Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку

Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку

Укрінформ
12 серпня, 15:30 - «круглий стіл» на тему: «Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку» 

Організатор: Український інститут безпекових досліджень (УІБД).

Учасники: Володимир Горбулін - голова Наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), академік, перший віце-президент Національної академії наук України, член наглядової ради ДК "Укроборонпром"; Олексій Данілов - секретар Ради національної безпеки і оборони України; Олег Уруський - віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України;  Валентин Бадрак - член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР); Сергій Згурець - член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор інформаційно-консалтингової компанії «Дефенс Експрес».

Коротко. Під час заходу фахівці Українського інституту безпекових досліджень (УІБД) та запрошені спікери ознайомлять суспільство із поглядами на розвиток асиметричного потенціалу протидії зовнішній агресії. Визначать можливості та умови технологічного зростання в Україні, створення високотехнологічних Збройних Сил та сучасної системи стримування зовнішньої агресії.

Особливу увагу спікери приділятимуть реформуванню ОПК та роботі нового Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, що створюється, а також можливостей державної підтримки проривних технологій в Україні.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні існують передумови створення високотехнологічних збройних сил - Горбулін

В Україні існують передумови для створення високотехнологічних збройних сил. Таку думку висловив під час круглого столу в Укрінформі голова Наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень, член наглядової ради ДК "Укроборонпром" Володимир Горбулін, передає кореспондент агентства.

"Ведуться в Україні і розробки зброї на нових фізичних принципах - мова про електромагнітну зброю. Передумови для створення високотехнологічних збройних сил в Україні існують. Саме тому ми покладаємо надії на оборонно-промислову реформу, яка наразі розпочинається", - сказав він.

Горбулін у цьому зв'язку привітав створення профільного відомства - міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

"Вперше за останні 20 років можливе створення трикутника "наука-промисловість-ЗСУ". Безумовно, під політичним керівництвом наших вищих органів влади", - зауважив він.

За словами Горбуліна, найважливішою метою оборонно-промислової реформи є посилення можливостей побудови національної оборони за рахунок активного, системного переозброєння та ефективного впровадження у цій сфері новітніх технологій.

Як повідомляв Укрінформ, 22 липня Кабінет міністрів прийняв постанову про утворення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, відповідального за формування та забезпечення реалізації державної промислової політики у сферах розвитку стратегічних галузей промисловості.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що це стало першим етапом реформування ОПК. Другим етапом буде трансформація організаційно-правової форми роботи підприємств Укроборонпрому.

Росія не втомилась від намірів перекроїти Україну і відточує усі наявні важелі впливу - Горбулін

Російська Федерація не відмовилася від намірів перекроїти Україну на свій лад і ретельно відточує усі можливі важелі впливу. Так заявив голова Наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень, член наглядової ради ДК "Укроборонпром" Володимир Горбулін в ході круглого столу "Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку" в Укрінформі.

"У цьому році відбувається безпрецедентне зростання агресивної путінської Росії по всьому периметру наших кордонів - і це вперше з часів Ілловайська та Дебальцевого. Росія не тільки не втомилась від наміру перекроїти Україну на свій лад, а і ретельно відточує усі наявні важелі. Серед них військовий (важіль - прим.) посідає визначальне місце. Росія на цьому етапі навмисно веде проти нас низькотехнологічну війну, оскільки це дозволяє їй відмовлятись від того, щоб бути стороною кофлікту", - зазначив він.

Втім, наголосив Горбулін, так може бути не завжди, а тому Україні варто готуватись і орієнтуватись не на лінійну пряму відповідь, а на асиметричну.

"Враховуючи гібридний характер загроз для України при створенні симетричного потенціалу протидії, цілком логічним було б поєднання низки складових: зокрема, несилових важелів та силових спроможностей", - відмітив експерт.

До несилових важелів, як зауважив Горбулін, відносять розвиток контррозвідки, розвідувальних органів та спеціальних інформаційних структур, "що здатні запобігти розгорнутому Москвою інформаційному терору".

До силових спроможностей, пояснив він, входить, перш за все, територіальна оборона у вигляді оформленої та законодавчо закріпленої системи та професійні високотехнологічні Збройні сили із розвинутими елементами асиметричної протидії.

"До таких можна віднести реалізовані ракетні програми, які дозволяють вражати стратегічні об'єкти противника на пристойній відстані - сьогодні це 300-500 км. Окрім ракет, асиметричний потенціал мають Сили спеціальних операцій Збройних сил. А це - виведення з ладу стратегічних об'єктів на території противника або ураження його бойових підрозділів в місцях дислокації", - зазначив Горбулін.

Крім того, як наголосив експерт, напрацювання оборонно-промислового комплексу "в разі уваги до них держави можуть дозволити зробити дуже стрімкий технологічний стрибок у чутливих сегментах".

Як повідомлялося, в Укрінформі 12 серпня проходить круглий стіл "Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку".

Уруський анонсував зміну всього менеджменту Укроборонпрому найближчим часом

Керівництво та менеджмент державного концерну "Укроборонпром" змінять найближчим часом. Про це під час круглого столу в Укрінформі заявив віцепрем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

"Концерн "Укроборонпром" підлягає суттєвій трансформації, тому що в тому вигляді, в якому він на сьогодні існує, він існувати не може. Менеджмент на ньому також буде змінено, наскільки я знаю, найближчим часом повинна відбутися зміна керівництва концерну. Далі буде відповідно зміна і всієї команди, яка працювала там останній рік", - сказав Уруський.

Віцепрем'єр додав, що можливо буде змінено і назву концерну "Укроборонпром", бо "ця назва вже стала токсичною в Україні".

Крім того, Уруський додав, що Укроборонпром перетвориться на державну управляючу компанію.

"Це буде управляюча компанія із зовсім іншими функціями, які є сьогодні в концерні, з мінімумом втручання в господарську діяльність холдингів, які входитимуть до цієї компанії", - сказав Уруський.

За його словами, в ОПК планують створити ще аерокосмічну холдингову компанію, до якої долучаться, крім підприємств Державного космічного агентства, авіаційні підприємства, зокрема ДП "Антонов".

Також, зазначив Уруський, в Україні створять ракетно-космічний центр "Південний", до якого увійдуть всі корпоратизовані підприємства Державного космічного агентства. Цей центр також входитиме до аерокосмічної холдингової компанії.

Як повідомляв 29 липня генеральний директор державного концерну «Укроборонпром» Айварас Абромавичус, він не виключає, що може змінити посаду.

Керівник Укроборонпрому сказав, що був на зустрічі в Офісі Президента України, і додав, що відчуває політичну підтримку рухатися далі щодо впроваджуваних у держконцерні змін.

Як повідомляв Укрінформ, литовець Айварас Абромавичус У 2014 році отримав українське громадянство, був міністром економічного розвитку і торгівлі. У червні 2019 року був призначений членом наглядової ради Укроборонпрому, а у вересні того ж року - гендиректором концерну.

Раніше повідомлялося, що Державний концерн “Укроборонпром” планують розділити на шість самостійних кластерів – вертикально інтегрованих корпорацій, які розвиватимуть окремі напрямки досліджень, розробки, виробництва і збуту продукції оборонного призначення. 

Реформа оборонної промисловості передбачає корпоратизацію підприємств - Уруський

Реформа оборонної промисловості передбачає корпоратизацію підприємств обронно-промислового комплексу. Про це заявив віцепрем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський під час круглого столу в Укрінформі.

"Якщо говорити про основні елементи цієї реформи (оборонної промисловості - ред), то вона передбачає, в першу чергу, корпоратизацію підприємств оборонної промисловості. Ми повинні визначитися, хто в нас залишається гравцем на полі в оборонній промисловсті, тому що в тому ж концерні "Укроборонпром" є ціла низка підприємств, які втратили вже будь-яке відношення до оборонної промисловості. Є і ті, які економічно нерентабельні на сьогоднішній день", - сказав Уруський.

Він зауважив, що після визначення переліку підприємств, які залишаються в структурі оборонної промисловості і "будуть слугувати цеглинками, з яких постане будівля українського ОПК", буде здійснено корпоратизацію цих підприємств зі збереженням, на першому етапі, 100% акцій у власності держави.

"Це кардинально поміняє підходи до управління підприємствами, можливості керівництва підприємствами. Таким чином буде визначено приблизно від 5 до 8 напрямків господарських об'єднань, поки ми говоримо про холдингові компанії, які будуть утворені за напрямками. Зокрема, це такі напрямки, як високоточна зброя, радарні системи, суднобудування, спецхімія і боєприпаси, бронетанкобудування", - сказав віцепрем'єр-міністр.

Він зауважив, що в рамках реформи в управлінні Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості будуть дві державні холдингові компанії, зокрема, одна на базі Укроборонпрому з умовною назвою "Оборонні системи України" та друга - аерокосмічна. До аерокосмічного холдингу долучаться, крім підприємств Державного космічного агентства, авіаційні підприємства, зокрема ДП "Антонов".

Також Уруський анонсував створення агенції з оборонних технологій, він додав, що це спільне завдання з Міністерством оборони України.

"Думаю, що Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки також би долучився до цього процесу, також секція прикладних наук Національної академії наук... Це дозволило би нам створити нормальний дієвий майданчик, який би дозволив формувати нове бачення і дивитись суттєво вперед - що нам у майбутньому буде потрібно для розвитку озброєння та військвої техніки".

Крім того, Уруський зауважив, що трансформація оборонної промисловості потребує тривалого періоду часу, проте, необхідно, щоб це не розтягнулося на роки, а за каденції Президента Володимира Зеленського були вже ефективні результати: "Один-два роки. Більше часу у нас нема".

Уруський також заявив, що у Міністерстві оборони потрібно "зробити революцію, бо ми живемо радянськими підходами", їх необхідно суттєво переглянути, бо стримують розвиток промисловості. 

РНБО має бюджет на розвиток виробництва ракет та авіації - Данілов

Україна буде в першу чергу розвивати виробництво ракет та авіації. Про це сказав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час круглого столу в Укрінформі,  який був організований Українським інститутом безпекових досліджень (УІБД), на тему: «Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку»,

«Стосовно розвитку промисловості – це наші ракети, друге – це наша авіація. Авіація, яка була завжди у країні дуже потужною. Нам треба терміново ставити все на свої місця. Це дві фундаментальні речі – ракети та авація», - сказав Данілов.

У цьому контексті секретар РНБО зауважив, що 246 млрд грн, які в цьому році виділили на сектор безпеки і оборони, - це безпрецедентна сума за всі роки незалежності. По тому курсу, що ми закладали – це 10 млрд дол., уточнив Данілов.

«Але, розуміючи, хто є нашим супротивником, розуміючи ті бюджети, які є у РФ, наголошую, що ми будемо воювати «розумом»», підкреслив Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, у 2020 році Збройні сили України мають найбільший за всю історію оборонний бюджет - 245,8 млрд грн, що становить 5,45% ВВП.

Данілов: РНБО проаналізувало систему вищої освіти в Україні в контексті нацбезпеки - фахівців обмаль

Рада національної безпеки та оборони провела аналіз системи вищої освіти в Україні в контексті нацбезпеки і завтра представить його Президенту і Прем’єр-міністру. Про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку».

«Силами апарату РНБО ми зробили аналіз, який щойно отримали, його поки не має ні Президент ні Прем’єр-міністр. Завтра ми будемо його відправляти. Це аналіз стану системи вищої освіти та державного замовлення на підготовку фахівців наукових, науково педагогічних та робітничих кадрів саме в контексті національної безпеки. Бо без людей, без мозку ми з вами перемогу не здобудемо. Головне – це фахові люди», - розповів Данілов.

За його словами, аналіз освіти дасть розуміння куди треба рухатись. «Підготовка сучасних висококваліфікованих кадрів – це питання номер один, на превеликий жаль, я можу сказати, що ми багато готували фахівців у різних сферах нашого господарства. Що стосується військо-промислового комплексу спеціалізованих фахівців у нас дуже обмаль, і це факт. Ми розуміємо, що весь світ сьогодні воює мозком. Щоб не відбувалось - чи це біологічна, чи кібер, інформаційна, чи гібридна війна - це впив на мозок людини. Нам треба давати на це відповідь», - наголосив секретар РНБО. 

Данілов не відкидає будь-якого розвитку подій у Білорусі: В сучасному світі можливо все

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов не відкидає будь-якого розвитку подій у Білорусі, але сподівається на те, що все завершиться найближчим часом мирно. Про це він сказав журналістам після засідання круглого столу на тему: «Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку» в Укрінформі.

“У сучасному світі можливо все. Тому я не можу нічого відкидати. Дуже хотілося, щоб там усе закінчилося якомога швидше, демократично, спокійно, щоб там, не бай Боже, не було жертв. Ми закликаємо білоруське суспільство, щоб не було людей, які будуть потерпати від того, що сьогодні відбувається у Білорусі”, - сказав секретар РНБО, відповідаючи на запитання представника ЗМІ про те, чи можливий у цій країні, на його думку кримський або донбаський сценарій.

Данілов зазначив, що українська сторона уважно слідкує за ситуацією, яка склалася у сусідній країні, адже “це питання і нашої, в тому числі, національної безпеки”.

“Єдине, що я можу сказати: влада — це довіра, у вас є довіра — у вас є влада, якщо у вас немає довіри — у вас ніколи не буде влади. Навіть якщо на певний період ви її можете узяти, ви її втратите, тому що довіра суспільства — це головне для будь-якої влади”, - додав Данілов.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, у опозиційного кандидата Світлани Тихановської - 9,90% голосів. Вона не визнає ці результати та подала скаргу до ЦВК Білорусі.

У ніч проти понеділка, 10 серпня, білоруські силовики затримали кілька тисяч людей під час акцій протесту проти фальсифікації виборів.

У ніч проти вівторка протести у Мінську продовжилися, силовики знову жорстоко розігнали протестувальників та зачистили район метро "Пушкінська". Тим часом Тихановська залишила Білорусь й наразі перебуває у Литві.

У білоруських містах почалися масові затримання учасників протестів. Центральні частини кількох міст заблоковані силовиками.

Під час підготовки оптимізації управлінських функцій військово-промислової політики чинився шалений тиск - Данілов

Роботі РНБО чинився шалений тиск не тільки на території України, а й із-за кордону, щоб знищити оборонний комплекс.

Про це сказав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку», організатором якого виступив Український інститут безпекових досліджень (УІБД).

«Ні для кого не є секретом, що саме РФ мала безпосереднє відношення до створення на території України Укроборонпрому. Безпосередньо російські куратори займалися цим питанням. Завдання було просте – знищити нашу військово-оборонну царину, яка у нас лишилася з радянських часів і яка у нас існувала. Вони ставили перед собою таке завдання», - сказав Данілов.

Але, за його словами, завдяки тому, що багато фахівців-патріотів залишились на своїх посадах і підприємствах і які працювали в Академії наук, ця задумка не вдалась.

Крім того, Данілов зауважив, що під час підготовки бачення оптимізації управлінських функцій військово-промислової політики нашої держави, «я можу сказати, що ми отримали шалений спротив не тільки на території України, а спротив із-за кордону. І ми його відчували майже кожного дня, доти, поки врешті не втілили у те, що ми запропонували президенту Зеленському».

Як повідомлялося, 18.02.2020 було прийнято рішення РНБО «Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки», уведене в дію Указом Президента України від 27 лютого 2020 року № 59.

На першому етапі реформування має бути створено профільне міністерство, яке відповідатиме за формування і забезпечення реалізації державної військово-промислової політики, та запроваджено посаду віце-прем’єр-міністра - міністра розвитку стратегічних технологій та інновацій, до повноважень якого буде віднесено питання реформування ОПК та розвитку космічної галузі.

На другому етапі вирішуватимуться питання щодо організаційно-правової форми роботи підприємств, що входять до складу ДК «Укроборонпром».

Питання біологічної та кібербезпеки є дуже актуальними для України - Данілов

Стрімкий розвиток науки у розробці різноманітних видів зброї, зокрема біологічної, спонукає світ готувати фахівців у сферах біологічної та кібербезпеки, сказав секретар РНБО Олексій Данілов під час круглого столу в Укрінформі.

«Ми всі сьогодні знаходимось у стані першої біологічної світової війни, ми не можемо сказати, звідки вона почалась, але ми бачимо наслідки: весь світ торкнулася ця війна, всі від неї потерпають. Ніхто не розуміє, які будуть наслідки від цієї війни. Навіть ядерна зброя не буде найближчі п’ять, сім, десять, двадцять років мати такий вплив, який є на сьогодні. Будуть зовсім інші види зброї, про які ми сьогодні навіть не можемо здогадуватися. Бо наука розвивається шаленими темпами», - сказав Данілов.

Він пояснив, що країни, які до цього часу не мали можливості розвиватися, сьогодні такі можливості мають за рахунок інтернету. Всі мають величезні можливості отримати ту чи іншу інформацію.

"І сьогодні питання кібербезпеки і біологічної безпеки є дуже актуальними і для України", - підсумував секретар РНБО.

Як повідомляв Укрінформ, у світі станом на середину дня 12 серпня кількість хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19) становить 20 556 779 осіб. При цьому 13 469 422 людини одужали, 746 693 пацієнтів померли.

Законопроєкт про територіальну оборону буде внесений до Ради у вересні-жовтні — Данілов

Законопроєкт про територіальну оборону буде внесений на розгляд Верховної Ради у вересні-жовтні, а до кінця 2020 року його обов'язково ухвалять. Про це сказав журналістам секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов після засідання круглого столу на тему: «Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку» в Укрінформі.

“Закон про територіальну оборону готується. Є декілька редакцій цього законопроєкту. Я можу сказати, що в нашому розумінні у вересні або - щонайдовше - це буде жовтень-місяць, він буде у Верховній Раді, і він буде обов'язково у цьому році прийнятий”, - сказав Данілов.

Секретар РНБО раніше наголошував на тому, що ухвалення цього законопроєкту зобов’язуватиме розробити деякі регулюючі нормативно-правові акти, зокрема про регламент обігу зброї. Адже для того, щоб структурні підрозділи територіальної оборони могли повноцінно виконувати свої функції, вони мають бути озброєні.

Асиметричний підхід протидії країні-агресору може бути дієвим і ефективним - Бадрак

Асиметричний підхід протидії російському агресору може бути дієвим і ефективним. Про це сказав член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак під час круглого столу в Укрінформі.

"Ми можемо радіти, що в Росії спостерігається така технологічна деградація. Але насправді ми розуміємо, що бойові потенціали порівняно з Україною незрівнянні. І тому саме асиметрична зброя, асиметричний підхід протидії агресору може бути дієвим і ефективним", - сказав Бадрак.

Він зазначив, що в асиметричному підході технології посідають значне місце, такий вид протидії агресору потрібно реалізувати через реформу оборонної промисловості.

Бадрак розповів, що ідея, формат і структура реформи оборонної промисловості з'явилась саме в РНБО. "Не може армія саме себе реформувати, не може промисловість сама себе реформувати, має бути координуючий систематизуючий орган. І в Україні це традиційно РНБО", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 22 липня Кабінет міністрів ухвалив постанову про утворення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, відповідального за формування та забезпечення реалізації державної промислової політики у сферах розвитку стратегічних галузей промисловості.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що це стало першим етапом реформування ОПК. Другим етапом буде трансформація організаційно-правової форми роботи підприємств Укроборонпрому.

Приватні компанії ОПК України не можуть використовувати державні кошти на розвиток виробництва – експерт

Приватні компанії оборонно-промислового комплексу України (ОПК України) не мають право використовувати державні кошти на розвиток виробництва, на відміну від державних.

Про це сказав член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор інформаційно-консалтингової компанії «Дефенс Експрес» Сергій Згурець під час круглого столу в Укрінформі.

"Питання, яке хвилює приватні компанії, це використання державних коштів на розвиток виробництва. Ми хочемо мати рівні права з державними компаніями. Але правила гри побудовані таким чином, що існуючі державні кошти, які передбачають розвиток виробництва, можуть використовуватися тільки державними компаніями", - сказав Згурець.

Він зазначив, що наразі приватні компанії не можуть бути повноцінними учасниками процесу використання цих коштів, і ці правила гри потрібно змінювати. Згурець наголосив, що на підготовку виробництва йдуть гроші платників податків, тож виникає питання, як саме державні підприємства використали ці гроші.

"Коли ми згадаємо про ті проєкти, які реалізуються за рахунок державного сектору щодо підготовки виробництва…, то по кожному з тих напрямків виникають питання щодо нераціонального використання коштів. Це означає, що створивши зразок озброєння, маючи певний ступор в підготовці виробництва, ми зводимо нанівець той науковий потенціал, який нам на першому етапі дозволяв пишатися нашою оборонною промисловістю. Тобто ми створили техніку, але не забезпечили серійне виготовлення", - сказав Згурець.

Він додав, що це той виклик, який має лягти на плечі віцепрем’єр-міністра, який зможе знайти можливість координувати ці абсолютно різношарові рівні виконання завдань.

Як повідомляв Укрінформ, 22 липня Кабінет міністрів ухвалив постанову про утворення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, відповідального за формування та забезпечення реалізації державної промислової політики у сферах розвитку стратегічних галузей промисловості.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що це стало першим етапом реформування ОПК. Другим етапом буде трансформація організаційно-правової форми роботи підприємств Укроборонпрому.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-