Російська пропаганда та плани Кремля на півдні України

Російська пропаганда та плани Кремля на півдні України

Укрінформ
31 липня, 11:00 - онлайн-круглий стіл на тему:  «Російська пропаганда та плани Кремля на півдні України»

Організатор: «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді».

Учасники: Ібрагім Сулейманов –  директор з розвитку БО ККСЦ "Куреш"; Наталя–Дануте Антано Бімбірайте - голова правління Херсонської міської громадської організації «Культурний центр Україна – Литва»; Анжела Литвиненко – голова ГО Херсонський обласний центр «Успішна жінка»; Сергій Данилов -  заступник директора  Центру близькосхідних досліджень; Юрій Кочевенко -  директор «Міжнародного Центру протидії російській пропаганді», модератор.

Питання до обговорення:

-          Що  відбувається в інформаційному просторі півдня України?

-           Які форми та засоби використовує російська пропаганда. Які ставить  цілі: чи досягає їх?

-          Як Україні захистити свої південні інформаційні кордони?

Коротко. Як повідомляють організатори, Кремль продовжує ведення інформаційних операцій проти України, особливе місце, в яких займають наші південні території. Саме вони розглядаються росіянами як один з можливих плацдармів нового наступу.

Довідково. «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді» (МЦПРП) - неурядова організація. Команду Центру складають фахівці з питань комунікацій, психології, соціології та кібербезпеки, які об’єднали свої знання та досвід для протидії руйнівним інформаційним впливам.

Контактна особа: Олена Солоніна - пресаташе МЦПРП, тел.: +38(050) 234-55-71; 

e-mail: helenauakrim@gmail.com 

Круглий стіл відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Росія використовує різні форми торгівлі людьми для формування іміджу України як злочинної нації

Російська Федерація використовує різні форми торгівлі людьми для криміналізації українського суспільства та дискредитації України на міжнародному рівні.

Таку думку висловила голова ГО Херсонський обласний центр «Успішна жінка» Анжела Литвиненко 31 липня під час онлайн круглого столу "Російська пропаганда та плани Кремля на півдні України", який транслював Укрінформ. Організатором заходу став «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді»..

“Дійсно Російська Федерація використовує різні форми торгівлі людьми як засіб впливу на українців. Є декілька цілей: це криміналізація українського суспільства, дискредитація української влади, формування недовіри українців до держави, зниження рівня безпеки громадян і вплив на формування іміджу України на міжнародному рівні як злочинної нації. І якщо подивитися на статику Міжнародної організації з еміграції щодо виявлень постраждалих від торгівлі людьми, то за всі 20 років діяльності організації на першому місці саме виявлення таких фактів із Російської Федерації,” — зазначила Литвиненко.

Також вона звернула увагу на тенденцію: якщо за перше десятиріччя (2000-2010 роки) було виявлено близько двох тисяч постраждалих осіб, то з 2011 року щорічно налічується до 700 людей, які в РФ постраждали від торгівлі людьми, серед них і українці.

“Але виявлення — це лише верхівка айсберга, бо виявляють до 10% із усієї кількості постраждалих. Виявляти складно, бо не всі звертаються по допомогу, по-друге, постраждалими дуже фахово маніпулюють, внаслідок чого вони починають звинувачувати в усьому лише себе”, — пояснила експертка.

Водночас, за її словами, “полювання” на українців у контексті торгівлі людьми збоку Росії триває досі. Зокрема Литвиненко нагадала про справу, коли молодих людей запрошували працювати кур'єрами до РФ.

“Коли ж вони приїжджали до Російської Федерації, то стикалися з тим, що їх примушували до скоєння злочину — розповсюдження наркотиків. Більшість людей відмовлялася. Але не залежно від того, чи їх шантажували, били, підкладали ці наркотики, практично всіх арештовували і висували звинувачення в скоєнні тяжкого злочину,” — уточнила вона.

З іншого боку, каже експерт, після того, як Україна унормувала своє законодавство в сфері захисту постраждалих від торгівлі людьми та почала активно захищати їхні права, на півдні країни з'явився новий “тренд” — вербування з метою перевезення нелегальних мігрантів.

“Більша частина в нейтральних або територіальних водах іноземних країн була заарештована. І на сьогодні ми маємо велику кількість наших громадян, яким висунуто звинувачення в перевезенні нелегальних мігрантів, вони отримали шалені строки позбавлення волі: за кожного нелегального мігранта — понад 20 років,” — уточнила Литвиненко.

Росія тепер застосовує проти України не прямі фейки, а інтерпретує реальні висловлювання для посилення хаосу — експерт

Російська Федерація змінила підхід у веденні інформаційної кампанії проти України і замість прямих фейків тепер поширює таку інтерпретацію виступів реальних спікерів, із посиленням певних месиджів, яка направлена на те, щоб призвести до хаосу та некерованості серед людей.

Таку думку висловив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов 31 липня під час онлайн круглого столу "Російська пропаганда та плани Кремля на півдні України", який транслював Укрінформ. Організатором заходу став «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді»..

“Ситуація з карантином показала, що маємо новий рівень маніпуляції РФ в інформаційному просторі, коли після досить успішної роботи “Стоп-фейку” вони намагаються більше не використовувати пряму брехню, тобто беруть реальний виступ, який переінтерпретують, посилюючи окремі месиджі, відкидаючи всі застереження. Так було у випадку з поширенням інформації та чуток про можливість повномасштабного вторгнення на територію Херсонської області, буцімто для забезпечення водопостачання Криму. Цю кампанію ми спостерігаємо із середини літа”, — уточнив він.

За словами Данилова, така психологічна операція РФ виявилася досить успішною і полягала передусім у тому, щоб “зламати волю, посіяти хаос” і, активізувавши одну групу громадян, призвести до її зіткнення з іншими, які вбачають в активних громадянах небезпеку для себе.

“Насправді напрямок діяльності Російської Федерації на Херсонщині, як на мене, й полягає в максимальному збільшенні хаосу, підтриманні ідеї війни “всіх проти всіх”, дезорганізації місцевих органів влади. Саме це є інструментом впливу РФ на всю Україну, а передусім на Херсонську область, де можна використовувати страх і паніку перед можливим повномасштабним вторгненням до регіону. Я можу сказати, що ця кампанія досягла певного успіху. Мені навіть доводилося в приватному порядку відповідати на питання, чи не пора вивозити дітей із Херсонщини. “Що треба робити? Треба здатися” — така думка активно поширювалася в локальних пабліках від Генічеська до Скадовська”, —розповів Данилов.

Окрім того, опитування Центру близькосхідних досліджень засвідчило й надзвичайну вагу місцевої влади в протидії маніпуляціям країни-агресора. За словами Данилова, там, де є лідерство голови ОТГ або очільників сільських і селищних рад, росіянам значно складніше маніпулювати думкою громадян.

“Як тільки місцева влада має позитивний рівень довіри до себе, водночас зростає і рівень довіри до інших гілок влади на рівні районному або ОТГ, зокрема до поліції, СБУ”, — уточнив експерт.

Починаючи з 2014 року, Данилов впроваджує на Херсонщині проєкт, у рамках якого проводяться соціологічні дослідження й опитування в п'яти районах області. За його спостереженнями, місто Херсон справляє великий вплив на весь регіон. Експерт підкреслює, що Херсон значно більше проєвропейськи і прозахідно налаштований, ніж райони самої області.

Україні потрібен єдиний центр координації політики щодо окупованих територій - громадський активіст

В Україні необхідно сформувати координаційний центр, який би здійснював єдину політику щодо окупованих Росією українських територій.

Про це на онлайн круглому столі в Укрінформі «Російська пропаганда і плани Кремля на півдні України» повідомив керівник Кримськотатарського культурно-спортивного центру «Куреш» Ібрагім Сулейманов. Організатором заходу став «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді».

«На сьомий рік окупації в Україні не сформовано чіткої політики щодо окупованих територій. Вона є в загальному, але її немає конкретно, наприклад, в інформаційній сфері, законодавчій. Потрібен єдиний координаційний центр, який би проводив таку політику щодо окупованих територій», - сказав Сулейманов.

На його думку, робота існуючих в Україні державних структур, таких як, наприклад, Постійне Представництво Президента України в АРК і Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, була б більш продуктивною, якби у них було більше повноважень і необхідної законодавчої бази.

Найчастіше, зазначив громадський активіст, навіть прокуратура Автономної Республіки Крим не може притягнути до відповідальності порушників санкційної політики, тому що в Кримінальному кодексі України є відповідальність тільки за перетин вантажів через КПВВ, «але є ще порти, є повітряне сполучення».

«Коли ми, як громадськість, розкриваємо факти і говоримо про порушення, вони відповідають, що немає порушення законів... Але якщо немає законів, то немає і порушень», - зазначив Сулейманов.

Активіст повідомив, що в Херсонській області, де він проживає, в даний час використовуються наративи так званої «історичної спадщини російської імперії».

«Ті наративи, які використовували в останні роки перед агресією в Криму, видно в Херсонській області. Навіть не в Херсонській області, а на півдні України, починаючи з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Якщо коротко, це наративи так званої історичної спадщини, як правонаступниці російської імперії», - сказав Сулейманов.

За його словами, в Херсонській області вільно діють різні російські фонди, які, апелюючи такими демократичними цінностями, як свобода слова і захист рідної мови, проводять роботу, в якій «важко зрозуміти - де закінчується культура і починається політика».

Керівник громадської організації повідомив, що в «Херсонській області є школа імені Потьомкіна, фонд імені Потьомкіна і громадська організація імені Потьомкіна».

За сприяння агентства "Россотрудничество" херсонські школярі їздять в Москву, їм дарують книги про Росію, вони дають «клятву Потьомкіну» - так Росія присутня сьогодні в Україні під виглядом «відродження історичної пам'яті», проте в Україні "не можуть або не хочуть серйозно ставитися до цих викликів ", - резюмував херсонський громадський активіст.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-