Крим без правил: окупована власність

Крим без правил: окупована власність

Укрінформ
27  липня, 11:00  - пресконференція на тему: «Крим без правил: окупована власність. Презентація Тематичного огляду» 

Організатори: ГО «Регіональний центр прав людини»; ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини».

Спікери: Олександр Павліченко – виконавчий директор ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини»; Роман Мартиновський – адвокат, експерт ГО «РЦПЛ»; Катерина Рашевська – юристка ГО «РЦПЛ»; Максим Тимочко – адвокат «УГСПЛ»; Микола Кіккас – адвокат, експерт ГО «РЦПЛ»; Дарина Підгорна – юристка ГО «РЦПЛ»;  Сергій Мокренюк - керівник аналітичного напрямку ГО «РЦПЛ», модератор.

Учасники: Владислав Мірошниченко - головний консультант Представництва Президента України в АР Крим; Костянтин  Швачка - прокурор  Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора України; Дар’я Свиридова - перша заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим, член Робочої групи з питань реінтеграції ТОТ; Роман Романов - директор програми "ПРАВА ЛЮДИНИ ТА ПРАВОСУДДЯ" Міжнародного фонду «Відродження»; Антон Дробович - голова  Українського інституту національної пам'яті; Василь Мельничук - державний експерт експертної групи стратегічного планування та розвитку Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій; пан Вагур Соосаар - Радник з економічних питань Посольства Естонії в Україні; Хільма Далстрьом - Другий секретар Посольства Швеції в Україні; Наріман Сулейманов - заступник керівника прокуратури АРК та м. Севастополя.

Коротко: Російська Федерація та створені нею органи окупаційної адміністрації в перші дні «приєднання» проголосили непорушність майнових прав мешканців та юридичних осіб, що здійснювали свою діяльність у Криму, водночас негайно ухвалили десятки актів, метою яких було привласнення державної власності України, юридичних та фізичних осіб.

За результатами дослідження Регіонального центру прав людини, було ідентифіковано 3984 жертви незаконного вилучення та знищення майна, з яких 3728 – жертви незаконного вилучення, а 256 – жертви незаконного знищення належних їм об’єктів нерухомості.

Незаконне втручання держави-окупанта в права власності юридичних та фізичних осіб на тимчасово окупованій території АР Крим та м.Севастополя має системний характер.

Тематичний огляд «Крим без правил» присвячено питанням дотримання Російською Федерацією як  державою-окупантом прав власників майна, розташованого на території Кримського півострову.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com 

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Криму ідентифікували майже 4 тисячі жертв вилучення земельних ділянок та нерухомості

Українські правозахисники ідентифікували в Криму і Севастополі майже 4 тисячі осіб, у яких окупаційна влада незаконно вилучила земельні ділянки та нерухомість.

Про це в Укрінформі на презентації тематичного огляду «Крим без правил: окупована власність» повідомив адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський, передає кореспондент агентства.

«Ми провели моніторинг в судовій сфері, що дозволило нам ідентифікувати 3984 жертви порушення права власності в окупованому Криму. Це тільки ті жертви, яких нам вдалося ідентифікувати... З цієї кількості жертв 3728 - втратили право власності на свої земельні ділянки, а 256 - втратили нерухоме майно через його пошкодження або знесення органами окупаційної влади», - повідомив Мартиновський.

Правозахисник підкреслив, що найбільше від дій окупантів постраждали в Севастополі - там загальна кількість жертв порушення права власності склала 95,2% від загального числа незаконного вилучення майна.

За словами експерта, найбільша кількість порушень прав власності була зафіксована в 2017 році - тоді окупаційними судами було прийнято понад 70% рішень по всіх справах про незаконне вилучення майна в Криму і Севастополі.

Як пояснив Мартиновський, для досягнення "результативності" в незаконному вилученні власності окупаційна влада Севастополя уклала договір з приватною юридичною компанією, яка при подачі 2900 судових позовів проти власників земельних ділянок використовувала кошти з держбюджету.

«Тобто влада використовувала дуже цинічний підхід, коли населення примушують платити податки, а потім за рахунок цих податків населення позбавляють прав на його власність», - зазначив Мартиновський.

Крім того, за його словами, людей позбавляли власності на основі довідок про те, що архіви нібито не мають оригінали документів, які свідчать про право власності громадян.

«Друга «інновація» окупаційної влади полягала в тому, що на запит так званих прокурорів архів м.Севастополя давав довідки про те, що в матеріалах архіву відсутні оригінали розпоряджень відповідних українських органів державної влади, на основі яких громадяни отримували право власності на земельні ділянки. І незважаючи на те, що у людей були оригінали цих документів на руках, суди погоджувалися з тим, що оригінали документів відсутні і приймали рішення про позбавлення права власності людей на землю», - розповів експерт.

За його словами, Центром прав людини були зафіксовані масові переписування текстів рішень судів, в яких змінювалися тільки прізвище жертв і адреси земельних ділянок. При цьому судові рішення приймалися протягом 20-30 хвилин, включаючи підготовку прийняття тексту рішення і його проголошення.

Як підкреслив Мартиновський, про ступінь розпачу людей і рівень їх покірності свідчить той факт, що з апеляцією на прийняті незаконні рішення про вилучення власності звернувся лише кожний третій постраждалий.

Росія знищує в Криму безліч артефактів - Регіональний центр прав людини

Під час будівництва траси "Таврида" в окупованому Криму Росія знищила сотні тисяч артефактів, які не підлягають відновленню.

Про це в Укрінформі на презентації тематичного огляду "Крим без правил: окупована власність" повідомила юрист Регіонального центру прав людини Дарина Підгорна.

"Під час будівництва цієї траси було розрито безліч старовинних археологічних пам'яток, зокрема некрополь "Кирк Азизлер", скіфське городище "Кермен Бурун" і багато інших. Під час всіх цих розкопок, які здійснювалися під протекторатом міністерства культури Росії, Російської академії наук та Ермітажу, було викопано досить багато артефактів. Ми вважаємо, що їх більше тисячі вони були або знищені, або вивезені з території Криму", - повідомила Підгорна.

За її словами, під час розкопок були зруйновані всі ці пам'ятки, "так як вони більше не підлягають відновленню, вони більше не можуть вважатися пам'ятками, оскільки покриті асфальтом, по них проходить траса "Таврида", - зазначила експерт.

За її даними, також багато порушень зафіксовано при будівництві військових об'єктів у Криму, "які є першочерговими для Російської Федерації".

"Наприклад, були зруйновані церкви, які знаходяться на території або поблизу військових баз, знищені археологічні знахідки, які датуються часом Візантійської та Османської імперій", - повідомила юрист.

За її даними, представники Російської академії наук заявили, що на території Херсонеса Таврійського їм належить "викопати не 100 квадратних метрів, а 30 тисяч квадратних метрів, що говорить про масштаби будівництва, яке готується і вже відбувається там".

Як зазначила Підгорна, всі незаконні археологічні розкопки проводяться в основному під егідою і контролем Російської академії наук, а також Ермітажу.

"Досить багато представників цих структур безпосередньо приїжджають на територію Криму і проводять незаконні археологічні розкопки, руйнують ті знахідки, які вони знаходять, або вивозять їх за межі півострова і презентують як частину російської культури і частину російського надбання", - підкреслила експерт.

Від указу Путіна про землю в Криму постраждали громадяни 55 країн світу

Від указу російського президента Путіна, згідно з яким іноземці позбавляються права власності на земельні ділянки в тимчасово окупованому Криму, постраждали громадяни 55-ти країн світу.

Про це в Укрінформі на презентації тематичного огляду «Крим без правил: окупована власність» повідомив адвокат Української Гельсінської спілки прав людини Максим Тимочко, передає кореспондент агентства.

«Жертвами цього порушення стали громадяни 55 країн світу. Звичайно, найбільша кількість жертв серед громадян України. Наприклад, на території Кримського півострова, за даними окупаційної влади, близько 12 тисяч громадян підпадають під дію цього указу», - повідомив Тимочко.

Як уточнив юрист, з цих 12 тисяч громадян 11572 людини, тобто 84%, - це громадяни України, яких Росія вважає іноземцями.

Що стосується м. Севастополя, то з 2 тисяч громадян, які відповідно до указу Путіна позбавляються землі, 1800 - це також громадяни України, які мають документи на земельні ділянки в цьому регіоні.

Серед іноземців, які володіють землею в Криму і які постраждали від указу Путіна, - громадяни Німеччини, Естонії, Литви, Латвії, Вірменії. Загалом під дію цього незаконного указу підпадають громадяни 24 країн Ради Європи, додав адвокат.

«Це говорить про те, що дана ситуація є одним з небагатьох яскравих прикладів інтернаціоналізації проблеми порушень прав громадян на окупованих територіях, тоді як в медіаполі є думка, що порушуються тільки права громадян України. Але цей звіт показує, що це не так, що громадяни інших країн, а їх сотні, також стають жертвами незаконної окупації Криму Російською Федерацією», - резюмував експерт.

Як повідомлялося, президент РФ від 20 березня 2020 № 201 підписав указ щодо внесення змін до переліку прикордонних територій, на якій іноземні громадяни, особи без громадянства не можуть володіти на праві власності земельними ділянками. Цей указ доповнив указ Путіна від 9 січня 2011 року.

Указом №201 велика частина території окупованого Криму і Севастополя віднесена до прикордонних, в результаті чого не громадянам РФ встановлюється заборона на володіння земельними ділянками на таких територіях. Під дію даного указу не підпадають лише три райони Криму - Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, а також два райони міста Севастополя.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-