Фінансова стійкість та прозорість державних підприємств України

Фінансова стійкість та прозорість державних підприємств України

Укрінформ
23 вересня, 10:00 - онлайн-семінар на тему: “Фінансова стійкість та прозорість державних підприємств України”

Організатори: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД, Україна); Інститут економічних і соціальних реформ (INEKO, Словаччина).

Учасники: Єгор Киян - експерт з економічних питань «Міжнародного центру перспективних досліджень»; Петер Голяш - директор «Інституту соціальних та економічних реформ» (INEKO, Словаччина); Юлія Проценко - молодший експерт з економічних питань МЦПД; Міхал Пішко - директор Transparency Іnternational Словаччина; Павло Вишебаба - комунікаційний директор МЦПД, модератор.

Коротко. Захід проводиться в рамках ініціативи «Зміцнення демократичної стійкості ключових державних інституцій в Україні», яка здійснюється Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) у партнерстві з Інститутом економічних та соціальних реформ у Словаччині (INEKO). Ініціатива фінансово підтримується за програмою Посольства США в Україні (U.S. Embassy in Ukraine).

Проєкт спрямований на підвищення ефективності менеджменту державних підприємств, органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та державного управління у сфері створення та нагляду за регіональною політикою, моніторингу бюджетів та відкритості місцевої влади.

Мета заходу - презентувати оновлені рейтинги фінансового здоров’я та прозорості 50-ти найбільших державних підприємств України.

Питання до обговорення:

- презентація рейтингу прозорості державних підприємств України за 2021 рік;

- презентація рейтингу фінансового здоров’я державних підприємств України за 2020 рік;

- презентація словацького досвіду щодо управління державними підприємствами;

- позиція органів державної влади, представників державних підприємств та громадськості щодо усвідомлення актуальних проблем покращення прозорості та фінансової стійкості державних підприємств України.

До участі запрошуються представники ЗМІ, державних підприємств, державних органів, представники місцевої влади, громадські організації, експерти та усі зацікавлені в цій темі.

Мова заходу українська / англійська (синхронний переклад забезпечується).

Просимо Вас підтвердити участь за е-mail: j.protsenko@icps.com.ua із зазначенням вашого імені, організації, яку ви представляєте, та контактних даних.

Реєстрація представників ЗМІ для участі у заході за е-mail: vyshebaba@icps.com.ua

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

та на сторінці МЦПД у фейсбуці: https://www.facebook.com/ICPSua

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Укренерго очолило рейтинг найпрозоріших держпідприємств – дослідження

До трійки найпрозоріших державних підприємств України увійшла Національна енергетична компанія «Укренерго, ПАТ «Укрпошта» та Адміністрація морських портів України.

Про це під час онлайн-семінару «Фінансова стійкість та прозорість державних підприємств України», який відбувся в Укрінформі, розповіла молодша експертка з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Юлія Проценко.

«Дані по державних підприємствах збирати важко, але цю роботу потрібно виконувати, аби спостерігати за тим, як компанії функціонують, водночас стимулюючи їх до ефективної діяльності. Цього року було проаналізовано 50 найбільших українських державних компаній», - розповіла фахівчиня.

За її словами, прозорість державних підприємств визначалась за 60 критеріями, які були розділені на 6 груп: прозорість та доступ до інформації, економічні показники, державні закупівлі та власність, кадрова політика, етика та конфлікт інтересів, гранти та благодійна політика.

Так, рейтинг найпрозоріших держпідприємств України очолила Національна енергетична компанія «Укренерго» - прозорість 82%, друге місце за ПАТ «Укрпошта» (78%), третє – Адміністрація морських портів України (74%).

Щодо антирейтингу, то на першому місці з кінця опинилась Державна акціонерна компанія «Хліб України» з прозорістю 0%, ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» (5%) та ДП «Укрмедпроектбуд» (7%).

Під час дослідження з’ясувалося, що 4 з 50 важливих державних підприємств не мають власного веб-сайту, 18 підприємств не змогли відповісти на запит про публічну інформацію, і лише 17 компаній надали дані про зарплати та премії керівникам, дирекції та наглядовій раді.

«Можна сказати, що найбільш прозорими в Україні є підприємства з постачання газу, нафти та електроенергії. Також сюди можна віднести і транспортні компанії», - додала Юлія Проценко.

Дослідження проводилось в межах ініціативи «Зміцнення демократичної стійкості ключових державних інституцій в Україні», яка здійснюється Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) у партнерстві з Інститутом економічних та соціальних реформ у Словаччині (INEKO).

Проєкт, зокрема, спрямований на підвищення ефективності менеджменту державних підприємств, органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та державного управління у сфері створення та нагляду за регіональною політикою, моніторингу бюджетів та відкритості місцевої влади.

Відео (українська версія):

Відео (англійська версія):

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-