Народне надбання: чиє воно і хто отримує прибуток?

Народне надбання: чиє воно і хто отримує прибуток?

Укрінформ
16 вересня, 11:00 - круглий стіл на тему: “Народне надбання: чиє воно і хто отримує прибуток?”

Організатор: ГО «Український народ».

Учасники: Геннадій Друзенко - голова правління Центру конституційного моделювання; Олег Саакян - політолог, співзасновник Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію"; Юрій Сенюк - голова правління асоціації ділової співпраці "Київ-Пекін", академік УАН; Павло Гай-Нижник - історик, поет, громадсько-політичний діяч, академік УАН, Академії політичних наук України, заступник директора НДІ українознавства МОНУ; Наталя Глоба - системна аналітикиня, Конгрес українських громад; Тетяна Руденко - співзасновник ГО “Український народ”, голова ГО «Кредитний Майдан»; В’ячеслав Богуславський – громадський діяч, співзасновник ГО «Український народ», ГО «Україна – це я», експертної платформи «Хартія майбутнього», експертної ініціативи «Конкордія»; Олександр Новохатський - аналітик соціальних систем, виконавчий директор аналітичних програм "Український барометр"; Олександр Кочетков - аналітик, політичний оглядач; Антон Бондаренко, позивний “Меч” - громадський активіст, провідний науковий співробітник НДІ українознавства; Андрій Кашпур - PhD, керівник дослідницького центру ReputationLab, співзасновник проєкту "Назустріч Сонцю", reputation & future developer;  Едуард Андрейченко - соціолог; Дмитро Хопта - письменник, фахівець з управління репутацією, голова ГО «Назустріч сонцю»; Віталій Кулик - директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, модератор.

Коротко. Під час заходу учасники обговорять питання ефективності використання та статусу надбання народу України. Хто заробляє на землі, надрах, державних підприємствах, активах та культурних цінностях? Як повернути народу України права на народне надбання? Як зробити так, щоб кожен громадянин України заробляв на народному надбанні?

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні для подолання бідності слід запровадити безумовний базовий дохід - експерти

В Україні слід запровадити безумовний базовий дохід громадян як спосіб боротьби з бідністю і нерівністю доходів.

На цьому наголосили експерти під час круглого столу “Народне надбання: чиє воно і хто отримує прибуток?” в Укрінформі.

Як наголосив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, запровадження безумовного базового доходу для громадян є особливо актуальним у зв’язку з матеріальними втратами людей через пандемію та карантинні обмеження.

“Коли ідея базового доходу в світі є актуальною в контексті пандемії, викликів локдауну, економічної хвилі, передчуття “ідеального шторму” в світі посилилося, ця ідея була одним із мейнстрімів обговорення на Давоському саміті, на інших економічних майданчиках, про неї говорять провідні політики, інтелектуали світу”, - зазначив Кулик.

На думку політолога, співзасновника Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" Олега Саакяна, в Україні в умовах трансформації суспільства створюються ідеальні умови для впровадження такого роду ініціатив.

“Україна перебуває в унікальному становищі на відміну від сталих держав, оскільки вона проходить транзит. У світовому інтелектуальному просторі присутні ідеї дивідендів чи безумовного базового доходу. В кожній з них є свої переваги й недоліки. І нам слід просувати ці ідеї, щоб бути в загальносвітовому тренді, де дискусії про це точаться вже роками”, - наголосив він.

Керівник дослідницького центру ReputationLab, reputation & future developer Андрій Кашпур висловив думку, що певною мірою українці ще не усвідомлюють себе спільнотою і не сформулювали власну корисність для світу.

“Набагато цікавіше створювати власне майбутнє, ніж намагатися пристосуватись до того майбутнього, яке тобі створив хтось інший. Чиє народне надбання і хто отримає прибуток? Відповідь очевидна — воно є народне, і ми цього маємо прагнути”, - сказав Кашпур.

Водночас історик, поет, громадсько-політичний діяч, академік УАН, Академії політичних наук України, заступник директора НДІ українознавства МОНУ Павло Гай-Нижник вважає, що запровадження безумовного базового доходу є питанням національної безпеки й виживання.

“Якщо вже зараз ми не поставимо обмеження, що ця держава, територія, ресурси, повітря, вода належить мені, моїй сім’ї, суспільству, моєму народові, то завтра вона належатиме іншому народові чи квазінародові. Йдеться не лише про природні ресурси, а й про нашу культуру, мову, спадщину. І все це є питанням національної безпеки, виживання”, - наголосив Гай-Нижник.

Безумовний базовий дохід — форма соціального забезпечення, згідно з якою кожен громадянин повинен мати законом гарантований безумовний мінімум грошового забезпечення, який виплачується державою на додаток до будь-якого доходу, отриманого деінде. Система базового доходу фінансується з доходу, отриманого від підприємств чи ресурсів, які належать державі (часто називається соціальні дивіденди). Ідею безумовного базового доходу вперше сформулював Томас Пейн у 1795 році.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-