Відносини Україна – НАТО в контексті сталого миру на Донбасі

Відносини Україна – НАТО в контексті сталого миру на Донбасі

Укрінформ
18 листопада, 10:00  -  круглий стіл на тему: «Відносини Україна – НАТО в контексті сталого миру на Донбасі» 

Організатори: Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння; Центр інформації і документації НАТО в Україні.

Учасники: Вінета Клейне - директор Центру інформації та документації НАТО; Валентин Бадрак - директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння; Михайло Самусь - заступник директора ЦДАКР з міжнародних питань; Валерій Кравченко - старший науковий співробітник відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень; Олександр Хара - експерт Центру оборонних стратегій; Олександра Цехановська - старший аналітик Групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру; Євген Магда - директор Інституту світової політики; Вальсамис Теотокіс - керівник проєктів Цільового фонду, Агенція НАТО з підтримки та постачання (онлайн); Руслан Мирошниченко - полковник, начальник відділу цивільно-військового співробітництва штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України.

Теми до обговорення:

- Донбас: механізми вирішення конфлікту

- Дезінформаційні операції Росії на Донбасі. Як подолати поширені в регіоні негативні наративи та стереотипи щодо діяльності НАТО?

- Практична допомога НАТО Україні: діяльність трастових фондів та програм з підтримки безпеки

Для участі у круглому столі необхідно перейти за посиланням:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_HuOTuaERTG-4YlJXYPDQTQ

Представників ЗМІ запрошуємо до перегляду заходу в режимі онлайн.

Запитання до спікерів приймаються до  17:00 17 листопада на e-mail: msamus2@gmail.com, solovjan.cacds@gmail.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Технологічна перевага й залучення суспільства за підтримки НАТО є ключовими аспектами в протидії російській агресії - Бадрак

У протидії російській агресії надзвичайно важливими є технологічна перевага й залучення суспільства за підтримки НАТО.

Про це сказав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак на круглому столі в Укрінформі на тему: «Відносини Україна – НАТО в контексті сталого миру на Донбасі».

«Нам потрібна технологічна перевага. Якщо ми її досягнемо, тоді ми можемо розраховувати на мир. На щастя, обмежень, які були в 2014-16 роках, стає все менше. Є позитивні приклади надання Україні летальної зброї, ми розраховуємо на взаємопоєднаність технологій. Ми не можемо стільки витрачати на пряму закупівлю зброї, суспільство це не вибачить владі», - сказав Бадрак.

Він нагадав, що згідно з нещодавно ухваленою Стратегію національної безпеки України, громадські організації є елементом національної безпеки, що відкриває нові системні можливості для співпраці з НАТО як на рівні влад, так і суспільств. Таку ж можливість передбачає і нова воєнна доктрина України.

«В Україні вже готова нова воєнна доктрина і дуже важливим і новим її елементом є ідея всеохоплюючої оборони – тобто не тільки збройні сили, а й все суспільство. І в такій ситуації роль громадських організацій і недержавних інституцій дуже зростає», - наголосив експерт.

Водночас Бадрак зазначив, що не вірить в сталий мир за нинішньої ситуації, адже, за його словами, історики порахували, що за всю історію Україна захищається від Росії вже 24-й раз і потребує військової, технологічної, інформаційної підтримки від НАТО.

Передбачуваність антизахідної риторики російської пропаганди дає змогу ефективніше протидіяти інформатакам - експерт

Незмінність антизахідної риторики російської пропаганди робить її передбачуваною та дає змогу протидіяти інформаційним атакам.

Таку думку висловила старший аналітик групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру Олександра Цехановська на круглому столі в Укрінформі.

«Все це дозволяє Росії легітимізувати своє втручання за дуже улюбленим у російському суспільстві принципом «якщо не ми їх, то вони нас». І використовувана риторика фактично залишається незмінною і нерідко покладається на циклічні фейки. І це добре, тому що це робить принаймні цей конкретний аспект інформаційних операцій передбачуваним. І ми можемо заздалегідь бути готовими до інформаційних атак», - зазначила експерт.

Вона нагадала, що наратив про «зовнішнє управління» України й НАТО як приклад такого управління є одним із ключових у кремлівської пропаганди.

«Цей наратив експортовано з російського медійного простору, і він є одним із ключових наративів про Україну як про несуверенну державу й маріонетку США. Місцеві агенти впливу Кремля й доступні їм засоби масової інформації адаптують цю риторику для українського населення. І люди, які поширюють цю риторику в Україні, – це ті ж самі люди, які використовують НАТО як страшилку», - сказала Цехановська.

Вона зазначила, що саме на місцевих агентів впливу дуже покладається Кремль після заборони в Україні російських ЗМІ.

«Кремлівська пропаганда використовує не тільки прямі канали комунікації, роль яких суттєво знизилася після заборони російських соцмереж і телеканалів в Україні. Відповідно це призвело до зростання ролі місцевих агентів впливу. Той факт, що на сьогодні в Україні 6% громадян дивиться російське телебачення, абсолютно не означає, що лише стільки відсотків отримують у вуха все це. Щоб створити стійкий образ Альянсу як ворога, як інструмента імперіалістичної політики США, використовуються всі доступні засоби», - зауважила аналітик.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-