Чому необхідно невідкладно ухвалити закон «Про адміністративну процедуру»?

Чому необхідно невідкладно ухвалити закон «Про адміністративну процедуру»?

Укрінформ
14 червня, 10:00 - пресконференція на тему: “Чому необхідно невідкладно ухвалити закон «Про адміністративну процедуру»?”

Організатор: Центр політико-правових реформ.

Учасники: Лариса Білозір - народний депутат України, голова підкомітету Верховної Ради України з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур; Олександр Банчук - заступник міністра юстиції України; Френк Пол - керівник сектору з питань юстиції і внутрішніх справ у Групі підтримки України в ЄС; Грегор Вірант - Голова Програми SIGMA; Віктор Тимощук – заступник голови правління Центру політико-правових реформ.

Коротко. Під час заходу експертна громадськість разом із представниками влади пояснять, чому Закон «Про адміністративну процедуру» потребує негайного розгляду та якнайшвидшого ухвалення. Законопроєкт покликаний запровадити спрощені, чіткі й уніфіковані правила для всіх видів взаємодії держави з громадянами та бізнесом і навести порядок в адміністративній практиці, що зміцнить довіру населення.

На початку квітня профільний парламентський комітет завершив роботу над доопрацюванням законопроєкту № 3475 «Про адміністративну процедуру» до другого читання і рекомендував його до остаточного прийняття. Проте винесення проєкту на голосування щоразу відкладається.

Запитання до обговорення:

Як ухвалення закону про адмінпроцедуру наблизить Україну до ЄС?

Чому цей закон потрібно ухвалити якнайшвидше?

Які нові права надасть закон громадянам і бізнесу?

Що потрібно зробити Уряду, парламенту і Президенту України, щоб цей закон був прийнятий?

Яку фінансову допомогу отримає Україна від ЄС на впровадження закону «Про адміністративну процедуру»?

Довідково. Законопроєкт № 3475 «Про адміністративну процедуру» є одним із пріоритетних напрямів Реформи державного управління. Комплексна реформа державного управління спрямована на побудову сервісної держави, в центрі якої людина. Більше про РДУ: https://par.in.ua/

Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні (EU4PAR) - це проект ЄС, який підтримує Уряд України у впровадженні Стратегії реформування державного управління, ухваленої в червні 2016 року. Проєкт надає консультативну та практичну допомогу у розбудові спроможності Кабінету Міністрів України з метою побудови підзвітного, спроможного і результативного державного управління в Україні. Підтримка проєкту спрямована на створення умов для розробки якісних урядових рішень, підзвітного урядування, професійної державної служби та удосконалення державних послуг.

Пресконференцію проводить Центр політико-правових реформ з представниками Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, Міністерства юстиції України та Програми SIGMA за підтримки проєкту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR), Офісу реформ Кабінету Міністрів України  та міжнародного фонду «Відродження».

Акредитація представників ЗМІ за посиланням: https://forms.gle/kC3AYpm2bEue87QAA

Додаткова інформація за тел.: 097-360- 49- 25 (Іван Голод, комунікаційний менеджер ЦППР) або e-mail: holod@pravo.org.ua

Більше інформації про законопроєкт: http://www.adminprocedure.org.ua/

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Закон про адміністративну процедуру наблизить Україну до євростандартів - експерти

Закон про адміністративну процедуру зменшить корупційні ризики у процесі надання адміністративних послуг та наблизить Україну до стандартів Євросоюзу.

На цьому наголошували учасники пресконференції в Укрінформі з питання необхідності ухвалення закону «Про адміністративну процедуру».

Як заявила голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір, закладені в цьому документі чіткі правила адмінпроцедур унеможливлять корупцію при наданні адмінпослуг.

«Однією з найважливіших гарантій інтересів і прав людини й бізнесу, який дає цей законопроєкт, є чітка регламентація процедурних аспектів відносин особи, бізнесу і влади. За таких умов посадова особа не зможе діяти свавільно, а керуватиметься чітко встановленими правилами, відповідно, це автоматично знизить корупцію. Зрозуміло, що коли є чіткі процедурні правила, немає шляхів для відмови та інших речей, які порушують права та інтереси людей», - наголосила вона.

На думку заступника міністра юстиції Олександра Банчука, крім уніфікації надання адмінпослуг подолати корупцію допоможе закладена в законопроєкт цифровізація.

«Всі новели, які є в плані діджиталізації, ми намагалися реалізувати в цьому законі. Там передбачена можливість автоматичного обміну інформацією, ухвалення рішень та інші речі, які стоять на порядку денному у здійсненні цифровізації державної влади. Ми намагалися закласти в тіло закону, щоб з моменту набуття чинності цим законом ми у цьому напрямку могли спростити життя як представників держави, так і громадян, бізнесу, які звертаються до держави», - зазначив він.

Керівник сектору з питань юстиції і внутрішніх справ у Групі підтримки України в ЄС Френк Пол також високо оцінив закладену в проєкт закону цифровізацію адмінпроцедур, яка зробить надання послуг прозорими й зрозумілими.

«Цей закон має величезне значення для України, для її громадян, бізнес-спільноти і для амбітних планів України стати флагманом у русі до цифровізації. Ви справді побачите, що всі ці сотні окремих складних процедур будуть нарешті уніфіковані, і це дасть змогу громадянам розуміти ці процедури. Практично процедура буде однакова, незалежно від ситуації будуть чіткі правила, які будуть зрозумілими, люди їх знатимуть і краще розумітимуть свої права», - наголосив він.

За словами голови Програми SIGMA Грегора Віранта, законопроєкт відповідає принципам Євросоюзу.

«У простих справах, яких є переважна більшість, не буде потреби у формальностях чи ускладненнях. Наприклад, існує положення, що державний орган або орган місцевого самоврядування не має права запитувати інформацію або докази від громадянина, якщо ця інформація міститься в державних реєстрах. І бюрократам не дозволяється ставитися до громадян, як до поштарів, щоб вони носили документи або довідки від однієї агенції до іншої», - сказав він.

Як зазначили учасники заходу, законопроєкт «Про адміністративну процедуру» покликаний запровадити спрощені, чіткі й уніфіковані правила для всіх видів взаємодії держави з громадянами та бізнесом і навести лад в адміністративній практиці. Документ потребує негайного розгляду та якнайшвидшого ухвалення.

Як повідомлялося, на початку квітня профільний парламентський комітет завершив роботу над доопрацюванням законопроєкту № 3475 «Про адміністративну процедуру» до другого читання і рекомендував його до остаточного ухвалення.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-