Політичний квартал: осінь 2020. Оцінки, висновки, прогнози

Політичний квартал: осінь 2020. Оцінки, висновки, прогнози

Укрінформ
29 жовтня, 9:30  -  пресконференція на тему: «Політичний квартал: осінь 2020. Оцінки, висновки, прогнози» 

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Дмитро Боярчук – виконавчий директор CASE Україна; Марія Золкіна – аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Валерій Пекар – викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл, співзасновник Громадянської Платформи «Нова Країна»; Петро Бурковський – аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, модератор.

Питання до обговорення:

- Команда Президента: чи обернуться втрати на виборах здобутками для реформ?

- V-подібне відновлення чи друга хвиля рецесії: що відбувається з економікою?

- Гібридне перемир’я: чи втримає Україна ситуацію під контролем?

- Політичні прогнози на найближчі три місяці.

Під час заходу будуть оприлюднені результати експертного опитування «Політичний квартал: осінь 2020», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Довідково. Пресконференція «Політичний квартал: осінь 2020. Оцінки, висновки, прогнози» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOkeSbbJGFA1ipFLhBnUaTrBv4q1Qwx8LGzBjQ4qW0oz7hqA/viewform

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Україні варто ініціювати перегляд частини Мінських домовленостей — експерт

Аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна вважає, що найближчим часом навряд чи відбудуться серйозні зрушення щодо врегулювання ситуації на Донбасі, тож Україні варто було б у цей період ініціювати перегляд частини Мінських домовленостей.

Таку думку вона висловила 29 жовтня на пресконференції в Укрінформі.

"У порівнянні з 2014-2016 роками рівень вогню на фронті зменшився, і, відповідно, на цьому фоні ми спостерігаємо відповідні реакції на дипломатичному фронті та зміну у ставленні населення до тих кульбітів, які росіяни намагалися ... зробити цього року в мінській ТКГ чи в нормандському форматі. З моєї точки зору, більш імовірний сценарій, до якого нам треба готуватися, – це, навпаки, відсутність серйозних зсувів. Тобто не відкрита війна, не відкрита ескалація, не повернення до ескалації рівня 2014-2015 років, а вихід на достатньо рівну, якщо можна так сказати, “заморожену” ситуацію", – зазначила Золкіна.

Вона нагадала, що у 2016-2019 роках було своєрідне “затишшя” і на дипломатичному фронті.

Водночас, вважає експерт, у період цього «дипломатичного затишшя» Україна може ввійти з вигідними для себе умовами, зокрема з офіційною пропозицією переглянути частину Мінських домовленостей. На її думку, варто «вийти з ініціативою і апдейтнути хоча кілька пунктів, зокрема по змінах до Конституції та по кордону».

Як повідомлялося, раніше глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що Мінські угоди не можуть бути виконані, і вихід з цієї ситуації варто шукати через нормандський формат.

Віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявляв, що Мінські угоди "точно підлягають модернізації".

Експерт прогнозує падіння економіки лише в межах 5%, масштабного локдауну очікувати не варто

Виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук вважає, що найближчим часом вітчизняній економіці не загрожує значне падіння, а масштабного локдауну очікувати не варто. Таку думку він висловив 29 жовтня під час пресконференції в Укрінформі.

«Я скажу, що українська економіка в набагато кращому стані, ніж очікувалось. Тобто ми очікували дуже серйозний обвал за всіма напрямками. Знову ж, не очікувалось якогось валютного шоку: в нас валютні резерви добрі , та багато інших показників були в непоганому стані. Очікувалось падіння виробництва, бюджетних доходів, але цього не відбулося, тобто Україна виходить із цієї ситуації. Я би сказав, що “потріпало” нас досить помірно. І падіння економіки буде в межах плюс-мінус п'яти відсотків – для нас це взагалі майже нічого», – зазначив експерт.

Оцінюючи перспективи розвитку, Боярчук звернув увагу на те, що світова економіка «тримається на послугах, які в умовах коронакризи, певно, рости не будуть», що є дуже серйозною проблемою. При цьому він припустив, що Україні не варто очікувати масштабного локдауну, враховуючи суспільні настрої, але світові тенденції матимуть вплив на ситуацію в державі.

«Тобто, якщо ми говоримо про традиційні товарні групи, які стосуються України, – це метал, аграрка, то з цього боку в нас усе повинно бути добре. Якщо ми говоримо про більш просунуті групи, в основному послуги, то боюсь, все залишиться на тому ж рівні, що й було,» – уточнив він.

Відтак, за словами Боярчука, найближчим часом Україні не варто очікувати ані «бурхливого розвитку», ані падіння, тобто «економіка буде десь працювати».

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками МВФ, падіння економіки України у 2020 році сягне 8,2%. Водночас, за підрахунками ЄБРР, падіння економічного рівня в Україні не є критичним і сягає на сьогодні 4,5%.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-