Іспит на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов'язків змінюється!

Іспит на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов'язків змінюється!

Укрінформ
6 серпня, 14:00 - пресбрифінг на тему: «Іспит на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов'язків змінюється!» 

Організатор: Національна комісія зі стандартів державної мови.

Учасники: Орися Демська – Голова Національної комісії зі стандартів державної мови, докторка філологічних наук, професорка; Ольга Шевчук-Клюжева – членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидатка філологічних наук.

Коротко. Під час брифінгу буде надана інформація щодо удосконалення процедури проведення іспиту: збільшення мережі іспитових майданчиків, скорочення часових рамок іспиту, оновлення процедури перевірки результатів та видачі державних сертифікатів.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід у зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

За три тижні іспит на рівень володіння державною мовою склали понад 4,7 тис. осіб - Демська

В Україні іспит на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків склали 4766 осіб.

Про це повідомила голова Національної комісії зі стандартів державної мови, докторка філологічних наук, професорка Орися Демська на пресконференції в Укрінформі.

“За перший тиждень іспитування з 19.07 по 23.07 склало іспит 1228 осіб, з 26.07 по 30.07 склало іспит 1660 осіб, з 2.08 по 6.08 2021 року - 1878. Разом 4766 осіб на старті. Комісія вважає, що це доволі хороший результат”, - сказала Демська.

Вона уточнила, що часові рамки з моменту складання іспиту до отримання сертифікату становлять від 2 до 12 днів.

Так, Демська поінформувала, що упродовж трьох тижнів сертифікати про рівень володіння державною мовою отримали 2282 людини, з яких 7 осіб - ті, хто прагнуть набути українського громадянства.

“Якщо ми проаналізуємо кількість тих, хто взагалі не подолав 30% бар’єру, то там навіть не у відсотках, там до 10 людей не подолало рівень до 30%, тобто взагалі не склало ні на який рівень. 2,7% осіб не подолали 70% на рівень вільного володіння І ступеня або на рівень володіння ІІ ступеня. Тобто найвищий - С1, С2. Насправді, я вважаю, що динаміка надзвичайно хороша. Таких, хто, можна сказати, не досяг бажаного результату чи найкращого результату, їх насправді дуже малий відсоток”, - пояснила Демська.

Як повідомляв Укрінформ, з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Іспитова робота складається з чотирьох частин: “Культура мови” (24 тестові задання), “Читання”(20 тестових завдань), “Письмо” (1 завдання відкритого типу), “Говоріння” (2 завдання відкритого типу).

Іспити стартували 19 липня 2021 року.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-