Презентація аналітичного дослідження «Цифрова економіка: тренди, ризики та соціальні детермінанти»

Презентація аналітичного дослідження «Цифрова економіка: тренди, ризики та соціальні детермінанти»

Укрінформ
28 жовтня, 15:00 - презентація аналітичного дослідження «Цифрова економіка: тренди, ризики та соціальні детермінанти»

Організатор: Центр Разумкова.

Учасники: Василь Юрчишин - директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова, модератор; Ольга Пищуліна - провідний експерт соціальних та гендерних програм Центру Разумкова; Тетяна Юрочко - завідувач кафедри Школи охорони здоров’я національного університету «Києво-Могилянська академія»; Олександра Бритоусова - головний спеціаліст відділу масового спорту Департаменту фізичної культури  та неолімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України; Лариса Лісогор - д.е.н., Національний інститут стратегічних досліджень; науковці,  експерти.

Коротко. У дослідженні представлено результати аналізу головних детермінантів та підстави розвитку цифрової економіки в Україні  та світі. Досліджено готовність України до запровадження та використання цифрових технологій (як з позиції постачальників, так і з позиції споживачів цифрових послуг). Проаналізовано потенційні ризики та загрози цифровізації.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com 

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Цифровізація в Україні не торкається промисловості, а тому не дає економічного ефекту – дослідження

Цифровізація в Україні майже не торкається промисловості, а тому не дає істотного економічного ефекту.

Такий висновок аналітичного дослідження «Цифрова економіка: тренди, ризики та соціальні детермінанти», яке в Укрінформі представив Центр Разумкова.

«Поняття цифровізації в Україні відрізняється від того, що відбувається в світі. Цифровізація сприймається вельми специфічно і розуміється переважно як створення нових сервісів. Проте цифровізація охоплює більш широке коло – це коли не тільки ІТ-компанії, а всі галузі є цифровими – будівництво, сільське господарство, обробна промисловість, транспорт горизонтально й вертикально пронизані інтеграційними процесами, які відбуваються через цифровізацію. Тобто сервісна компонента без фізичного продукту, навіть якщо вона базується на найбільш передових технологіях, не дає істотного економічного ефекту», - наголосила провідний експерт соціальних та гендерних програм Центру Разумкова Ольга Пищуліна, представляючи дослідження.

За її словами, аналіз показав, що цифровізація майже не торкається української промисловості, й проблема навіть не в зниженні темпів її зростання, а у відсутності інноваційних досліджень і розробок у промисловості.

«Згідно зі статистикою, на виконання досліджень і розробок підприємства України минулого року витрачали до 400 млн дол. Тоді як Амазон у це вклав більше 16 млрд дол., а компанія Фольксваген – понад 12,5 млрд дол. Сукупний же обсяг витрат на дослідження та розробки в галузі інновацій найбільших 100 компаній світу на сьогодні оцінюється в більш як 700 млрд дол.», - розповіла Пищуліна.

Крім того, згідно з дослідженням, в Україні лише 3% підприємств витрачали кошти на наукові дослідження, а розробки з часткою інноваційного продукту в загальному обсязі реалізованої продукції впродовж багатьох років перебуває на позначці 6-7%. Наукоємність ВВП в Україні за останні 29 років скоротилася втричі і становить приблизно 1%.

«Тобто, можна зробити висновок, що Україна до впровадження індустрії 4.0 фактично не готова. Більше того, експерти показують, що в Україні ще не закінчено процес навіть запровадження індустрії 3.0. Тобто рівень автоматизації української промисловості, а це є базою для майбутньої цифровізації, нижче середнього. Наприклад, у металургії він становить лише 50%», - зазначила експерт.

При цьому вона назвала мізерним український ринок ІТ-послуг, який у загальному світовому обсязі становить менше 1%, а за даними Світового банку, Україна посідає лише 33 місце у світі за рівнем експорту ІТ-сервісів. Те саме, за словами експерта, можна сказати й про споживання ІТ-послуг.

«Актуальним є питання, чи готовий український ринок сьогодні купляти ІТ-продукти? Більшість експертів погоджується з тим, що потреба в цифрових продуктах в Україні, зокрема, в програмному забезпеченні перебуває на невисокому рівні у 15-16%, тоді як на світовому ринку це приблизно 60%», - зазначила аналітик Центру Разумкова, наголошуючи на потребі «цифрового стрибка» в Україні.

У дослідженні провідного в Україні аналітичного Центру ім. Разумкова представлено результати аналізу головних детермінантів та підстави розвитку цифрової економіки в Україні та світі. Досліджено готовність України до запровадження та використання цифрових технологій (як з позиції постачальників, так і з позиції споживачів цифрових послуг). Проаналізовано потенційні ризики та загрози цифровізації.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-