Наукова спеціальність «Загальна практика – сімейна медицина»

Наукова спеціальність «Загальна практика – сімейна медицина»

Укрінформ
25 червня, 11:00 - пресконференція на тему: «Наукова спеціальність «Загальна практика – сімейна медицина» – запорука якісної первинної медичної допомоги в Україні»

Організатор: Навчально-науковий Інститут сімейної медицини Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика.

Учасники: Олег  Шекера -  директор Інституту сімейної медицини НУОЗУ ім. П. Л. Шупика, академік НАН ВО України, д. мед. н., професор, заслужений лікар України, модератор; Людмила Хіміон - завідувачка кафедри сімейної медицини, д. мед. н., професорка; Лариса  Матюха - завідувачка кафедри сімейної медицини та АПД, д. мед. н., проф., заслужена лікарка України; Вікторія Ткаченко  - професорка кафедри сімейної медицини, академік НАН ВО України, д. мед. н.; Руслан Добровольський - сімейний лікар; науково-педагогічні працівники ІСМ, аспіранти.

Питання до обговорення:

- Актуальність та перспективи наукової спеціальності ЗП-СМ. Міжнародний досвід, історія та стан розвитку наукової спеціальності ЗП-СМ в Україні.

- Щодо ролі Української асоціації сімейної медицини у розвитку наукової спеціальності ЗП-СМ.

- Підготовка наукових кадрів зі спеціальності ЗП-СМ.

- Щодо роботи спецрад із захисту дисертацій за науковою спеціальністю ЗП-СМ.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Лікарі просять МОН повернути сімейну медицину в перелік наукових спеціальностей

Лікарі сімейної медицини просять Міністерство освіти та науки повернути спеціальність “Загальна практика та сімейна медицина" до переліку наукових.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав директор Інституту сімейної медицини Національного університету охорони здоров'я ім. Шупика, професор Олег Шекера.

На думку лікарів, виключення цієї спеціальності з переліку наукових сповільнить розвиток сімейної медицини в Україні, а також ускладнить процес підготовки кадрів за цією спеціальністю.

"Багаторічний досвід існування сімейної медицини в світі засвідчив медико-соціальну та економічну ефективність даної моделі системи охорони здоров’я. Потребують обробки, наукового обґрунтування, розробки та апробації нормативно правові документи, джерела та механізми фінансування сімейної медицини, освітні програми, моделі надання меддопомоги на засадах сімейної медицини. Наукова спеціальність “Загальна практика. Сімейна медицина” не може входити ні в одну в перерахованих наукових спеціальностей, які представлені в шифрі 14 “Медичні науки” в запропонованому проєкті наказу МОН України, оскільки зазначене може негативно відобразитися на підготовці наукових та науково-педагогічних кадрів і нівелювати підготовку лікарів загальної практики за спеціальністю “Сімейна медицина” у закладах вищої освіти. Ми звертаємося до МОН, де буде прийнято рішення найближчим часом.. ми просимо підтримати включення в перелік наукових спеціальностей спеціальність "Загальна практика. Сімейна медицина", - сказав Шекера.

Як наголосила завідувачка кафедри сімейної медицини, професорка Людмила Хіміон, спеціальність сімейна медицина є наймасовішою медичною спеціальністю у світі, сімейний лікар вирішує до 80% проблем пацієнтів, які звертаються за медико-соціальною допомогою.

Завідувачка кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги, доктор меднаук, президентка Асоціації сімейної медицини Лариса Матюха, сімейна медицина є цілісною дисципліною, а не сукупністю фрагментів окремих дисциплін.

"Ми не можемо її залишити в складі (спеціальності – ред.) "Внутрішні хвороби", тому що це не лише внутрішні хвороби, а й епідеміологія, профілактика, і педіатрія, і охорона здоров'я, і менеджемент. Також у пацієнтів після 55 років можуть бути різні захворювання, коморбідні стани теж мало хто вивчає, це можуть бути і неврологічні, і терапевтичні проблеми, і навчання пацієнтів, це, можна сказати, така холістична дисципліна", - сказала Матюха.

Вона зауважила, що в Україні спеціальність "Сімейна медицина" відносно нова і існує з 2010 року, втім, відповідає всім ключовим характеристикам, які висуваються для медичних дисциплін.

В травні 2021 року Міністерство освіти та науки запропонувало для громадського обговорення проєкт переліку наукових спеціальностей за галузями науки, розроблений згідно зі статті 42 Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність». Відповідно до переліку наукових спеціальностей за галузями науки присуджуються наукові ступені кандидата наук і доктора наук. В галузі "Медичні науки" представлено 28 наукових спеціальностей.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-