Іспит на демократію та здоровий глузд. Стан громадської думки за місяць до місцевих виборів

Іспит на демократію та здоровий глузд. Стан громадської думки за місяць до місцевих виборів

Укрінформ
24 вересня, 13:00 - пресконференція на тему: «Іспит на демократію та здоровий глузд. Стан громадської думки за місяць до місцевих виборів» 

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Олексій Гарань – науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА; Ольга Айвазовська – голова правління, координатор політичних програм Громадянської мережі ОПОРА; Олексій Кошель – директор комітету виборців України КВУ; Віктор Замятін – директор політико-правових програм Центру Разумкова; Петро Бурковський – аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, модератор.

Питання до обговорення:

- Перші вибори за нової влади: реальні та уявні загрози для вільного, чесного і прозорого голосування.

- Які виборчі стратегії та тактики оберуть політичні партії на місцевих виборах.

- Ідеальний кандидат у мери і ключові якості переможця місцевих виборів: про що кажуть настрої українців.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати загальнонаціонального репрезентативного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 14 – 19 серпня 2020 року та 22 – 31 серпня 2020 року спільно з Центром політичної соціології в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdCHqbMbLsVm60Bw6YWs0SUvk_fA-l7c58R_0pjL1JSkDEcpA/viewform

Довідково. Захід «Іспит на демократію та здоровий глузд. Стан громадської думки за місяць до місцевих виборів» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена — 10 осіб.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Більшість українців готові взяти участь у місцевих виборах - опитування

Більшість українців готові взяти участь у голосуванні на місцевих виборах 25 жовтня.

Про це свідчать результати дослідження "Місцеві вибори-2020: електоральні настрої громадян", проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, які презентував аналітик Фонду "Демініціативи" Петро Бурковський на пресконференції в Укрінформі.

"Уже зараз, спираючись на дані цього опитування, ми можемо дати відповідь на запитання: будуть вибори чи не будуть? На думку 4 із 5 респондентів, наших співгромадян, вибори будуть. Точно готові взяти участь у них 41% і стільки ж майже - "скоріше готові взяти участь у виборах", - сказав Бурковський.

Не готові або відмовляються брати участь у виборах, згідно з даними опитування, - абсолютна меншість громадян.

Як підкреслив Бурковський, у всіх макрорегіонах України політична мобілізація громадян практично однакова.

"Тобто якщо раніше ми іноді спостерігали тенденцію, коли в якихось макрорегіонах - десь більше, десь менше, залежно від політичної ситуації, від складу учасників виборів, - коливалася готовність взяти участь у виборах, то зараз на місцевих виборах в усіх макрорегіонах приблизно однаковий рівень політичної мобілізації і готовності брати участь у виборах" – поінформував аналітик.

Соціологи також запитували в респондентів, наскільки чесними, на їхню думку, будуть місцеві вибори.

"Більшість респондентів, більшість наших співгромадян вважають, що вибори будуть чесними, 16% опитаних говорять, що вони взагалі переконані, що ніяких порушень не буде. І трішки більше 40% вважають, що навіть ті дрібні порушення, які будуть, не вплинуть на підсумковий результат", - зазначив Бурковський.

Водночас 23% опитаних припускають можливість серйозних порушень, а 6% українців упевнені, що результати будуть повністю підтасовані.

При цьому, як зазначив Бурковський, у східному макрорегіоні України - Дніпровська, Запорізька, Харківська області та підконтрольні Україні регіони Донецької та Луганської областей - більше 40% людей сумніваються в тому, що вибори будуть чесними.

Загальноукраїнське дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 14-19 серпня в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування дослідження здійснене в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

У КВУ стурбовані ймовірністю великої кількості зіпсованих бюлетенів через помилки у їх заповненні

Велика кількість виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах може бути визнана недійсними через помилки у заповненні.

Про це сказав директор Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель на пресконференції на тему: «Іспит на демократію та здоровий глузд. Стан громадської думки за місяць до місцевих виборів», на якій оприлюднено результати загальнонаціонального репрезентативного опитування, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В нас є серйозні настороги щодо того, що велика кількість бюлетенів може бути визнана недійсною, можуть бути заповнені з помилками, тому що, як показують результати опитування, виборці просто не розуміють, в чому специфіка. І ми можемо отримати і проблеми в день голосування, і надзвичайно тривалий, і складний, і скандальний процес підрахунку голосів», - сказав Кошель.

Водночас він припустив, що «в ході виборчої кампанії недовіра до результатів волевиявлення може збільшитися».

За його словам, на це можуть впливати кілька фактів.

«Зокрема, досить складний і досить неякісний Виборчий кодекс, тому що виборці сприймають і розглядають не лише хід кампанії, вони також бачать, що вже в ході кампанії двічі вносили зміни до Виборчого кодексу, і потрібно втретє вносити зміни до Виборчого кодексу. І за нашою оцінкою має бути ще один пакет змін, пов'язаний із агітаційною кампанією», - сказав Кошель.

Таким чином, уточнив він, відповіддю на складне законодавство і недостатньо якісне, може бути зростання недовіри до ходу виборчого процесу і до результатів волевиявлення.

Також він назвав мінусом те, що не розпочалася потужна інформаційна кампанія щодо особливостей і специфіки виборчої системи, а також - результатів голосування.

«Я думаю, що багато виборців будуть здивовані, чому сталося так, що більшість голосів отримав кандидат «В», а меншість – кандидат «А», який переміг. Це специфіка виборчої системи, але більшість виборців можуть не розібратися», - розповів Кошель.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з результатом опитування, точно готові взяти участь у них 41% і стільки ж - «скоріше готові взяти участь у виборах». Водночас більшість українців - 57%, вважає, що вибори в цілому будуть чесними, при цьому 16% респондентів упевнені в тому, що вибори пройдуть без порушень, ще 41% думають, що окремі порушення не вплинуть на кінцевий результат.

Загальноукраїнське дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування дослідження здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-