Гібридна війна 2014 року – війна нового типу

Гібридна війна 2014 року – війна нового типу

Укрінформ
23 червня, 11:00 - презентація на тему: «Гібридна війна 2014 року – війна нового типу»

Організатор: Литвин М.М.

Учасники: Микола Литвин - український військовий і державний діяч, генерал армії України, автор книги «ГВ-2014: війна нового типу»; Оксана Григор’єва - модератор; Ігор Риньков – генерал-лейтенант, у 2014 році заступник Голови Державної прикордонної служби України – директор Департаменту оперативної діяльності; Наталя Грицяк – доктор наук з державного управління, професор; Дмитро Хруст – заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради України (у 2014 році – начальник Науково-дослідного інституту Державної прикордонної служби України).

Коротко. Під час заходу буде презентовано нову книгу М.М. Литвина «ГВ-2014: війна нового типу». Це неупереджений аналіз наших перемог і поразок у війні, розпочатій Російською Федерацією проти України 2014 року. На основі особистого досвіду й переосмислення теоретичних досліджень сучасних науковців автор дає власне визначення явищу «гібридна війна» і пропонує свою відповідь на запитання: чому Україна стала об’єктом агресії з боку РФ?

У книзі досліджено стадії розвитку українсько-російських міждержавних відносин із моменту розпаду СРСР й до початку агресії, а також приклади сучасної неоімперської політики РФ: тузлинський конфлікт, російсько-грузинську війну, створення на територіях пострадянських республік квазідержавних утворень і зон напруги.

Автор розглядає українсько-російське протистояння як нове й унікальне явище глобального світу крізь призму наукових напрацювань та на конкретних прикладах бойових дій, які відбувалися на сході України у 2014-2015 р. Обрана форма подачі матеріалу дозволяє краще зрозуміти суть гібридної війни, її передумови, перебіг, причини й наслідки.

Довідково. Микола Михайлович Литвин – український військовий і державний діяч, генерал армії України.

Військовій кар’єрі присвятив 35 років життя. Служив у повітрянодесантних військах, Національній гвардії України, Внутрішніх військах Міністерства внутрішніх справ України. 13 років очолював прикордонне відомство. Військова біографія дала можливість сформуватися як воєначальнику, керівнику національного рівня.

Доктор наук, сфера наукових інтересів – національна безпека, воєнна політика й воєнне будівництво, військове та державне управління. Є основоположником теорії інтегрованого управління кордонами та розвитку сил забезпечення внутрішньої безпеки країни. Автор понад 30 наукових праць і статей.

Перу М. Литвина також належать книги «Тузла: уроки і висновки» (2004 р.), «Інтегроване управління кордонами» (2012 р.), «Лінія розмежування» (2019 р.).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ексголова ДПСУ Литвин презентував нову книжку “ГВ-14: Війна нового типу”

Генерал армії, голова Державної прикордонної служби України у 2003-2014 роках Микола Литвин презентував свою нову книгу «ГВ-2014: війна нового типу», присвячену “гібридній війні”, розпочатій Росією проти України 2014 року.

Книга містить неупереджений аналіз подій у цій війні, сказав Литвин під час презентації видання в Укрінформі.

“«ГВ-2014: війна нового типу» - це науково-публіцистична робота щодо нового суспільного явища “гібридна війна”. І це одна з перших спроб реально оцінити правдиву історію наших поразок і перемог... Увазі читачів представлена неупереджена, наукова оцінка нашої історії і подій без ідеологічного забарвлення і кон’юнктурних нашарувань. Мета роботи - виробити ефективний механізм збереження нашої держави”, - сказав Литвин.

За його словами, структурно видання складається із передмови і трьох частин. В частині першій “Гібридна війна у ХХІ столітті”, зокрема, проаналізовано підходи ведення “гібридної війни” російською стороною, яка вважає невоєнні методи одними з основних в сучасній війні, а також приховані воєнні дії, операції спеціальних підрозділів, інформаційні війни під виглядом миротворчої діяльності. Як зазначив Литвин, у 2014 році все це мало підтвердження на нашій території.

Також ця частина являє собою науковий аналіз явища “гібридна війна” і містить авторське визначення його сутності, зокрема, що ГВ-14 є породженням нашого часу, наслідком посилення процесів світової глобалізації.

“Я дав своє визначення “гібридної війни”. Це новий тип перехідної війни в умовах глобалізації, ненормальності міжнародних відносин із порушенням загальновстановлених норм і правил, що включає застосування максимально широкого спектру надсучасних засобів придушення і ураження противника воєнним і невоєнним способами, без дотримання класичних підходів до ведення війни”, - зазначив Литвин.

Він додав, що в другій частині - “Україна проти РФ”, зокрема, дається аналіз українсько-російських відносин, визначені стадії цих відносин і порушуються важливі теми - реванш нового дворянства Росії як реанімація неоімперських устремлінь РФ; приклади цих неоімперських дій в Таджикистані, на Кавказі, Карабасі, Придністров’ї, Республіці Білорусь; характеристику катастроф, які привели Україну до війни; стадії дестабілізації нашої держави; залаштунки Майдану.

“Мій висновок щодо головних залаштункових акторів другого Майдану такий: дві ядерні наддержави з різними політичними устроями і економічним потенціалом стали новими акторами для нових політичних процесів України і каталізували внутрішньополітичне протистояння, яке, врешті-решт, спровокувало вибух на Майдані, а потім дуже швидко відцентровими хвилями накрило всю країну. Судячи з такого перебігу подій, і США, і Росія вважали і вважають Україну зоною свого впливу, а неукраїноцентричні політики як у владі, так і в опозиції - зручним інструментом для досягнення власних цілей”, - сказав Литвин.

Частина третя “Відновлення миру”, зазначив він, включає власні пропозиції і рекомендації, що сприяли би скорішому завершенню війни, насамперед шляхом виходу з безпеково-управлінської кризи, в якій нині перебуває українське суспільство і держава. Ця частина також містить пропозиції і бачення автором питань, які сприяли би встановленню миру і поверненню територій.

“В основу виконання цих завдань треба покласти три основні взаємопов’язані складові - реальна консолідація, примирення і об’єднання українського народу. Друге, це створення умов для вільного розвитку економіки і її складової — військово-промислового комплексу. І третє — реальна, а не на словах, розбудова української армії та інших силових структур”, - підкреслив Литвин.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-