Школа фермера ФАО: створення, реконструкція та управління полезахисними лісовими смугами

Школа фермера ФАО: створення, реконструкція та управління полезахисними лісовими смугами

Укрінформ
2 лютого. 14:30 - четвертий тренінг Польової школи фермера  на тему: «Школа фермера ФАО: створення, реконструкція та управління полезахисними лісовими смугами»

Організатор: Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Учасники: Наталя Висоцька - експертка ФАО, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукових питань Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького; Олександр Соваков - кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП); Валентина Мєшкова - доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Лісівничої академії наук України, завідувач лабораторії захисту лісу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім.  Г. М. Висоцького» (УкрНДІЛГА); Олеся Петрович - головний спеціаліст Департаменту природно-заповідного фонду Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Модератор: Олександр Димов - польовий офіцер ФАО у Херсонській та Миколаївській областях.

Програма заходу:

-          Особливості створення, відновлення та доповнення полезахисних лісових смуг (ПЛС). Садивний матеріал для створення та відновлення полезахисних лісових смуг. Строки висаджування рослин.

-          Особливості проведення лісогосподарських заходів у полезахисних лісових смугах. Санітарно-оздоровчі заходи в полезахисних лісових смугах

-          Захист полезахисних лісових смуг від шкідників, хвороб і пожеж.

-          Збереження біологічного різноманіття в полезахисних лісосмугах

Коротко. Захід присвячений представленню та вивченню кращих практик відновлення та утримання полезахисних лісових смуг.

Теоретична частина заходу проходитиме онлайн у форматі вебінару за участі провідних науковців галузі, експертів ФАО та фермерів, що ознайомлять аудиторію з результатами напрацювань щодо відновлення та утримання полезахисних лісових смуг. Будуть розглянуті питання створення садивного матеріалу, реконструкції лісосмуг, проведення рубок догляду та заходів для захисту лісосмуг від шкідників, хвороб і пожеж.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/Bv11Yd4ABHp9nc5DA

Посилання для участі у заході: https://fao.zoom.us/j/98278796356

Довідково. Тренінг проводиться для осіб, чия діяльність спрямована на утримання, проведення санітарно-оздоровчих заходів, відновлення та реконструкцію лісових смуг, боротьбу з деградацією ґрунтів і опустелюванням, оптимізацію системи захисних лісових насаджень в агроландшафтах степової зони України.

Захід проходить у межах Польової школи фермера «Управління та реконструкція полезахисних лісових смуг», що є частиною проєкту «Інтегроване управління природними ресурсами на деградованих ландшафтах степової та лісостепової зон України», та реалізується Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) за фінансової підтримки Глобального екологічного фонду (ГЕФ).

Наступні тренінги Польової школи фермера: Тренінг  5. Роль сільських жінок у популяризації екосистемних послуг (березень 2021).

Додаткова інформація:

Юлія Кісільова - асистент проєкту, тел..: +38 098 273 32 46, e-mail: Yuliia.Kisilova@fao.org

Олександр Димов -  фахівець ФАО, тел..: +38 098 448 34 28, e-mail: Oleksandr.Dymov@fao.org

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Зміна клімату впливає на створення та відновлення лісосмуг в Україні - експерт

Зміна клімату й зменшення опадів зумовлюватиме всі подальші дії щодо створення та відновлення лісосмуг в Україні.

Про це сказала експертка ФАО, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукових питань Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького Наталя Висоцька - під час тренінгу в Укрінформі Польової школи фермера на тему: «Створення, реконструкція та управління полезахисними лісовими смугами».

«За розрахунками метеорологів зона посушливості на території України за останні 10 років суттєво збільшилася, і ми маємо враховувати це під час планування відповідних заходів. Прогнозується збільшення температури повітря до 2060 року на 1,4 градуса і до 2100 року – аж на 3,2 градуса за Цельсієм. Це небезпечно як для сільськогосподарського виробництва, так і для деревної рослинності. Тому підходи до проєктування будь-яких заходів зі створення або відновлення лісосмуг мають враховувати прогнозні моделі зміни клімату», - наголосила Висоцька.

Вона нагадала, що в Україні діє Програма «Фінансова підтримка сільгоспвиробників», що стосується як садівництва, так і полезахисних лісосмуг.

«В Україні діє фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства, яка передбачає компенсацію 80% вартості садивного матеріалу плодово-ягідних культур, а також компенсацію до 30% вартості проведених робіт зі встановлення систем краплинного зрошення, які можуть значно покращити швидкість зростання та якість рослин, а також приживлення полезахисних лісосмуг», - зазначила експертка.

На її думку, в Україні сьогодні за підтримки ФАО, Міндовкілля, Мінекономіки у співпраці з національними партнерами, органами місцевого самоврядування та фермерами вже забезпечено певні умови для відновлення лісосмуг.

Захід відбувався у межах Польової школи фермера «Управління та реконструкція полезахисних лісових смуг», що є частиною проєкту «Інтегроване управління природними ресурсами на деградованих ландшафтах степової та лісостепової зон України», який реалізується Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) за фінансової підтримки Глобального екологічного фонду (ГЕФ).

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-