Пресбрифінг Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової

Пресбрифінг Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової

Укрінформ
23 жовтня, 10:00 - пресбрифінг Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової щодо результатів моніторингу архітектурної доступності приміщень виборчих дільниць та прилеглих до них територій

Коротко. Враховуючи актуальність забезпечення та реалізації виборчих прав осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, з 19 жовтня в усіх регіонах України Секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав людини розпочато Всеукраїнський моніторинг архітектурної доступності приміщень виборчих дільниць та прилеглих до них територій.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com .

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Більшість виборчих дільниць недоступні для осіб з інвалідністю – омбудсмен

Переважна більшість виборчих дільниць в Україні не пристосовані для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова за результатами моніторингу архітектурної доступності приміщень виборчих дільниць та прилеглих до них територій.

"З 19 по 22 жовтня ми перевірили, промоніторили архітектурну доступність на 881 дільниці. Я хочу звернути вашу увагу на те, що тільки 1% - забезпечена доступність для реалізації виборчих прав особами з інвалідністю та з маломобільних груп населення. 88,5% - взагалі не забезпечено архітектурною доступністю. Це означає, що люди, які мешкають у цих регіонах, які зареєстровані як виборці на цих дільницях, взагалі не зможуть реалізувати (своє виборче право - ред.). Якщо особа на візку - не зможе потрапити до цієї дільниці", - сказала Денісова.

За її словами, за результатами моніторингу в Україні 10,4% виборчих дільниць мають умовну доступність.

"Що таке умовна доступність? Критерії були визначені і прийняті 9 жовтня Кабінетом Міністрів України, з виконання яких дільниця буде доступна для осіб з інвалідністю та особам з маломобільних груп населення. Безперечно, потрібно, щоб був пандус, якщо є пандус, вони потрапляють у 10,4%. Якщо є пандус і є поручні, ми вже вважаємо, що доступність на цій дільниці забезпечена. А якщо немає пандусів, взагалі не можна потрапити на дільницю – це ці 88,5% (недоступних дільниць - ред.)", - пояснила Денісова.

Вона розповіла, що в ході моніторингу було перевірено прилеглі до виборчих дільниць території, входи до будівель, де розміщені виборчі дільниці, та приміщення самих дільниць.

Як свідчать результати моніторингу, у північному регіоні України найгірша ситуація з доступністю виборчих дільниць на Сумщині та Київщині. Зокрема, у Сумській області 93% дільниць не пристосовані для того, щоб особа з інвалідністю змогла реалізувати своє виборче право. У Київській області таких дільниць 90,5%.

У південних областях найвищий показник порушень залишається на Одещині та Миколаївщині – 100% перевірених Офісом омбудсмена дільниць не мають архітектурної доступності. У Херсонській області повністю прилаштовано для реалізації виборчого права майже 8% дільниць, але майже 77% - не пристосовані.

За словами Денісової, у західному регіоні спостерігається погіршення доступності виборчих дільниць. Волинська, Закарпатська та Львівська області взагалі не мають архітектурної доступності. Із західних областей тільки в Чернівецькій 13,3% дільниць повністю відповідають критеріям доступності.

На сході України в Харківській і Донецькій областях умовно доступними є 11% дільниць, а в Луганській – 25%.

У центральних областях перевірені виборчі дільниці абсолютно не відповідають критеріям доступності в Черкаській і Кіровоградській областях. Найкращий показник умовної доступності як у центрі, так і в усіх Україні зафіксовано в Полтавській області – 50% виборчих дільниць є умовно доступними.

У Києві Офіс омбудсмена фіксує 7% доступних дільниць, і майже 83% не мають жодної доступності для людей з інвалідністю або маломобільних груп населення.

Як зазначає Денісова, у Києві також робив моніторинг виборчих дільниць Комітет доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Вони перевіряли об'єкти соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури там, де розташовані дільниці.

За її словами, моніторинг проводився однаковими критеріми, проте Комітет доступності показав стовідсоткову доступність усіх перевірених дільниць щодо можливості реалізувати своє виборче право особами з інвалідністю. Однак перевірка Офісу омбудсмена виявила, що такі дані були недостовірні.

Як повідомлялося, Верховна Рада призначила чергові місцеві вибори в Україні на 25 жовтня.

Офіс омбудсмена стежитиме за дотримання виборчих прав громадян у день виборів – Денісова

Офіс омбудсмена буде проводити моніторинг дотримання виборчих прав громадян упродовж голосування на місцевих виборах 25 жовтня і реагуватиме на порушення.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Ми будемо проводити моніторинг дотримання виборчих прав громадян 25 жовтня з 8:00 до 20:00 години. І якщо буде така потреба, і в нас будуть такі дзвінки, в тому числі на "гарячу лінію", або повідомлення про те, що відбуваються якісь такі дії, що може бути не забезпечений підсумок голосування і волевиявлення людей буде не таким, як вони зробили, то мої представники можуть бути присутніми на підрахунку голосів", - поінформувала омбудсмен.

Денісова закликала всіх громадян повідомляти Офіс омбудсмена про такі випадки порушення виборчих прав громадян на "гарячу лінію" за номером 0800 50 17 20.

Уповноважений ВР з прав людини уточнила, що ця лінія працює щодня і буде також доступною 24 і 25 жовтня.

Як повідомлялося, чергові місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня.

Жодна виборча дільниця ще не забезпечена засобами захисту – омбудсмен

Наразі жодна виборча дільниця ще не забезпечена засобами для температурного скринінгу та дезінфекційними розчинами перед днем виборів 25 жовтня.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"На сьогоднішній день ще жодна дільниця ще не забезпечена таким скринінгом і такими дезінфекційними розчинами, щоб людина могла скористатися і обробити собі руки. Нам усі говорять про те, що на дільницях нібито вони всім будуть забезпечені. Сьогодні п'ятниця. Ми дуже хочемо, щоб усі дільниці були забезпечені, щоб цими засобами вони скористалися, щоб дійсно потім не відбулося таке, що буде в рази збільшуватися кількість хворих на коронавірус після цих виборів", - зазначила омбудсмен.

Денісова поінформувала, що представники уповноваженого ВР з прав людини перевіряють і перевірятимуть під час виборів 25 жовтня, як реалізовуються всі карантинні заходи.

Крім того, за словами Денісової, Офіс омбудсмена звертатиме увагу під час моніторингу 25 жовтня на проведення опитування громадян, ініційованого Президентом.

"Це питання в чек-листі вже є, і наші монітори разом з громадськістю, разом із особами з інвалідністю, з тими, хто хоче і буде задіяними, такі доручення мною підписані та надані, будуть перевіряти і обставини, в яких будуть відбуватися ці опитування", - розповіла Денісова.

Як повідомлялося, Верховна Рада призначила чергові місцеві вибори в Україні на 25 жовтня.

В Україні станом на 23 жовтня лабораторно підтверджено 330 396 випадків COVID-19, з них за добу 7 517.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-