Форум громадських рад міста Києва «Велика Столиця-2021»

Форум громадських рад міста Києва «Велика Столиця-2021»

Укрінформ
14 вересня, 12:00 - 2-га частина 5-го щорічного форуму громадських рад міста Києва «Велика Столиця-2021»

Організатори: Департамент суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); Громадська рада при виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації); Координаційний комітет громадських рад Києва.

Учасники: Богдан Назаренко - голова Громадської ради при виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації); Геннадій Кривошея - народний депутат України VIII скликання; Марина Соловйова - голова ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива»; Дмитро Калько -адвокат, правозахисник; голови громадських рад міста Києва, громадські діячі.

Коротко. Учасники форуму зосередять увагу на вирішенні таких проблемних питань:

- хаос у містобудуванні і землекористуванні;

- транспортний колапс;

- відсутність реального місцевого самоврядування;

- збереження зелених зон та пам'яток історії і культури;

- законодавче забезпечення процесу підтримки і розвитку громадянського суспільства.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві демонтують зайві поверхи будинку на вулиці Гончара в охоронній зоні Софії Київської демонтують- Соловйова

У Києві демонтують зайві поверхи будинку на вулиці Гончара, 17-23 в охоронній зоні національного заповідника "Софія Київська".

Про це повідомила керівник громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марина Соловйова під час 5-го Форуму громадських рад міста Києва "Велика столиця-2021", який проходить в Укрінформі.

"Ми співпрацюємо з комітетом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На наше прохання комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розглянув питання щодо України і було рекомендовано привести (у відповідність - ред.) в буферній зоні два об'єкти, які порушували Конвенцію ЮНЕСКО. Це Десятинний провулок, 3-5, і там ми разом з КМДА демонтували два поверхи до позначки 27 метрів. Другий об'єкт - це Гончара, 17-23. Ми сьогодні в процесі реалізації цього демонтажу. Тобто, ми співпрацюємо, погоджуємо певні документи з Комітетом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - заявила Соловйова.

Вона наголосила, що сьогодні завдання громади, влади та бізнесу - зберегти історичний центр Києва.

"Для цього варто звернутися до Київської міської ради і, можливо, зробити інвентаризацію земель в центральній частині Києва, для того щоб з'ясувати, чи можна утриматися від побудови хмарочосів в центральній історичній частині міста", - наголосила Соловйова.

Вона нагадала, що ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» з 2011 року бере участь у сесіях ЮНЕСКО, і на цьогорічній сесії було схвалено об'єднану буферну зону єдиного київського об'єкту №527 - це Софія Київська та Києво-Печерська лавра і об'єднана зона від Софійського собору по схилах Дніпра до Лаври. "Тому є пропозиція до влади, до громади, до бізнесу: ми маємо об'єднатися навколо цієї буферної зони і зробити чудовий парк. Ця територія має бути збережена", - наголосила керівник ГО.

Як повідомляв Укрінформ, компанія-забудовник взяла на себе зобов’язання прибрати зайві поверхи на скандальній будівлі по вулиці Гончара, 17-23, підписавши меморандум із громадськими активістами організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», керівництвом НЗ «Софія Київська» та Київським міським головою. Також забудовник має змінити проєкт, аби він відповідав усім нормам закону і рішенням, ухваленим Київрадою. Підписання меморандуму дозволить зберегти Софію Київську у списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Ділянку на вул.Гончара, 17-23 «Інвестиційно-будівельна група» отримала в оренду у 2004 році. Фірма розпочала будівництво житлового комплексу "Fresco Sofia", який за своїми параметрами, зокрема висотою, суперечить законодавству у сфері містобудівної діяльності та охорони культурної спадщини, а також Генплану.

У травні 2010 року Київрада зобов'язала компанію "Інвестиційно-будівельна група" зупинити будівництво на цій ділянці.

У зв’язку із забудовою міжнародні інституції поставили питання про виключення "Софії Київської" з переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-