Прогнози та аналіз ситуації з поширення COVID-19  в Україні. Хід кампанії з вакцинації

Прогнози та аналіз ситуації з поширення COVID-19 в Україні. Хід кампанії з вакцинації

Укрінформ
4 березня, 14:00 - пресбрифінг щодо прогнозів та аналізу ситуації з поширення COVID-19  в Україні (зонування) та ходу кампанії з вакцинації

Організатор: Міністерство охорони здоров'я України.

Учасники: Віктор Ляшко - заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар України; Юрій Ганиченко - керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки.

Коротко. Під час брифінгу будуть проаналізовані такі питання:

Яка ситуація з поширенням COVID-19 у регіонах України.

Чи локалізовано спалах захворюваності на COVID у західних регіонах України.

Гонка вакцинації: як країни світу готуються до створення колективного імунітету до SARSCoV2.

Який стан вакцинації в Україні та cвіті.

Увага! У зв'язку з карантинними обмеженнями на подію будуть акредитовані перші 10 представників ЗМІ.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні проводиться дослідження імунітету до коронавірусу - Ляшко

В Україні проводиться дослідження імунітету до коронавірусної хвороби на вибірці із 10 тисяч осіб. Про це під час брифінгу "Прогнози та аналіз ситуації з поширення COVID-19 в Україні. Хід кампанії з вакцинації" в Укрінформі повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Сероепідеміологічне дослідження проводиться в Україні за ініціативою апарату Ради національної безпеки та оборони. Дизайн цього дослідження розроблений провідними установами Академії наук України й Академії медичних наук України. До вибірки буде залучено 10 тис. громадян України", - сказав він.

За словами урядовця, це дослідження матиме одночасно дві складові: соціологічну та епідеміологічну, що дозволить поширити отримані результати на всю територію країни.

"Станом на кінець 2020 року ми бачимо, що рівень імунітету не більший за 10%. Тому говорити зараз про якусь глобальну тенденцію до того, що рівень імунітету вже великий, якщо ми говоримо про природний імунітет через перехворівання, то його немає. Зараз цей рівень є доволі низьким і далеким від колективного імунітету", - прокоментував керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Юрій Ганиченко.

Він повідомив, що, за розрахунками Київської школи економіки, рівень імунітету від коронавірусу в Україні на сьогодні не перевищує 20%. Моделювання, яке використовувалося для розрахунків, враховувало, що наразі коронавірусною інфекцією вже перехворіло 13-20% українців.

Як повідомлялося, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про початок третьої хвилі COVID-19 в Україні й не виключає можливості чергового локдауну, однак обіцяє максимально керувати ситуацією інструментами адаптивного карантину.

В Україні за минулу добу, 3 березня, зафіксували 10 057 нових випадків COVID-19, померли 194 хворі. З початку пандемії на коронавірус захворіли 1 374 762 особи.

Ляшко заявив, що не мав несприятливих подій після вакцинації

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявляє, що не мав несприятливих подій після вакцинації від коронавірусу.

Про це він повідомив на пресбрифінгу в Укрінформі.

"Здоров'я у мене пречудове. Несприятливі події після вакцинації також не зафіксовані", - сказав Ляшко.

Як повідомлялося, Віктор Ляшко отримав першу дозу вакцини від коронавірусу 2 березня. Він пройшов щеплення як публічна особа.

Вакцинація від коронавірусу в Україні розпочалася 24 лютого. Станом на 4 березня в держав 9568 людей отримали першу дозу вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, яка вироблена на потужностях Serum Institute.

Міністерство охорони здоров'я дозволило використовувати дози вакцини, які можуть залишатися після щеплення медичних працівників на першому етапі кампанії, для імунізації громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот.

В Україні за минулу добу зафіксували 10 057 нових випадків COVID-19, померли 194 хворі. Загалом від початку пандемії коронавірусом заразилися 1 374 762 українці.

Ляшко назвав високу летальність серед пацієнтів на ШВЛ особливістю хвороби

Висока летальність серед пацієнтів на ШВЛ не є особливістю України, це є особливістю коронавірусної хвороби.

Про це під час брифінгу "Прогнози та аналіз ситуації з поширення COVID-19 в Україні. Хід кампанії з вакцинації" в Укрінформі повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“На початку цього тижня інформпростір сколихнула інформація про те, що багато людей, які хворіють на коронавірусну хворобу, потрапляють у відділення інтенсивної терапії і після того, як їх підключають до апаратів ШВЛ, досить велика кількість таких випадків завершується летальними наслідками. Потреба у штучній вентиляції легень наразі відбувається тільки у тих людей, коли ресурси респіраторної неінвазивної терапії вичерпано. Тобто спочатку людину при низькому насичені киснем підключають до кисневої терапії, після цього використовують такі апарти, як CPAP, але коли організм людини виснажується повністю, то людину підключають до апартау ШВЛ - це коли повністю штучна заміна дихальної функії. Тому такі високі цифри летальності, і це не є особливістю України, це є особливістю хвороби. Ці цифри від 50 до 90% по різних країнах, але це залежить від вибірки, кількості, як, хто оцінює”, - сказав Ляшко.

Він додав, що в Україні більше 50% летальних випадків реєструється в групі 70+, якщо включити в цю групу пацієнтів віком 60+, то летальних випадків внаслідок інфікування коронавірусною хворобою серед цієї категорії буде 80%.

Зараз, за словами Ляшка, найчастіше COVID-19 інфікуються люди віком 50-59 років — 21% від усіх захворілих, на другом місці вікова група — 40-49 років. Найбільш критичним є інфікування людей старше 60 років.

Як повідомляв Укрінформ, Національна академія наук оприлюднила аналітичний звіт, згідно яким серед пацієнтів, які перебувають на апаратах штучної вентиляції легень, майже 90% летальних випадків. 

МОЗ планує проводити від 10 до 20 тисяч щеплень на добу

Міністерство охорони здоров’я планує проводити від 10 до 20 тис. щеплень від COVID-19 на добу, у разі отримання ще однієї партії доз вакцини ця кількість буде збільшуватися.

Про це під час брифінгу "Прогнози та аналіз ситуації з поширенням COVID-19 в Україні. Хід кампанії з вакцинації" в Укрінформі повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Вже з 10 числа ми повинні вийти на динаміку 10, 15, а то і 20 тисяч щеплень на добу, і в подальшому ця динаміка буде нарощуватися. Все залежатиме від кількості вакцин, яка одночасно перебуває на території нашої держави”, - сказав Ляшко.

Так, згідно з планом МОЗ, з 10 березня кількість вакцинацій має становити не менше 5 тис. щеплень на добу, з 17 березня - до 10 тис. щеплень на добу, з 24 березня - до 15 тис. щеплень. До кінця місяця має бути вакциновано не менше 250 тис. осіб.

Ляшко наголосив, що на сьогодні план вакцинації розрахований виключно на ту кількість вакцин, які є в наявності.

“У разі, якщо буде нова поставка, а ми очікуємо нову поставку, цей план буде збільшуватися, бо ми додатково будемо залучати пункти щеплень і нові мобільні бригади.... На вчора (3 березня — ред.) щеплення вже проводилося 45 мобільним бригадами. Найбільше ми вакцинуємо працівників закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим з коронавірусом, додатково долучаємо соматичні відділення, тобто відділення, які не лікують хворих на COVID-19, але розміщуються на території лікарень, які мають ковід-відділення, долучається екстрена медична допомога. Таким чином ми розширюємо як кількість охоплення, так і наші групи”, - сказав Ляшко.

Він нагадав, що вакцинація в Україні розпочалася 24 лютого, станом на 4 березня уже щеплено 9 568 осіб, за попередню добу було провакциновано 2 680 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зараз кожному, хто отримав першу дозу щеплення вакциною AstraZeneca, одразу зарезервовано другу дозу вакцини з цієї ж партії препарату.

23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, вироблену на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацію Crown Agents.

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. Також на початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

В Україні за минулу добу, 3 березня, зафіксували 10 057 нових випадків COVID-19, померли 194 хворі. З початку пандемії на коронавірус захворіли 1 374 762 особи.  

Британський штам COVID-19 не впливає на ефективність вакцини Pfizer, AstraZeneca - Ляшко

Британський штам COVID-19 не впливає на ефективність вакцини Pfizer, AstraZeneca. Про це під час брифінгу "Прогнози та аналіз ситуації з поширенням COVID-19 в Україні. Хід кампанії з вакцинації" в Укрінформі повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Сьогодні, 4 березня, Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім.Громашевського НАМН виявив 2 мутованих штами коронавірусу саме з генетичними характеристиками, які відповідають британському варіанту. Мутацію виявили у зразках, відібраних два тижні тому на території міста Івано-Франківськ. Про це ми повідомили вже ВООЗ. Це свідчить про те, що на території України зафіксована циркуляція британського варіанту, який більш швидко передається від людини до людини. Наголошую, що, за існуючими даними, британська мутація вірусу не впливає на ефективність вакцини Pfizer, AstraZeneca, тому ми спокійно продовжуємо вакцинацію саме тими вакцинами, які є у нас. Паралельно ми будем проводити дослідження , оскільки вже з’являється інформація щодо ефективності вакцини до південно- африканського варіанту коронавірусу”, - сказав Ляшко.

Він додав, що нині проходить дослідження ще 48 зразків, відібраних від важкохворих у Івано-Франківській області, результати очікуються 5 березня або 8 березня. Результати цього дослідження дозволять, за словами Ляшка, виявити, наскільки широко ці мутації поширені в Україні.

Ляшко зазначив, що поширеність різних штамів COVID-19 відрізняється в різних країнах. Наприклад, у Польщі серед усіх досліджень мутацій саме британський штам — це 9%. Водночас, у Данії, Великій Британії близько 40-45% усіх мутацій становить саме британський варіант.

В Україні за минулу добу, 3 березня, зафіксували 10 057 нових випадків COVID-19, померли 194 хворі. З початку пандемії на коронавірус захворіли 1 374 762 особи.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-