Деструктивний вплив РФ на країни Європи. Особливості, наслідки та прогнози

Деструктивний вплив РФ на країни Європи. Особливості, наслідки та прогнози

Укрінформ
1 липня, 11:00 - міжнародний круглий стіл на тему: «Деструктивний вплив РФ на країни Європи. Особливості, наслідки та прогнози»

Організатори: Аналітичний центр "Українська призма" у взаємодії з Першим волонтерським.

Учасники: Олексій Арестович - радник голови Офісу Президента України; Олена Добржанська - кандидат політичних наук, проректорка Київського національного університету ім. Т. Шевченка з науково-педагогічної роботи (зв'язків з громадськістю), доцентка; Сергій Даниленко - доктор політичних наук, кандидат філологічних наук, завідувач кафедри міжнародних медіакомунікацій та комунікативних технологій відділення "Міжнародна інформація" Київського інституту міжнародних відносин, доцент; Ярослав Чорногор - кандидат історичних наук, член правління ГО "Рада зовнішньої політики "Українська призма"; Олександр Данилюк - керівник Центру оборонних реформ;  Ігор Левченко - керівник секції стратегічного моделювання New Geopolitics Research Network; Марина Ярошевич - директорка Програми інтеграції з ЄС Ради зовнішньої політики "Українська призма", координатор партнерств та заходів в ГО Promote Ukraine (ZOOM); Єлизавета Іванюк - громадська активістка, політолог-міжнародник, модератор.

Довідково. Протягом останніх років Російська Федерація використовує ряд інструментів з метою підриву елементів міжнародного права та відносин, посилюючи свій вплив на міжнародній арені.

В рамках проведення своїх гібридних атак з використанням пропаганди, фальсифікації подій та загалом агресивної політики, досить актуальними сьогодні є заходи РФ в інформаційному просторі. Впливаючи на масову свідомість та поведінку населення провідних країн світу, РФ намагається дестабілізувати суспільство у політичній, економічній, соціальній, культурній та інших сферах життя держав. Важливим завданням РФ також є формування та посилення протиріч у міждержавних взаємовідносинах. Як наслідок, всі вищезазначені заходи формують наративи та призводять до досягнення цілей Кремля. З розвитком інформаційно-комунікативних технологій інструменти, методи та канали впливу зазнають певних змін. Застосовуються агенти впливу у вигляді організацій та окремих осіб.

Запитання для спікерів надсилати на e-mail: golisdra@gmail.com

АКРЕДИТАЦІЯ ЗМІ – anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Арестович пояснив, чому Росія постійно нагнітає страх перед гарячою війною

Росія постійними маневрами своїх збройних сил навколо кордонів України прагне посилити страх перед гарячою війною для відволікання уваги від тієї війни, яку вона веде невійськовими засобами.

Про це заявив радник голови Офісу Президента України Олексій Арестович під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Деструктивний вплив РФ на країни Європи. Особливості, наслідки та прогнози».

Він зазначив, що однією з головних цілей Росії в інформаційній сфері є відмова противника від спротиву шляхом введення урядів, громадянського суспільства, населення, збройних сил інших країн у стан, коли вони не розуміють, що вже час чинити спротив, або в принципі не хочуть його чинити.

Радник голови Офісу Президента України пояснив, що головний принцип досягнення цієї мети - це підпорогові дії, які не викликають реакції у відповідь.

«Тобто вони (Росія – ред.) хочуть діяти в такий спосіб, коли жертва навіть не розуміє, що проти неї іде війна, їй здається, що вона торгує і займається дипломатією. Конкретний приклад – це перекриття акваторії Чорного і Азовського морів під приводом військових навчань тривалістю два-три-п’ять місяців, які завдають конкретного удару по економіці України і країн чорноморського басейну, але не є війною і не є навіть економічною блокадою», - сказав Арестович.

Він додав, що принцип підпорогових дій не дозволяє урядам належним чином реагувати і висувати Росії претензії відповідно до чинного міжнародного права, тому що в ньому не передбачені такі ситуації або вони вимагають додаткового тлумачення.

Результатом цього, за словами Арестовича, є ситуація, коли люди, скуті страхом перед гарячою війною, втрачають імунітет до війни, яка ведеться невійськовими засобами.

«Тобто коли відбуваються оці постійні маневри російських збройних сил на наших кордонах, увага приковується до них, виникає медійний наратив, чи буде гаряча війна, а поряд іде війна невійськовими засобами, яка руйнує нас... Ми дивимося, які угруповання стоять на Сумському чи на Кримському напрямку, не помічаючи, що саме обговорення цього наративу і є слідуванням російській стратегії такої війни», - резюмував Арестович.

Як повідомлялося, у квітні РФ зосередила біля східних кордонів України та в окупованому Криму угруповання чисельністю близько 110 тис. військових, чим викликала занепокоєння української влади та західних партнерів. Пізніше Росія оголосила про відведення своїх військ від кордонів України під приводом «успішного завершення навчань», але водночас зберігає військову присутність та технічні засоби навколо кордонів України та на тимчасово окупованих територіях сходу України і Криму.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-