Закарпаття як український фронтир: які суспільні настрої у найбільш західному регіоні України

Закарпаття як український фронтир: які суспільні настрої у найбільш західному регіоні України

Укрінформ
19 листопада, 14:00 - публічна дискусія на тему: “Закарпаття як український фронтир: які суспільні настрої у найбільш західному регіоні України”

Організатори: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Інститут Центральноєвропейської Стратегії.

Учасники: Андрій Сухарина - аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Олександр Солонтай - експерт з політики та місцевого розвитку; Ірина Сушко - директор ГО «Європа без бар’єрів»; Олексій Гарань - науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА; Дмитро Тужанський - директор Інституту Центральноєвропейської Стратегії, модератор.

Питання до обговорення:

Які настрої панують серед закарпатців, чого очікують місцеві мешканці від влади та яким бачать розвиток регіону?

Чи є на Закарпатті сепаратистські настрої та підтримка відцентрових ідей?

Як ставляться різні етнічні громади Закарпаття одна до одної?

Як закарпатці ставляться до контрабанди, подвійного громадянства та інших чутливих питань?

Як перетворити Закарпаття на міст України до ЄС і НАТО?

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати опитування проведеного в Закарпатській області Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 24 серпня–6 вересня 2020.

Довідково. Цей захід проводиться в рамках проєкту «Форум розвитку Закарпатської області Re:Open Zakarpattia», що реалізується ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проведення цього дослідження стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукції є винятковою відповідальністю ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» та не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSds5ojSn7BjJeTGtlchhl46cc1l8y4d85dF-ZquHNq1ySnJMQ/viewform?usp=send_form

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

На Закарпатті всього 39% громадян вважають коронавірус інфекційною хворобою, решта — грипом чи всесвітньою змовою — соцопитування

Тільки 39% громадян на Закарпатті вважає коронавірус інфекційною хворобою, решта думає, що це звичайний грип, всесвітня змова або що коронавірусу взагалі не існує.

Про це повідомив політичний аналітик Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина на презентації соцдослідження в Укрінформі.

"На Закарпатті доволі показові цифри щодо пандемії коронавірусу, примітно, що вони не тільки для Закарпаття характерні, а для всього населення країни загалом. Всього 39% населення вважає це спалахом інфекційного захворювання", - сказав Сухарина.

Разом із тим, за його словами, решта респондентів або не вірить в загрозу коронавірусу, або вважає його різновидом грипу чи світовою змовою.

При цьому, як повідомлялося, Закарпаття є одним із регіонів стрімкого поширення коронавірусу. На сьогодні епіцентр поширення хвороби - місто Ужгород. Там найбільша завантаженість ліжок у медзакладах, що лікують хворих з COVID-19. За останню добу в Ужгороді виявлено рекордний 101 випадок інфікованих.

Дане дослідження проводилося з 24 серпня по 10 вересня 2020 року, загалом було опитано 1000 респондентів — половина з-поміж репрезентативної вибірки жителів області (6 міст та 15 сіл) та 500 представників нацменшин (з угорської, румунської, ромської та словацької громад Закарпаття). Похибка опитування не перевищує 4, 4%. 

Дослідження було проведене в рамках проєкту «Форум розвитку Закарпатської області Re:Open Zakarpattia», що реалізується ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Закарпатці визначили виробництво органічних продуктів та туризм ключовими напрямками для розвитку регіону

Закарпатці бачать розвиток регіону за виробництвом органічних продуктів і туристичною галуззю.

Про це заявив Олександр Солонтай, експерт з регіонального розвитку, на презентації соцдослідження настроїв закарпатців в Укрінформі, передає кореспондент агентства.

"Закарпатці самі відповіли, в чому бачать розвиток регіону. Він — за виробництвом органічних продуктів і туристичною галуззю. Це є пряма відповідь, що треба підтримувати і де треба інвестувати в Закарпатті", - сказав Солонтай.

За його словами, ще дві галузі, які люди бажають розвивати на Закарпатті, - це виробництво меблів і переробка деревини та зелена енергетика.

"Якщо це поєднувати і пам'ятати, що це є високовартісним, то це зможе зробити Закарпаття столицею органіки в Україні. А також областю, де найбільше людей, котрі залучені в різних видах туризму", - зазначив Солонтай.

Як повідомлялося, в Укрінформі Фонд Демократичні ініціативи ім.І.Кучеріва презентував соціальне дослідження настроїв закарпатців. Дослідження проводилося з 24 серпня по 10 вересня 2020 року, загалом було опитано 1000 респондентів — половина з-поміж репрезентативної вибірки жителів області (6 міст та 15 сіл) та 500 представників нацменшин (з угорської, румунської, ромської та словацької громад Закарпаття). 

Дослідження було проведене в рамках проєкту «Форум розвитку Закарпатської області Re:Open Zakarpattia», що реалізується ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

На Закарпатті сепаратистів всього 1% від мешканців області — соцдослідження

Згідно з опитуванням, проведеним Фондом Демократичні ініціативи на Закарпатті, всього 1% громадян бачить цей регіон окремим від унітарної України.

Про це повідомив політичний аналітик Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина на презентації соцдослідження про настрої на Закарпатті в Укрінформі, передає кореспондент Укрінформу.

"Згідно з даними соцдослідження Фонду Демократичні ініціативи, лише 3% закарпатців бачать Україну федералізовною, а сепаратистів на Закарпатті приблизно 1%. Серед представників нацменшин людей з такими поглядами також всього 2%", - сказав Сухарина.

Але разом із тим, в складі унітарної України Закарпаття бачать понад 50% громадян. 37% громадян вважають, що у складі України Закарпаття має отримати більші повноваження. 31% не відповіли на це запитання, зазначив Сухарина.

"Оці 31%, котрі не відповіли на це запитання, — найбільше “але”. З ними треба працювати, це люди, які не ототожнюють себе з цим регіоном, з країною, особливо не думають про майбутнє цього регіону, вони трохи ізольовані від загального дискурсу.

Ще, на що ми звернули увагу, — на Закарпатті більш помітна регіональна само ідентифікація", - наголосив Сухарина.

За його словами, в загальноукраїнських опитуваннях 70% респондентів ідентифікують себе в першу чергу як українці.

"На Закарпатті громадяни вважають себе передовсім мешканцями регіону. Саме по собі це не загроза сепаратизму, але це постійно треба мати на увазі, якщо ми не хочемо мати з цим проблеми", - наголосив Сухарина.

Дослідження проводилося з 24 серпня по 10 вересня 2020 року, загалом було опитано 1000 респондентів — половина з-поміж репрезентативної вибірки жителів області (6 міст та 15 сіл) та 500 представників нацменшин (з угорської, румунської, ромської та словацької громади Закарпаття). Похибка опитування не перевищує 4, 4%.

В опитуванні задавали близько 60 питань, специфіка дослідження в тому, що за результатами є дві паралельні вибірки: перша буде репрезентативна для Закарпаття загалом, і окремо вибірка по нацменшинах, що проживають в регіоні (угорці, румуни, словаки). 

Дослідження було проведене в рамках проєкту «Форум розвитку Закарпатської області Re:Open Zakarpattia», що реалізується ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-