єдиним українським скрипалем, який один із небагатьох музикантів світу був удостоєний честі грати на унікальній скрипці Нікколо Паганіні «CANNONE» («Вдова Паганіні»), яку у 1999 році спеціальним літаком було привезли з Генуї до Києва для концертних виступів видатного музиканта.

Із постаттю відомого митця пов’язана ціла епоха становлення національного музичного мистецтва, зокрема, фундація сучасної української скрипкової школи та заснування першого в Україні міжнародного конкурсу юних скрипалів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-