Законопроєкт №3618

Законопроєкт №3618 "Про рієлтерську діяльність в Україні”. Обговорення ймовірних негативних наслідків для суспільства

Укрінформ
13 липня, 12:00 - пресконференція на тему: “Законопроєкт №3618 "Про рієлтерську діяльність в Україні”. Обговорення ймовірних негативних наслідків для суспільства".

Організатор: Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

Учасники: Ярослав Юрчишин - народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань запобігання корупції Верховної Ради України; Тетяна Хутор - голова Неурядової організації «Інститут законодавчих ідей»; Юрій Піта – президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України; Богдан Прохоров – економіст Центру економічної стратегії; Катерина Бутко – голова Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Коротко. Як повідомляють організатори,  народні депутати України виступили ініціаторами законопроєкту №3618 "Про рієлтерську діяльність в Україні”. Законопроєкт був внесений на розгляд до Верховної Ради України 9 червня, а 26 - рекомендований Комітетом з питань економічного розвитку для прийняття за основу в першому читанні.

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало експертизу на наявність корупційних ризиків у законопроєкті "Про рієлторську діяльність в Україні". У свою чергу, аналітичний центр «Інститут законодавчих ідей» здійснив першу антикорупційну експертизу законопроєкту, яка містить висновки щодо наявності корупційних ризиків: https://rge9.izi.institute/conclusion/proekt-zakonu-pro-riyeltersku-diyalnist-v-ukrayini/ .

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Законопроєкт про рієлтерську діяльність порушує права громадян і має корупційні ознаки - активісти

Внесений до Верховної Ради законопроєкт про рієлтерську діяльність порушує права громадян і має корупційні ознаки.

Про це заявили рієлтери та громадські активісти на пресконференції в Укрінформі «Законопроєкт №3618 «Про рієлтерську діяльність в Україні». Обговорення ймовірних негативних наслідків для суспільства».

«Справа навіть не в тому, що закон змушує звертатися до рієлтера й укладати з ним договір, щоб продати своє майно або здати його в оренду, він змушує вносити інформацію в якийсь реєстр і без цього неможливо розпоряджатися своїм майном, нотаріуси не зможуть посвідчити договір на відчуження об’єкту. Це неприпустимо», - зазначив президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта.

Він також звернув увагу на небезпеку створення монопольної організації з необмеженими правами і повноваженнями, яка зможе регулювати ринок нерухомості. Адже, за його словами, законопроєктом не визначено, яким чином створюватиметься така організація, хто в ній братиме участь і керуватиме нею.

«Ми розуміємо, як це працюватиме. Будуть створені кишенькові громадські організації, їх може бути безмежна кількість, бо вимог до них немає – головне, щоб назва містила «нерухомість», «брокер», «рієлтер», і це вже буде та організація, яка керуватиме такою серйозною галуззю, як ринок нерухомості», - наголосив Піта.

«Тотально корумпованим» назвав цей законопроєкт народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань запобігання корупції Верховної Ради Ярослав Юрчишин. Він вважає, що фактично цей закон позбавляє права громадян користуватися своїм майном, адже змушує користуватися послугами рієлтера не як гравця ринку, а як монопольної структури.

«Створюється монополія в обхід бюджету, і це дуже часто траплялося перед черговими виборами. Незрозуміла схема формування органу самоврядування, коли утворять безліч фейкових асоціацій, громадських утворень, які самі встановлюватимуть правила, процедури, практично формуючи весь процес взаємин між громадянином і рієлтером», - зазначив Юрчишин.

Голова неурядової організації «Інститут законодавчих ідей» Тетяна Хутор вважає, що це є класичний законопроєкт з корупційними ризиками, за яким можна писати методологію проведення антикорупційної експертизи. За її словами, по-перше, це порушення права власності й вільно розпоряджатися своїм майном, що є порушенням Конституції, по-друг, це створення монополіста-регулятора на ринку.

«Громадська організація, яка не контролюється жодним державним органом, отримує такі повноваження, яких не мають навіть деякі державні органи. Повноваження цієї громадської організації встановлюються самою громадською організацією, що є правовим нонсенсом. І нарешті – можливість створення чергової «прокладки» з реєстрації договорів. І запобіжники, які могли б бути в законопроєкті, не визначені», - наголосила Хутор.

Богдан Прохоров, економіст Центру економічної стратегії, назвав чотири загрози монополізації ринку нерухомості: можливе захоплення зацікавленими ділками регулятора-громадської організації через непрописані механізми його створення, адміністрування реєстрів і баз даних, регулювання вартості послуг рієлтерів і недопущення на ринок незручних гравців.

«Список обов'язків суб’єктів рієлтерської діяльності буде формуватися саморегулюючими організаціями і за порушення цього переліку і за зловживання цими правами може призупинятися дія ліцензії, а ініціювати це може будь-яка особа, а скарги можуть бути конфіденційними. Таким чином, якщо буде незручний гравець, його можна закидати скаргами, і органи саморегулювання приймуть рішення, що такого рієлтера варто позбавити ліцензії», - зазначив Прохоров.

Організатори заходу нагадали, що народні депутати виступили ініціаторами законопроєкту №3618 «Про рієлтерську діяльність в Україні». Законопроєкт був внесений на розгляд до Верховної Ради України 9 червня, а 26 червня - рекомендований Комітетом з питань економічного розвитку для прийняття за основу в першому читанні.

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало експертизу на наявність корупційних ризиків у законопроєкті «Про рієлтерську діяльність в Україні». У свою чергу, аналітичний центр «Інститут законодавчих ідей» здійснив першу антикорупційну експертизу законопроєкту, яка містить висновки щодо наявності корупційних ризиків.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Відео: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-