Запуск нового функціоналу в найбільшому агрегаторі екологічних даних в Україні SaveEcoBot

Запуск нового функціоналу в найбільшому агрегаторі екологічних даних в Україні SaveEcoBot

Укрінформ
17 лютого, 12:00 - пресконференція з нагоди запуску нового функціоналу в найбільшому агрегаторі екологічних даних в Україні SaveEcoBot

Організатори: ГО «SaveDnipro», Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Учасники: Руслан Стрілець - заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Владислава Магалецька - голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів; Андрій Мальований - голова Державної екологічної інспекції України; Артем Романюков - директор з розвитку ГО «SaveDnipro» , співзасновник SaveEcoBot; Павло Ткаченко - керівник IT-напрямку ГО «SaveDnipro», головний розробник в  SaveEcoBot; Ірина Черниш - голова ГО «SaveDnipro», співзасновниця SaveEcoBot.

SaveEcoBot - некомерційний проект ГО «SaveDnipro».

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали: 

В Україні поскаржитись на екологічні забруднення можна через SaveEcoBot

До чатботу з екологічним даними SaveEcoBot додали функцію, яка допоможе громадянам правильно створити та надіслати скаргу на екологічне забруднення.

Про це повідомив директор з розвитку ГО «SaveDnipro» Артем Романюков під час презентації оновленого функціоналу в Укрінформі 17 лютого.

«В новому функціоналі SaveEcoBot зашито низку зрозумілих кроків, через які людина має пройти і поскаржитися на один або декілька типів забруднення», - наголосив він.

Романюков додав, що через чатбот можна поскаржитися на забруднення води, ґрунтів, повітря, на відходи та навіть на шум. Скаргу можна подати до Державної екологічної інспекції, до Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів або ж до органів місцевої влади. Чатбот автоматично згенерує скаргу у відповідну форму.

За словами заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслана Стрільця, велика кількість скарг про екологічні порушення не розглядалися, тому що не були оформлені як належить. "Дуже велика кількість скарг, які надходили до Держекоінспекції, і ті які надходять сьогодні до міністерства нажаль не розглядалися, тому що не були оформлені належним чином. І це дійсно є проблема", - підкреслив Стрілець. Він додав, що SaveEcoBot дозволяє українцям не думати про форму і правильність заповнення заяв, адже бот формує все автоматично і надсилає до відповідного органу.

Керівник IT-напрямку ГО «SaveDnipro», головний розробник в SaveEcoBot Павло Ткаченко зазначив, що для подачі заяви потрібно увійти в один із месенджерів, Viber або Telegram, знайти в ньому SaveEcoBot та натиснути кнопку «Поскаржитись на забруднення». Після чого чатбот поставить кілька запитань, і навіть якщо людина зовсім нічого не знає про забруднювача, то бот все одно допоможе і надасть шаблон скарги. Він додав, що для пошуку забруднювача SaveEcoBot використовує відкриті дані з реєстрів та онлайн-наборів за геолокацією, що спрощує заповнення заяви.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2018 року в Україні запрацював чатбот з екологічним даними SaveEcoBot. Програма дозволяє в режимі реального часу отримувати дані про стан забруднення повітря за вашою геолокацією, дозвільні документи на забруднення, планові роботи на підприємствах-забруднювачах, забруднювачів-боржників, перевірки на підприємствах, суми, які були сплачені за шкоду довкіллю.

Станом на 15 лютого 2021 року чатбот SaveEcoBot додали 1,4 мільйони жителів 15 країн світу.

Держекоінспеція цього року планує запровадити систему "е-інспектор"

У 2021 році Державна екологічна інспекція спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів планує запустити систему "електронний інспектор" для взаємодії з громадскістю.

Про це повідомив голова Держекоінспекції Андрій Мальований під час пресконференції в Укрінформі.

"Для нас процес цифрової трансформації є одним з пріоритетних. В цьому році, я впевнений, буде впроваджено систему "електронний інспектор". Це інформаційно-аналітична система, яка спільно з Міністерством захисту довкілля має бути впроваджена в цьому році", - зазначив Мальований.

Він додав, що систему запустять в рамках загальнодержавної програми з цифровізації органів влади.

Мальований поясни в, що через систему громадськість зможе отримати інформацію про плани та роботу Держекоінспекції, про результати планових та позапланових перевірок тощо. "Сьогодні в нас вже працює ряд електронних сервісів, спільних з громадськими організаціями та власних. Це inspection.gov.ua, "еко-інспектор 2.0.". Але певна інертність, застарілість, організаційна структура передачі даних на сьогоднішній день є для нас недосконалою", - відзначив очільник інспекції.

За його словами, нова система надаватиме у відкритий доступ інформацію про перевірки. Планується, що для забезпечення відкритості перевірок кожен інспектор матиме відеокамеру, оснащену GPS-трекером, який передаватиме дані до системи.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-