Альтернативна енергетика в Україні: можливості для інвесторів та виробників

Альтернативна енергетика в Україні: можливості для інвесторів та виробників

Укрінформ
6 серпня, 14:00 - круглий стіл на тему: “Альтернативна енергетика в Україні: можливості для інвесторів та виробників”

Організатор: “Асоціація українських і арабських бізнесменів і інвесторів”( AUABI).

Захід проходить за підтримки Українського союзу промисловців і підприємців.

Учасники: Мохаммад Салім Алоті - голова “Асоціація українських і арабських бізнесменів і інвесторів” (AUABI); Вальдемарас Сарапінас - Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні; Гвідас Кєрушаускас - Посол  Литви із спеціальних доручень; Лаура Пушинскайте - аташе з енергетичних питань Посольства Литовської Республіки в Україні; Анатолій Кінах - президент Українського союзу промисловців і підприємців; Рафаель Хідіров - радник генерального секретаря ICC UKRAINE; Родіон Морозов - директор департаменту екологічного реінжинірингу та впровадження проектів ресурсозбереження АБ «Укргазбанк”; Олександр Козакевич - голова Української асоціації відновлюваної енергетики; Георгій Гелетуха - голова правління Біоенергетичної асоціації України; Олександра Гуменюк - директор Європейсько-українського енергетичного агентства; Віталій Гордон - модератор.

Коротко. Мета круглого столу– привернути уваги до галузі відновлювальної енергетики в Україні.

Учасники заходу обговорять проблеми відновлювальної енергетики та перспективи її майбутнього, а також інвестиційний клімат України, дотримання нашою державою інвестиційних зобов'язань

Акредитація представників ЗМІ за тел.: 063 65 33 455, 066-553-07-53;

 e-mail: infoauabi@gmail.com  

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумові матеріали:

Треба збільшувати питому вагу «зеленої» енергетики в економіці - Кінах

Альтернативи відновлюваним джерелам енергетики немає, і треба збільшувати їх питому вагу в економіці України.

Таку думку висловив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах під час засідання круглого столу в Укрінформі на тему: «Альтернативна енергетика в Україні: можливості для інвесторів та виробників».

«Альтернативи відновлюваним джерелам енергетики немає. Треба підсилювати якість стратегічної політики України по збільшенню питомої ваги зеленої енергетики в економіці, виходячи з того, що це впливає на всі сфери життєдіяльності. Ці цілі можуть бути досягнуті лише на основі діалогу, коли об’єднуються державне й приватне партнерство, всі, хто працює в цьому секторі, включаючи міжнародний досвід, передові технології», - наголосив Кінах.

Він переконаний, що розвиток «зеленої» енергетики допоможе збалансувати ринок електроенергії, який переживає тяжкі часи через зростання боргової кризи внаслідок пандемії й карантину, що створює загрозу для всієї національної енергетичної безпеки.

На думку Кінаха, нещодавні законодавчі ініціативи та міжнародні домовленості дають непоганий шанс на розвиток відновлюваних джерел енергетики в Україні.

«Незважаючи на складні проблеми, а іноді й протилежні позиції представників держави та інвесторів, конкретних виробників і компаній нам вдалося після довгих переговорів знайти баланс інтересів. Переговори під егідою Європейського енергетичного співтовариства були спрямовані на пошук цивілізованого рішення в контексті незворотньої інтеграції України в європейське співтовариство та розвитку енергетичного комплексу України на базі європейських стандартів і технічних регламентів», - зазначив Кінах.

Він вважає, що баланс інтересів між виробниками альтернативної енергії та урядом зафіксовано відповідним меморандумом та законом про розвиток «зеленої» енергетики.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 21 липня ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії». Закон створює умови для прискорення переходу до нової, конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики та сприяє вирішенню нагальних проблем галузі.

Ухваленню цього закону передувало підписання 10 червня меморандуму з виробниками ВДЕ. За його умовами, передбачаються зменшення тарифів на 15% для сонячних електростанцій (СЕС) та на 7,5% - для вітрових електростанцій (ВЕС) і перехід до аукціонної моделі визначення тарифу з 1 липня.

Виробникам «зеленої» енергетики не подобається можливість держави змінювати правила по ходу – представник галузі

Головною претензією до законодавства щодо «зеленої» енергетики в Україні є закладена у ньому можливість по ходу змінювати правила у цьому секторі.

Таку думку висловив голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич на круглому столі в Укрінформі на тему: «Альтернативна енергетика в Україні: можливості для інвесторів та виробників».

«Є головна вимога до меморандуму і переговорів, які тривали рік, що до кінця дії «зеленого» тарифу до нас жодних претензій бути не може. Будь-яка зміна умов провадження діяльності в цьому секторі не має впливати на фінансовий результат цих товариств. І в останню мить, при розгляді у Верховній Раді проголосували за поправку, яка дозволяє ці зміни. І судячи з реакції депутатів, нам слід очікувати ще якихось змін, які впливатимуть на фінансовий результат діяльності інвесторів», - зазначив Козакевич.

Також, за його словами, це значно знижує інвестиційну привабливість зменшення тарифу для перших збудованих в Україні «зелених» електростанцій.

«Великим непорозумінням стало те, що перші станції, які були збудовані в Україні, потужність яких не перевищує 10 мегават із загальною потужністю близько 60 мегават по країні, до 1 серпня отримували найвищі «зелені» тарифи, бо мали великі капіталовкладення і повинні отримувати той високий «зелений» тариф. А їм урізали, згідно з меморандумом, спочатку до 53%, а потім законом трохи покращили до 47%. Це вбиває інвестиційну привабливість», - вважає Козакевич.

Крім того, на його думку, не відповідає здоровому глузду примусова реструктуризація галузі у вигляді зниження тарифів на «зелену» енергетику.

«Незрозуміло, як інвестор може погодитись на реструктуризацію, просто знизивши тарифи. Вимогою здорового глузду було б хоча б якесь продовження «зеленого» тарифу, щоб це виглядало як добровільна реструктуризація. Ми погоджуємося зараз знизити тариф, але дайте нам строк, на який продовжується цей «зелений» тариф», - наголосив Козакевич.

Також він вважає надто високою вартість позикового капіталу, який в Україні становить до 10%, а, для порівняння, у Німеччині з її високим рівнем «зеленої» енергетики - лише 1,5%.

Як повідомлялося, 10 червня Кабінет Міністрів підписав меморандум з виробниками електроенергії з ВДЕ, які погодилися зменшити тарифи. Ця угода передбачає, що українська влада бере зобов’язання визначити та затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики та забезпечує проведення аукціонів з розподілу таких квот. Натомість виробники погодилися скорегувати строки введення в експлуатацію нових об’єктів за «зеленим» тарифом. Так, з 1 серпня 2020 року нові сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт зможуть бути введені в експлуатацію з отриманням державної підтримки тільки шляхом участі в аукціонах.

21 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії». Він закріплює ключові положення урядового меморандуму з виробниками «зеленої» енергетики і дозволяє зменшити енерготарифи для сонячних електростанцій на 15%, а для вітрових електростанцій – на 7,5%, що дасть можливість державі та всім українцям заощаджувати майже 7 млрд грн щорічно. А до 2030 року меморандум дасть змогу зменшити обсяг виплат «зеленій» генерації приблизно на 2 млрд євро.

Литовські інвестори мають намір звернутися в арбітраж через рішення про зниження "зелених" тарифів в Україні - посол з особливих доручень

Частина литовських компаній, які вклали гроші в проекти відновлюваної енергетики в Україні, заявили про намір ініціювати арбітражний розгляд через рішення українського уряду знизити "зелені" тарифи.

Про це заявив посол Литви з особливих доручень Гвідас Керушаускас у ході онлайн-включення на пресконференції, організованої в четвер в Укрінформі "Асоціацією українських і арабських бізнесменів й інвесторів" за підтримки Українського союзу промисловців і підприємців.

"Коли Міністерство енергетики України вело переговори про зниження "зелених" тарифів, наші компанії теж брали безпосередню участь у переговорах через свої асоціації. Майже всі вони були проти зниження "зелених" тарифів. Хочу поінформувати, що литовські компанії вклали близько 15 млн євро в проекти відновлюваної енергії в Україні. Деякі наші компанії вже повідомили про свій намір ініціювати арбітраж ", - сказав Керушаускас.

В даний час, згідно з Енергетичною хартією, існує тримісячний погоджувальний період, додав він. "Інші наші компанії ще сподіваються, що, знизивши "зелені" тарифи, уряд України, тобто" Гарантований покупець ", виконає свої зобов'язання, своєчасно сплатить представлену електроенергію і погасить заборгованість, що накопичилася, якомога швидше", - зазначив Керушаускас.

За його словами, в Литві розуміють фінансову ситуацію в Україні, в результаті якої заборгованість ДП "Гарантований покупець" за "зеленим" тарифом становить близько 17 млрд гривень, а розрахунки з постачальниками склали всього 5% від загальної суми.

Дипломат констатував, що український уряд розглядає зниження "зелених" тарифів як один із способів вирішення проблеми, натомість як уваги вимагає й інша сторона питання - інтереси інвесторів, чиї бізнес-плани були розраховані відповідно до прописаних в українському законодавстві умов.

Керушаускас зауважив, що Литва активно розвиває поновлювані джерела енергії і 13 років тому теж встановила високі тарифи на "зелену" енергію, а потім була змушена їх знизити. Але водночас зниження не зачіпало вже діючі сонячні і вітрові електростанції, а стосувалося нових електростанцій, які ще будувалися.

"Якщо український уряд буде як і раніше не в змозі виконувати свої зобов'язання, то в арбітражі буде більше судових позовів, а "зелені "інвестори стануть активними розповсюджувачами негативних поглядів на інвестиційний клімат України в пресі, ділових колах і дружніх для України країнах. Це, звичайно, вплине на майбутні інвестиції не тільки в "зелену" енергетику Україні, а й усі інші сфери ", - вважає дипломат.

Як повідомлялося, 10 червня 2020 року дві асоціації виробників електроенергії з поновлюваних джерел, які брали участь в переговорах з органами влади України під патронатом Європейського енергетичного співтовариства, підписали Меморандум про взаєморозуміння з урядом. Інвестори погодилися на добровільну реструктуризацію "зелених" тарифів.

У рамках меморандуму з виробниками "зеленої" електроенергії Кабмін зобов'язався до кінця 2021 року повністю погасити наявну заборгованість перед ВДЕ-інвесторами, яка становить 14 млрд грн.

Верховна Рада 21 липня ухвалила, а Президент Володимир Зеленський 31 липня підписав закон про вдосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

Законом, зокрема, передбачається: зниження "зелених" тарифів (на 7,5% - для вітроелектростанцій, на 15% - для сонячних електростанцій), що забезпечить економію для держави близько 6 млрд грн щорічно або 2 млрд євро - до завершення терміну підтримки , який закінчується в 2030 році; обмеження обсягів введення в експлуатацію СЕС за "зеленим" тарифом; додаткові кошти в розмірі 1,4 млрд грн для ДП "Гарантований покупець» - на оплату атомної і "зеленої" електроенергії.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-