НЕсвобода слова на тимчасово окупованих територіях України

НЕсвобода слова на тимчасово окупованих територіях України

Укрінформ

21 липня об 11:30 відбудеться дискусія на тему:  «НЕсвобода слова на тимчасово окупованих територіях України» (Зала 1). 

Організатор: Міністерство закордонних справ України.

Учасники: Еміне Джапарова -перша заступниця міністра закордонних справ України; Тетяна Печончик - голова Центру прав людини ZMINA:  Микола Коваленко - куратора виставки (Skype-зв’язок); Роман Сущенко - журналіст, колишній бранець Кремля; Станіслав Асєєв - журналіст, колишній заручник терорганізації «ДНР»;  Микола Семена - журналіст, автор проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії». 

Коротко. Дискусія проходитиме в рамках виставки кураторського проєкту українського митця Миколи Коваленка «Shut UP! Голос демократії в небезпеці».

Довідково. За ініціативи МЗС України та у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики з 20 липня у вікнах Укрінформу відкривається виставка кураторського проєкту українського митця Миколи Коваленка «Shut UP! Голос демократії в небезпеці».

Роботи з виставки говорять самі за себе – у світі, на жаль, все ще існують країни, де голос демократії знаходиться у реальній небезпеці. Системні арешти та переслідування російською окупаційною владою представників медіа призвело до знищення свободи слова і на тимчасово окупованих територіях України.

Акредитація представників ЗМІ за електронною адресою: anna@ukrinform.com. У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Пряма трансляція заходу здійснюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV,  а також на сторінці МЗС у Facebook: https://www.facebook.com/UkraineMFA.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Україна запускає масштабний проєкт з підтримки та захисту журналістів на окупованих територіях

МЗС України та низка громадських організацій розпочинають масштабний проєкт з підтримки громадських та професійних журналістів, які зазнають утисків та тортур на окупованих частинах Донбасу та АР Крим.

Про це під час дискусії на тему «НЕсвобода слова на тимчасово окупованих територіях України» заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми, як Міністерство закордонних справ, оголошуємо про запуск довгострокової кампанії по захисту тих, хто сьогодні виконує ці функції (журналіста — ред.). Я хочу оголосити одинадцять прізвищ людей, які сьогодні за ґратами за свій активізм”, - заявила Джапарова, додавши, що йдеться про висвітлення подій у Криму під час затримання російськими силовиками кримських татар.

Вона підкреслила, що на окупованих територіях справжня професійна журналістика наразі відсутня, тож з'явилось нове явище — громадський журналіст, - коли функції представників ЗМІ виконують звичайні люди з активною громадянською позицією.

Заступниця міністра назвала прізвища одинадцяти ув'язнених у Криму громадян, які в переважній більшості є громадськими журналістами та стрімерами “Кримської солідарності”, серед них: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Наріман Мемелемінов, Ернес Аметов та Амет Сулейманов.

Джапарова також зазначила, що в планах - запустити інститут менторства, коли відомі авторитетні люди будуть фактично опікуватись кожним в'язнем та відстоювати їхнє право на свободу слова на всіх міжнародних майданчиках.

“Ми плануємо запустити інститут менторства провідних людей, які мають авторитет в міжнародних колах, аби за кожним ув'язненим активістом був ментор. Цей проєкт запускатиметься з вересня”, - повідомила заступниця міністра.

Вона також наголосила, що таке явище, як громадянський журналізм, є новим і незнаним у світі, однак він працює задля збереження прав та свобод українців, які зараз проживають на тимчасово окупованих частинах України.

Для МЗС питання свободи слова є одним з ключових і пріоритетних, зазначила Джапарова. Вона нагадала, що в листопаді 2014 року запрацювала відповідна платформа із захисту журналістів спільно з Радою Європи. “На сьогодні ця платформа містить всі кейси порушення прав журналістів, на які має держава реагувати. Україна має зобов'язання відповідно до рішення Комітету ради міністрів Ради Європи і на сьогодні зафіксовано 62 кейси”, - повідомила заступниця міністра.

Розповідаючи про важливість запуску кампанії, Джапарова відзначила, що це необхідно для того, аби продемонструвати світу гібридні методи Російської Федерації у боротьбі зі свободою слова. І лише публічність та розголос історій ув'язнених громадських журналістів вбережуть їх від тортур та допоможуть відстоювати їх права у судах.

Колишній заручник «ДНР» Асєєв розповів, що отримав термін за те, що взяв у лапки назву терористичної "республіки"

Український журналіст, колишній заручник «ДНР» Станіслав Асєєв отримав п'ять років ув'язнення в окупованому Донецьку тільки за те, що в своїх статтях назви цих "республік" брав у лапки. А представляючись у "ДНР" українським журналістом, будь-хто, за його словами, автоматично ставав екстремістом і шпигуном.

Про це Асєєв розповів у вівторок в Укрінформі на пресконференції "НЕсвобода слова на тимчасово окупованих територіях України".

"Вся українська спільнота для них є екстремістською спільнотою. Якщо ви журналіст, то за законами так званої "ДНР", ви автоматично є екстремістом. За те, що берете участь у цій спільноті - це ще окрема стаття... Можу навести приклад, коли я написав "ДНР" в лапках - за це мені дали 5 років", - розповів Асєєв.

За його словами, під час його перебування на території "ДНР" на так звану лінгвістичну експертизу було взято сотні написаних ним статей, і "в кожному реченні було виявлено якесь порушення їх законодавства".

В цілому, повідомив Асєєв, йому інкримінували "сім кримінальних статей за їх так званим кримінальним кодексом, шість із них стосувалися моєї журналістської та публіцистичної діяльності і тільки одна стаття - це шпигунство".

Звинувачення в шпигунстві, за його словами, було причиною тих катувань, через які пройшов журналіст, описуючи події, що відбуваються в Донецьку.

"Їм було дуже важливо показати, що вони взяли не тільки журналіста, який, як вони кажуть, займався екстремістською діяльністю, а саме шпигуна, агента українських спецслужб і саме тому вони тримали мене в підвалі", - розповів Асєєв.

Журналіст підкреслив, що увага до нього української та міжнародної громадськості зберегла йому життя і допомогла вийти на свободу, на відміну від інших журналістів і блогерів, які були з ним разом в ув'язненні.

Як повідомлялося, український письменник, журналіст і блогер, автор роману «Мельхіоровий слон, або Людина, яка думала» Станіслав Асєєв, який працював журналістом в окупованому Донецьку, був викрадений 11 травня 2017 року і утримувався проросійською терористичною організацією "ДНР" до 29 грудня 2019 року, коли був визволений з полону в рамках обміну «76 на 127».

В Укрінформі відкрилась виставка «Shut UP! Голос демократії в небезпеці»

У рамках інформаційної кампанії з підтримки ув'язнених у Криму та на Донбасі громадських журналістів, яку започаткувало Міністерство закордонних справ спільно з громадськими організаціями, у вікнах Укрінформу відкрилась виставка плакатів українського митця Миколи Коваленка «Shut UP! Голос демократії в небезпеці».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час пресконференції на тему «НЕсвобода слова на тимчасово окупованих територіях України» Микола Коваленко, який нині мешкає в Словаччині та є автором міжнародної виставки тематичних плакатів про захист свободи слова, зазначив, що про утиски журналістів на окупованих територіях України має дізнатися весь світ.

“Зараз проблема свободи слова — це не лише в Україні, Словаччині, це проблема всього світу. І для мене дуже цікаво було дивитись як це бачать в Японії, Мексиці, Португалії, Ірані. І те, що відбувається зараз в Криму та на Донбасі... про це треба говорити. Я, як дизайнер, говорю своїми плакатами, роботами та організовую співтовариство дизайнерів, щоб якось висвітлити цю проблему”, - розповів Коваленко.

Своєю чергою перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова пообіцяла створити виставку на базі опублікованих плакатів та історій 11 громадських журналістів з Криму, які зазнають тортур з боку окупаційної російської влади. Інформація про виставку буде поширена через десятки українських посольств та представництв в усьому світі, аби про проблему свободи слова на окупованих територіях дізналась уся світова спільнота.

“На базі цих робіт — це 21 плакат, які ми обрали із сотні кращих, які робили провідні фахівці світу, відомі дизайнери, - ми зробимо виставку разом з персональними історіями 11 осіб, про які ми говорили сьогодні і які виконують функції громадянських журналістів. І ця виставка із фокусом на те, що таке свобода слова на окупованих територіях, які виклики Україна має по захисту журналістів і некласичних журналістів, вони будуть розповсюджені серед наших посольств - це десятки закордонних дипломатичних установ, які потім цю тему, підхоплюючи в столицях різних країн, донесуть цей дискурс до якомога ширших кіл”, - наголосила Джапарова.

Виставка 21 плаката у вікнах Укрінформу триватиме протягом двох тижнів. Наступна виставка, що міститиме історії 11 громадських журналістів з Криму, стартує у вересні та буде безстроковою, поінформувала заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, 21 липня перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова повідомила про старт масштабного проєкту з підтримки громадських та професійних журналістів, які зазнають утисків та тортур на окупованих частинах Донбасу та АР Крим.

Проєкт покликаний максимально поінформувати міжнародну спільноту про утиски свободи слова в Криму та арешт 11 громадських журналістів та стрімерів “Кримської солідарності”: Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Нарімана Мемелемінова, Ернеса Аметова та Амета Сулейманова.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-