Щодо ліквідації ДАБІ та старту роботи Державної інспекції архітектури та містобудування України

Щодо ліквідації ДАБІ та старту роботи Державної інспекції архітектури та містобудування України

Укрінформ
15 вересня, 16:00 - пресконференція на тему: “Щодо припинення роботи ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція) та початку функціонування нового органу – ДІАМ (Державна інспекція архітектури та містобудування України)

Організатор: Державна інспекція архітектури та містобудування України.

Учасники: Олексій Чернишов - міністр розвитку громад та територій України; Семен Кривонос - Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України; Наталія Козловська - заступниця міністра розвитку громад та територій.

Довідково: ДІАМ було створено у грудні 2020 року постановою Кабінету Міністрів України №1340.

1 вересня призначено на посади 198 працівників (необхідний мінімум для запуску роботи інспекції).

Акредитація для ЗМІ обов’язкова за e-mail: press@minregion.gov.ua або за тел.: (044) 590-47-95.

Для акредитації просимо до 17:00 14 вересня надсилати ПІБ журналістів, які будуть висвітлювати захід, номери телефонів та назву видання/телеканалу.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Держінспекція архітектури та містобудування - це не заміна ДАБІ, а принципово новий орган - Чернишов

Державна інспекція архітектури та містобудування була створена не на заміну Державній архітектурно-будівельний інспекції, а як принципово новий орган виконавчої влади.

Про це заявив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час пресконференції в Укрінформі.

"ДІАМ - це не заміна ДАБІ. Це повністю новий орган, з новою структурою, новими повноваженнями та новими принципами роботи", - наголосив Чернишов.

Він пояснив, що ДАБІ з 15 вересня офіційно припиняє виконувати свої повноваження, 100% співробітників органу буде звільнено.

За словами міністра, у новоствореній ДІАМ не працює і не будуть працювати ті люди, які до цього працювали у ДАБІ.

Чернишов зазначив, що реформа містобудівної галузі, частиною якої стало створення ДІАМ, базується на трьох основних принципах — лібералізації, цифровізації та посиленні відповідальності. Зокрема, в Україні процес отримання дозволів вже повністю переведений у "цифру" і для цього не потрібно контактувати з посадовцями. Якщо ж забудовник має відповідним чином оформлену земельну ділянку та правильно оформлений проєкт, він має право будувати на цій ділянці без дозволу. Потрібно лише у декларативний спосіб повідомити державу про старт будівництва. Також у Єдиній державній системі у сфері будівництва запроваджено механізм прийняття рішення про проведення перевірки без участі чиновника.

Урядовець нагадав, що реформа містобудування передбачає запровадження кримінальної відповідальності за порушення під час будівництва. Наприклад, якщо забудовник будує з порушенням затвердженого архітектурного проєкту, то відповідальність за ці порушення окрім забудовника також нестимуть генеральний підрядник, виконроб та інші.

Очільник Мінрегіону зауважив, що Верховна Рада має найближчим часом ухвалити відповідні законопроєкти у другому читанні і таким чином остаточно завершити реформу містобудування в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів дозволив Державній інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) з 15 вересня 2021 року здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд.

Рішення про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України та створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ, уряд ухвалив 13 березня 2020 року. Відповідні постанови Кабміну набули чинності 15 березня.

Зокрема, уряд утворив Державну сервісну службу містобудування (Держсервісбуд), основними завданнями якої є надання (отримання, реєстрація), відмова у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Також було утворено Державну інспекцію містобудування та Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні.

У грудні 2020 року набрали чинності дві постанови, необхідні для завершення реформи містобудування, які були ініційовані Мінрегіоном. Постанова №1339 від 16 грудня 2020 року відновила дію постанови, що надає органам місцевого самоврядування повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

Постановою №1340 від 23 грудня 2020 року уряд ліквідував Державну інспекцію містобудування і Державну сервісну службу містобудування. Замість цих органів створена Державна інспекція архітектури та містобудування України, яка здійснюватиме архбудконтроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій.

Мінрегіон проаналізує діяльність ДАБІ – Чернишов

Міністерство розвитку громад та територій України планує проаналізувати діяльність Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Про це заявив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час пресконференції в Укрінформі.

"Аналіз діяльності ДАБІ буде проведено не тільки за минулі два тижні, а й за попередні часи її існування", - сказав міністр.

Він наголосив, що ДАБІ ліквідована з 15 вересня і замість неї розпочинає роботу Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ). За словами Чернишова, новий державний орган починає свою роботу без затримок і вже у п'ятницю, 17 вересня, розпочне розгляд конкретних справ.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів дозволив Державній інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) з 15 вересня 2021 року здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд.

Рішення про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України та створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ, уряд ухвалив 13 березня 2020 року. Відповідні постанови Кабміну набули чинності 15 березня.

Зокрема, уряд утворив Державну сервісну службу містобудування (Держсервісбуд), основними завданнями якої є надання (отримання, реєстрація), відмова у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію збудованих об’єктів. Також було утворено Державну інспекцію містобудування та Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні.

У грудні 2020 року набрали чинності дві постанови, необхідні для завершення реформи містобудування, які були ініційовані Мінрегіоном. Постанова №1339 від 16 грудня 2020 року відновила дію постанови, що надає органам місцевого самоврядування повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль. Постановою №1340 від 23 грудня 2020 року уряд ліквідував Державну інспекцію містобудування і Державну сервісну службу містобудування. Замість цих органів створена Державна інспекція архітектури та містобудування України, яка здійснюватиме архбудконтроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-