Електронний паспорт вакцинації: чи опиняться українці в міжнародній ізоляції?

Електронний паспорт вакцинації: чи опиняться українці в міжнародній ізоляції?

Укрінформ
3 березня, 11:00 - пресконференція щодо електронних паспортів вакцинації

Організатор: Український інститут майбутнього.

Учасники: Ігор Попов - експерт з політичних питань UIF; Мирослава Чорноусько - експертка з реформування правоохоронних органів, органів юстиції та судової гілки влади UIF.

Коротко. Карантинні заходи, запроваджені через поширення вірусу COVID-19, дали новий поштовх використанню діджитал-технологій. Під приводом захисту від захворювань національні уряди ухвалюють рішення про посилення контролю за приватним життям громадян, їх пересуванням, доходами та видатками, обмежуються базові права людини. Виникає загроза цифрового тоталітаризму, коли особа не зможе користуватися своїми природними правами чи громадянськими свободами без згоди на повний контроль свого життя з боку урядів та транснаціональних корпорацій.

Тож під час заходу експерти Українського інституту майбутнього:

- проведуть короткий огляд світових трендів щодо новітніх технологій контролю за людиною і суспільством;

- розкажуть про уроки реалізації таких проєктів у різних країнах;

- виокремлять загрози посилення технологій контролю за людиною;

- зазначать важливі аспекти, які треба врахувати під час розробки відповідних програм в Україні тощо.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Запровадження імунних паспортів загрожує порушенням прав людини – експерти

Запровадження імунних паспортів буде вимогою для пересування та працевлаштування громадян і загрожує порушенням прав людини.

Таку думку висловили експерти Українського інституту майбутнього на пресконференції в Укрінформі щодо електронних паспортів вакцинації.

«Можна з високим ступенем вірогідності прогнозувати, що буде запроваджено імунні паспорти в Євросоюзі, Ізраїлі, США, а потім по всьому світу, й, швидше за все, ці імунні паспорти будуть єдиною вимогою для вільного пересування громадян із країни до країни. І Україна повинна готуватися до запровадження таких обмежень», - вважає експерт з політичних питань UIF Ігор Попов.

Він висловив стурбованість тим, що карантин і пандемія стали приводом для запровадження більш жорстких систем контролю держав і корпорацій за суспільством, громадянами та їхнім приватним життям. «І це може стати приводом для зміни міжнародних норм і регуляцій щодо захисту персональних даних і приватного життя. Уряди все більше втрачають контроль за інформацією, приватними даними, і це все більше переходить під контроль приватних корпорацій – адміністрацій соцмереж, глобальних і хмарних сервісів», - зазначив Попов.

На його думку, швидше за все, будуть запроваджені універсальні covid-паспорти для всього світу, і це буде глобальний документ, який може стати переходом до глобальної цифрової системи ідентифікації громадян із втратою приватності.

Як зазначила експерт з реформування правоохоронних органів, органів юстиції та судової гілки влади UIF Мирослава Чорноусько, з одного боку вакцинація є однією з форм забезпечення прав громадян на охорону здоров’я, а з іншого вона надасть більше прав і свобод одним і обмежить інших.

Україна наразі не має концепції щодо запровадження імунних паспортів вакцинації, але угода про Асоціацію з ЄС і міжнародні зобов’язання змушують її пристати на цей загальносвітовий тренд, вважає експерт. «Рано чи пізно Україна вимушена буде запровадити такі сертифікати або паспорти, й залишається лише питання обсягу обмеження прав і свобод громадян і чи стосуватимуться ці документи пересування всередині країни, чи й для виїзду за кордон. І на сьогодні немає жодних підстав, щоб стверджувати, що Україна не піде на це, оскільки як угодою про Асоціацію України та ЄС, так і міжнародними санітарними правилами встановлено положення, на які Україна має спиратися в частині забезпечення охорони здоров’я своїх громадян і громадян, які перебувають на її території», - зазначила Чорноусько.

Водночас, на її думку, запровадження сертифікатів вакцинації загрожує порушенням прав людини та численними судовими позовами громадян. «Можемо говорити про обмеження конституційного права на свободу пересування. Вірогідним також є порушення права на освіту для невакцинованих дітей. Під ударом може опинитися сфера трудових відносин, коли громадяни отримають обмеження доступу до праці в частині встановлення певних дискримінаційних вимог наявності у претендента на посаду паспорта вакцинації. І можна буде говорити про проблему тінізації ринку праці й корупційного фактору щодо попиту на підробні паспорти й сертифікати. Можна очікувати навантаження на судову систему з позовами громадян, які вважатимуть свої права порушеними через запровадження сертифікатів на вакцинацію. Побільшає й звернень українських громадян до ЄСПЛ, де й так Україна посідає лідируючі позиції за цим показником», - наголосила Чорноусько.

Учасники заходу вважають, що карантинні обмеження через поширення вірусу COVID-19 посилюють контроль за приватним життям громадян, їхнім пересуванням, доходами та видатками, обмежують базові права людини. Виникає загроза цифрового тоталітаризму, коли особа не зможе користуватися своїми природними правами чи громадянськими свободами без згоди на повний контроль свого життя з боку урядів та транснаціональних корпорацій.

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого в Україну доставили 500 тис. доз вакцини Covishield. До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. Також на початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

Вакцинація проти COVID-19, згідно з національним планом щеплення, проводитиметься в 5 етапів. На першому мають бути вакциновані медики, котрі працюють у лікарнях, що надають медичну допомогу при COVID-19, працівники мобільних бригад, які здійснюють щеплення.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-