Протидія COVID-19 та вакцинація: як думки українців відрізняються від поглядів жителів інших країн

Протидія COVID-19 та вакцинація: як думки українців відрізняються від поглядів жителів інших країн

Укрінформ
12 лютого, 10:00 - пресконференція на тему: «Протидія COVID-19 та вакцинація: як думки українців відрізняються від поглядів жителів інших країн»

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

Учасники: Володимир Паніотто - генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології; Андрій Скіпальський - голова правління ГО «Життя»; Андрій Сухарина - аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва; Ірина Сушко - виконавчий директор «Європа без бар’єрів».

Модератор: Олексій Гарань - науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА.

Питання до обговорення:

1. Ставлення громадян до дій національних урядів під час пандемії коронавірусу: як Україна потрапила у топ-5 країн з найбільш негативною оцінкою дій влади.

2. Обмеження прав людини заради подолання пандемії: де спостерігається найбільший громадянський спротив і найбільший конформізм.

3. Загроза від коронавірусу і острах перед вакцинацією: чому громадяни різних країн та регіонів по-різному ставляться до хвороби та вакцин.

Довідково. Під час заходу будуть оприлюднені результати глобального дослідження ставлення до коронавірусної кризи, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року. Обстеження охопило 47 країн світу. Всього було опитано 44 796 осіб у 47 країнах світу. У кожній країні протягом жовтня-грудня 2020 року було проведено співбесіду з представницькою вибіркою з приблизно 1000 чоловіків та жінок, або особистим шляхом, по телефону або через Інтернет. Похибка опитування становить від + 3-5% на рівні 95% довіри.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням: https://www.google.com/url?sa=D&q=https://forms.gle/o3VBNkgBuyvLxPJH6&ust=1612956360000000&usg=AOvVaw17mIo2YDwjUDERKAyAyz4V&hl=uk&source=gmail

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Понад три чверті країн згодні, що обмеження на міжнародні поїздки прийнятні для боротьби з COVID-19, - дослідження

Результати глобального дослідження ставлення до коронавірусної кризи, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року, показали, що понад три чверті країн світу згодні або повністю згодні з тим, що обмеження на поїздки між країнами прийнятні для боротьби з поширенням коронавірусу. І лише п'ята частина опитаних не згодні або категорично не згодні з цим.

Такі дані були оприлюднені на пресконференції, організованій Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології в Укрінформі.

«У таких регіонах, як Австралія, Східна Азія, США і ЄС (особливо в західних країнах ЄС) позитивні відповіді досягають понад 80% всіх відповідей (навіть 91% в Австралії). Більше половини жителів України (58%) також схвалюють обмеження на поїздки між країнами, як засіб запобігання поширенню захворюваності на COVID-19. Найменш прийнятними обмеження на поїздки є для населення Близького Сходу, країн Східної Європи і Росії – там до третини респондентів виступають проти розгляду обмежень на поїздки як вдалий захід у боротьбі з хворобою», - вказують результати дослідження.

Автоматичне схвалення обмежень на поїздки свідчить про згуртованість суспільства. Втім, страх, як і раніше, домінує над свободою волі, і це є тривожним симптомом для демократій – через рік після спалаху вірусу і через кілька місяців після появи перших вакцин.

Більше двох п'ятих респондентів з країн світу згодні або повністю згодні з твердженням "Я вважаю, що загроза з боку коронавірусу перебільшена". Водночас більшість із цим не згодна. Позиція, що загроза насправді перебільшена, дещо зростає у порівнянні з останніми місяцями.

Наприклад, на початку минулого року світова громадська думка стосовно перебільшення цієї загрози теж набула чималого поширення. Пізніше, під час так званого першого піку захворювання, прихильники цього конкретного погляду скоротилися до третини респондентів, тоді як ті, хто не підтримував його, становили майже дві третини. Проте влітку, зі зменшенням числа зареєстрованих випадків COVID-19, віра в перебільшення проблеми знову почала рости. Попри те, що число нових випадків захворювання COVID-19 знову збільшилося восени і що багато країн світу постраждали від передбачуваної другої хвилі поширення коронавірусу, тенденція до зростання переконаності в тому, що криза перебільшена, зберігається і в кінці 2020 року.

Загалом, як показало дослідження, ніде у світі пандемія коронавірусу не спричинила значного негативного ставлення до вакцин загалом. Приблизно п’ята частина всіх респондентів у різних регіонах поділяють думку про те, що на сьогодні ймовірність того, що їм будуть зроблені щеплення, або менша, або набагато менша. Найбільша частка припадає на Близький Схід і Європу (головним чином в країнах східної частини ЄС і країнах, які не є членами ЄС).

Міжнародне опитування Галлап в кінці року (Eoy) - щорічна традиція, ініційована та розроблена під головуванням доктора Джорджа Галлапа в 1977 році. З тих пір вона проводиться щорічно. Цього року опитування було проведене в 47 країнах світу.

В Україні 65% населення готове вакцинуватися проти COVID-19 – дослідження

Результати глобального дослідження ставлення до коронавірусної кризи, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року, показали, що понад дві третини людей у всьому світі заявляють про те, що вводитимуть вакцину проти COVID-19, в Україні ж готові вакцинуватися 65% населення .

Про це сказав генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто на

пресконференції, організованій Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології в Укрінформі.

«В Україні більше людей вважає, що загроза перебільшена, ніж у світі. Якщо у світі 42% так вважає, то в Україні 51%», - сказав Паніотто та додав, що вакцини проти COVID-19 мають довіру в усьому світі : «Якщо вакцина буде безпечною, то оцінка України (щодо безпечності – ред.) приблизно така ж, як у світі – 53%», - сказав він.

Дослідження показало, що люди в Росії, Європі та Африці більш неохоче ставляться до ідеї вакцинуватися проти коронавірусу, навіть якщо доступ до вакцин простий. Найбільше небажання щодо нової вакцини проти COVID-19 спостерігається в Боснії і Герцеговині, Сербії, Чеській Республіці та інших європейських країнах. Однак навіть у цих країнах немає явної більшості проти можливості вакцинації проти COVID-19.

Більшість респондентів у всьому світі вважає, що переважна частина людей в їхніх країнах вакцинувалася б, якби існувала доступна вакцина від коронавірусу, яка вважатиметься безпечною і ефективною. Ще 17% вважають, що більшість в їхній країні не погодиться на введення вакцини, а 22% не вважають, що в цьому питанні буде явна більшість.

Люди в Індії та Східній Азії загалом (у них понад 70% позитивних відповідей) більше переконані, що їхні співвітчизники отримають нову вакцину COVID-19.

В Україні 52% вважають, що їхні земляки будуть вакциновані.

Люди в Росії, Східній Європі й Африці, з іншого боку, демонструють невпевненість у тому, що їхні суспільства готові до вакцинації, водночас там і значна частка негативних відповідей (до чверті всіх відповідей).

Населення Індії, Азії та Близького Сходу стає більш схильним до вакцинації взагалі після початку пандемії. На відміну від цього, люди в ЄС і Європі в цілому, в США, а також в Україні найчастіше говорять, що їхні погляди на вакцини не змінилися.

«Показники України загалом стосовно кількості людей, які готові вакцинуватися поширеною та ефективною вакциною, вищі, ніж у багатьох європейських країнах. Вони вищі, ніж у Росії, попри масову таку агіткампанію за «Спутнік». Можливо трохи нижчі, ніж у Британії чи у Фінляндії, але все одно це достатньо високі цифри», - переконаний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Андрій Сухарина .

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА Олексій Гарань вважає, що значна кількість тих, хто не готовий робити щеплення, є тому, що виникли певні проблеми з комунікаційною політикою урядів, із довірою до них. Прямий вплив має й те, як саме подається інформація про вакцинування людям, те, що говорять про це по телебаченню.

Міжнародне опитування Геллап наприкінці року (Eoy) - щорічна традиція, ініційована та розроблена під головуванням доктора Джорджа Геллапа в 1977 році. Відтоді воно проводиться щорічно. Цього року було проведено в 47 країнах світу.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-