Іспит на рівень володіння державною мовою розпочався!

Іспит на рівень володіння державною мовою розпочався!

Укрінформ
16 липня, 15.30 - пресбрифінг Національної комісії зі стандартів державної мови на тему: «Іспит на рівень володіння державною мовою розпочався!» 

Організатор: Національна комісія зі стандартів державної мови.

Учасники: Орися Демська – Голова Національної комісії зі стандартів державної мови, докторка філологічних наук, професорка; Ольга Шевчук-Клюжева – членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидатка філологічних наук; Ілля Данилюк – член Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук.

Питання до обговорення:

- порядок проведення іспитів;

- перелік іспитових аудиторій;

- реєстрація на іспит;

- структура іспиту;

- оцінювання іспиту;

- система іспитування.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com 

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на  YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

На іспит з рівня володіння державною мовою зареєструвалося вже більше трьох сотень людей - Нацкомісія з питань мови

На іспит на рівень володіння державною мовою вже зайнято 348 місць з 446 можливих. Про це повідомила член Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук Ольга Шевчук-Клюжева на брифінгу щодо початку реєстрації на іспит в Укрінформі.

"Сьогодні багато до нас зверталося громадян, і очевидно негромадян України, оскільки система досить швидко була заповнена заявками... З моменту реєстрації в 00:01 годину і до 9 ранку ми мали такі цифри. У системі іспитування з 446 можливих місць по всій території України було зайнято зареєстрованими претендентами 227, перед брифінгом ми теж робили вибірку цих даних - 348. Основна проблема на сьогодні полягає саме в тому, що є певна невідповідність доступності місць і кількості охочих претендентів саме у великих містах України. Але найближчим часом ми цю ситуацію збалансуємо, адже маємо поетапний план відкриття на наступні дати. Це зумовлено певними технічними причинами", - сказала Шевчук-Клюжева.

Вона зазначила, що таке поетапне відкриття відбуватиметься лише тоді, коли Нацкомісія поінформує громадян через свій сайт, що в певний час буде відкрито можливість зареєструватися на додаткові дати.

Член Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук Ілля Данилюк зауважив, що комп'ютерна система має свою межу і певний рівень своїх можливостей. За його словами, впродовж тестування, яке відбувалося минулого місяця, було встановлено, що максимально граничне навантаження на комп'ютерну систему іспитування може становити до 1000 осіб щоденно.

"Відповідно до цієї кількості розраховані і локації, якими ми оперуватимемо впродовж цього і наступного тижня, і відповідно таку ж кількість сертифікатів для претендентів ми зможемо прогнозовано видати", - сказав Данилюк.

Він зазначив, що кількість іспитових аудиторій поступово додається, і це пов'язано з тим, що нещодавно було ухвалено відповідний документ, яким можна уповноважувати відповідні установи, зокрема університети, для проведення іспитів.

"Місця, де відбуватиметься іспит, також мають відповідати належним технічним вимогам. Це апаратні вимоги до комп'ютерів, у яких має бути принаймні відеокамера для відеозв'язку між претендентом і екзаменатором для виконання завдань з "Говоріння". А також гарнітура для прослуховування завдань, пов'язаних з письмом", - зазначив Данилюк.

Він додав, що у зв'язку з коронавірусною хворобою у всіх аудиторіях буде вжито протиепідемічних заходів. Зокрема, вимога, щоб усі претенденти були у масках.

Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська наголосила, що розпочинається нова сторінка історії сучасної української мови, її державницького ідіому, чи ідіому стандарту державної мови.

"Усі, хто бажає, і всі, кому необхідно, можуть скласти іспит на рівень володіння державною мовою першого або другого ступеня, та отримати державний сертифікат на рівень володіння державною мовою. Цей сертифікат діє безтерміново, і його може отримати як звичайна людина, яка не йде на конкурс, так і людина, яка йде на конкурс, яка йде на призначення", - додала вона.

Зареєструватися на іспит для визначення рівня володіння державною мовою можна за посиланням.

Іспити стартують з 19 липня 2021 року. У Києві щодня відбуватимуться 3 іспитові сесії: з 9:30 до 11:30, з 12:30 до 14:30 і з 15:30 до 17:30. У регіонах іспитові майданчики працюватимуть за окремим графіком, залежно від кількості охочих. Усі локації будуть функціонувати із дотриманням санітарних норм та правил в умовах пандемії.

Станом на сьогодні, скласти іспит можна буде в Києві, Полтаві, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Кропивницькому, Миколаєві, Херсоні та Рубіжному. Комісія постійно оновлюватиме перелік іспитових майданчиків на сайті.

Як повідомляв Укрінформ, з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Іспитова робота складатиметься з чотирьох частин: «Культура мови» (24 тестові задання), «Читання» (20 тестових завдань), «Письмо» (1 завдання відкритого типу), «Говоріння» (2 завдання відкритого типу).

Нацкомісія зі стандартів державної мови розглядає питання розширення штату

Національна комісія зі стандартів державної мови розглядає питання розширення свого складу. Про це на брифінгу в Укрінформі сказала голова Нацкомісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

“Апарат Національної комісії не 29, а 20 осіб. Члени комісії призначені окремою процедурою, вони не можуть бути скорочені. Можуть бути скорочені тільки ті 20 людей, які є співробітниками апарату. Коли ми отримуємо з 20 тільки 14 співробітників, то насправді таких центральних органів виконавчої влади не може бути. Ми прокомунікували це питання і з Кабінетом Міністрів, і з Міністерством освіти та науки та Міністерством фінансів, у нас була розмова з парламентськими комітетами, і всі підтримали нас, що скорочувати не можна, що навіть треба розширювати штатний склад комісїі. Якщо ми говоримо про залучених фахівців, то у них відбувається погодинна оплата, а вона завжди дорожча, ніж якщо людина працює в штаті. Зараз ми розглядаємо такі можливості, щоб розширити склад комісії. Насамперед відбудеться економія коштів, ніж якщо ми залучаємо погодинну робочу силу”, - сказала Демська.

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови була оприлюднена заява щодо скорочення граничної чисельності працівників апарату Нацкомісії на 20%. В Нацкомісії наголосили, що таке значне скорочення чисельності працівників апарату Комісії істотно утруднює процес встановлення результатів іспитів на рівень володіння державною мовою. 

Окремих умов при складанні іспиту з держмови не буде - Нацкомісія зі стандартів державної мови

Окремих умов для певних категорій претендентів на складання іспиту з державної мови не буде.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомила член Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук Ольга Шевчук-Клюжева.

“Будь-який громадянин України має право і може складати цей іспит з метою отримання державного сертифікату. Для чого людині потрібен цей сертифікат, закон не визначає. Ми в жодному разі не передбачаємо створення якихось окремих умов для певних категорій претендентів, тому що всі мають бути в рівних умовах. Звичайно, є люди, які подаються на конкурс на заміщення посад, а відповідно до закону, з 16 липня вони вже зобов’язані рівень володіння підтверджувати сертифікатом, і їм це потрібно найближчим часом. Але ми зі свого боку зробили різні роз’яснення, щоб зараз ті люди, яким не потрібно обов’язково наближчим часом (складати іспит — ред.) дали можливість тим, кому це зараз найбільше потрібно. Але ми не можемо в систему в ручному режимі втручатися і вважаємо, що це буде неетично” , - сказала Шевчук-Клюжева.

Посадовець нагадала, що відповідно до Загальноєвропейських рекомендаціій з мовної освіти існує шість рівнів володіння мовою. Для державної служби потрібен рівень вільного володіння - С1-С2. Якщо людина яка, наприклад, на момент складання іспиту, не претендує на посаду державної служби, склала іспит на рівень В1-В2 і отримала сертифікат, то в подальшому вона може перескласти його до рівня С1-С2.

“Закон визначає, що раз на чотири місяці безкоштовно громадяни України можуть складати цей іспит, але не частіше, ніж раз на чотири місяці”, - сказала Шевчук-Клюжева.

Як повідомляв Укрінформ, із 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Іспитова робота складатиметься з чотирьох частин: «Культура мови» (24 тестові задання), «Читання» (20 тестових завдань), «Письмо» (1 завдання відкритого типу), «Говоріння» (2 завдання відкритого типу).

Іспити стартують із 19 липня 2021 року. У Києві щодня відбуватимуться 3 іспитові сесії: з 9:30 до 11:30, з 12:30 до 14:30 і з 15:30 до 17:30. У регіонах іспитові майданчики працюватимуть за окремим графіком, залежно від кількості охочих. Усі локації функціонуватимуть із дотриманням санітарних норм та правил в умовах пандемії.

Станом на сьогодні скласти іспит можна буде в Києві, Полтаві, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Кропивницькому, Миколаєві, Херсоні та Рубіжному. Комісія постійно оновлюватиме перелік іспитових майданчиків на сайті.

Зареєструватися на іспит для визначення рівня володіння державною мовою можна за посиланням.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-