Захист прав людей похилого віку. Онлайн-круглий стіл та відкриття фотовиставки

Захист прав людей похилого віку. Онлайн-круглий стіл та відкриття фотовиставки "Старіння. Суспільство для всіх"

Укрінформ
6 липня, 11:00 - онлайн-круглий стіл на тему: “Захист прав людей похилого віку”.

Організатори: Посольство Республіки Словенія в Україні; Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Учасники: Галина Третьякова - народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів; Й.В. Томаж Менцін - Посол Республіки Словенія в Україні; проф. д-р Клаудіа Малер - незалежний експерт ООН з питань прав людей похилого віку, Німецький інститут з прав людини; Андрій Остапенко — голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів; Вадим Струневич — заступник голови Комітету з питань соціального захисту прав ветеранів; Михайло Цимбалюк - народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів; Наталія Королевська - народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів; Й.В. Елена Летісія Мікусінскі - Посол Аргентинської Республіки; Й.В. Андре Йоханнес Гроєневальд - Посол Південно-Африканської Республіки; Борис Лебедцов – заступник міністра соціальної політики України; Володимир Толкач - начальник відділу прав людини і Ради Європи Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України; Олена Тишкевич – радниця з правових питань Представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні; Олена Степаненко – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав; Григорій Осовий – голова СПО об’єднань профспілок, голова Федерації профспілок України; Валерія Вершиніна – менеджер програми «Радник з питань ВПО», БФ «Stabilization Support Services»; Олександр Бодриченко – заступник директора департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міської ради; Анастасія Одінцова - координатор адвокації Благодійного Фонду «Право на захист»; Лідія Ткаченко – провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи, кандидат економічних наук; Люсія Сачине - голова правління ромських ГО Житомирщини, член Ромської ради України, член Ради Національних меншин України, керівник Центру юридичної допомоги для учасників АТО і ООС; Анна Тулякова – експерт з пенсійної реформи Економічної експертної платформи, член громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів; Віолета Артемчук – координаторка Гарячої лінії ГО “Донбас СОС”.

Коротко. За ініціативи Посольства Республіки Словенія в Україні в Укрінформі буде відкрито фотовиставку "Старіння. Суспільство для всіх". Також у співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів буде проведено круглий стіл у форматі відеоконференції.

Виставка та круглий стіл покликані привернути увагу до проблеми старіння населення та викликів у сфері забезпечення основоположних прав людей похилого віку. В обговоренні візьмуть участь українські та іноземні спікери. Зокрема, проблематику на міжнародному рівні представить д-р Клаудіа Малер, незалежний експерт ООН з питань прав людей похилого віку.

Запитання до спікерів приймаються до  18:00 год 3 липня на електронну адресу: perepelytsia-o@rada.gov.ua

Круглий стіл відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV .

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі відкрилась фотовиставка та дискусія "Захист прав людей похилого віку"

Фотовиставка "Захист прав людей похилого віку" відкрилась у вікнах Укрінформу на вулиці Богдана Хмельницького в центрі Києва.

Участь у заході взяли посол Республіки Словенія в Україні Томаж Менцін, генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко та інші.

«Словенія активно просуває права людини і готова сприяти дискусії в цій площині. Проблема дискримінації за віком досить гостро стоїть в наших суспільствах. Нам необхідно звернути увагу на проблеми цих людей і почати їх вирішувати, чому може сприяти і виставка, яку ми відкриваємо», - зауважив посол Словенії. 

«Проблема ейджизму не завжди усвідомлюється як гостра та першочергова, хоча зачіпає багато людей. Відтак важливо тримати цю тему у фокусі суспільства, толерувати її на сучасному рівні та сучасними засобами», - підкреслив на відкритті виставки гендиректор Укрінформу.

За його словами, авторська фотографія - один з таких засобів, вона допомагає донести до свідомості сучасної, молодої амбітної та заклопотаної людини те, що поруч є харизматичні, сильні особистості, чию енергетику та потенціал вони недооцінюють. «Молодість та зрілість можуть бути не паралельними світами, а одним життям - про це фотовиставка», - зазначив Харченко.

Також на сайті Укрінформу почалась онлайн-дискусія на тему: “Захист прав людей похилого віку”. В ній беруть участь народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова; посол Словенії в Україні Томаж Менцін; незалежний експерт ООН з питань прав людей похилого віку професор Клаудіа Малер; посол Аргентинської Республіки Елена Летісія Мікусінскі; посол Південно-Африканської Республіки Андре Йоханнес Гроєневальд, заступник міністра соціальної політики України Борис Лебедцов. Стежити за онлайн-дискусією можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=4B6S2YeHMYk 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Через закриті на карантин КПВВ ВПО-пенсіонери ризикують втратити свої пенсії - експерт

В умовах закритих на карантин КПВВ на лінії розмежування треба надати ВПО-пенсіонерам більше часу для проходження потрібних процедур, оскільки є ризик втрати ними пенсій.

Таку думку під час онлайн-круглого столу в Укрінформі «Захист прав людей похилого віку» висловила Валерія Вершиніна – менеджер програми «Радник з питань ВПО», БФ «Stabilization Support Services».

«Отримувачі пенсій, швидше за все, не зможуть перетнути лінію зіткнення та пройти фізичну ідентифікацію в Ощадбанку протягом тих 30 днів, які встановлені після закінчення карантину, в які не припинятимуться виплати», - сказала Вершиніна.

Вона зазначила, що зараз відсутній окремий порядок виплат заборгованостей по пенсіях, передбачений постановою Кабінету міністрів.

«Відповідно, якщо до 25 числа наступного після закінчення карантину місяця громадяни не зможуть перетнути КПВВ і пройти фізичну ідентифікацію, то згідно зі статтею 85-ою Закону України про пенсійне забезпечення та постановами, які обмежують можливість виплати пенсій для ВПО – така пенсія не буде таким пенсіонерам виплачена, і цю заборгованість вони не зможуть в подальшому отримати взагалі», - наголосила активістка.

На її думку, цей ризик треба врахувати вже зараз, і врегулювати це питання для того, щоб надати ВПО-пенсіонерам більше часу для проходження потрібної ідентифікації.

«Це половинчасте рішення, і воно краще, ніж нічого. Але це сигнал для того, що принизлива та дискримінаційна норма про отримання пенсій лише за довідками ВПО має бути скасована», - наголосила Вершиніна, вважаючи, що довідки ВПО, як передумова отримання пенсій мешканцями тимчасово окупованих територій, є неприпустимим обмеженням їхніх прав і свобод.

Третьякова: Маємо для себе зрозуміти, що люди похилого віку – це не тягар для суспільства

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова вважає, що суспільство має змінити ставлення до людей похилого віку.

Про це політик сказала під час онлайн-круглого столу на тему: "Захист прав людей похилого віку", який транслював Укрінформ.

"Ми маємо для себе зрозуміти, що люди похилого віку – це не тягар для суспільства. Може, це основний висновок, який був зроблений у 2002 році Всесвітньою асамблеєю з питань старіння населення, які прийняли Мадридський міжнародний план дій, який може бути для урядів тим планом, що робити у разі якщо населення починає старіти", - сказала Третьякова.

Вона зауважила, що Україна теж є у переліку країн, де населення старіє.

Серед іншого Третьякова назвала проблему недостатньої освітньо-професійної мобільності українців, низький рівень інститутів і традицій самоосвіти, що зараз надолужується.

Вона зазначила, що до Верховної Ради внесений законопроєкт щодо додаткових каліфікацій визначення професії, покликаний зробити українців більш мобільними.

"Ще дві проблеми, які в нас є, вони стосуються більше суспільних проблем. Це негнучкий ринок праці, з яким, ви знаєте, теж Верховна Рада України почала працювати, створюючи умови, щоб ринок праці був гнучкішим. І існування у суспільстві стереотипів старіння. Ці стереотипи старіння дуже потужно вивчають науковці останнім часом", - сказала Третьякова.

Політик зазначила, що дані таких досліджень влада має використовувати для того, щоб створити потужний резерв для розвитку суспільства, залучивши до такого розвитку людей похилого віку, щоб наше суспільство було більш гуманним.

Низький пенсійний вік породжує бідність і є викликом економіці - експерт

Низький пенсійний вік є запорукою бідності і великим викликом економіці.

Таку думку під час онлайн-круглого столу в Укрінформі «Захист прав людей похилого віку» висловила кандидатка економічних наук Лідія Ткаченко – провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи.

«Коли ми кажемо, що Україна входить до 30 країн з найстарішим населенням, йдеться про критерій віку в 60 років. Але ж в міжнародному порівнянні це вже не вважається похилим віком. Нам треба налаштовуватися й звикати, що похилий вік, який, як правило, асоціюється з пенсійним віком і закінченням працездатного віку – це насправді 65 років», - наголосила Ткаченко.

Вона вважає, що низький пенсійний вік – це не благо, а запорука бідності і ставить за приклад країни Європи й Центральної Азії, де пенсійний вік подолав позначку 63 роки.

«Потрібно ставити питання, що низький пенсійний вік – це не благо, а навпаки – це запорука бідності й що люди живуть мало. Загальна тривалість життя в Україні дуже коротка, як для Європи це вже непристойні показники. Низький пенсійний вік – це насправді дуже великий виклик для нашої економіки. У нас 55 років вважається передпенсійним віком. А хто буде працювати, створювати ВВП, що ми будемо перерозподіляти й з чого ми будемо платити пенсії?», - ставить риторичне запитання експерт, зазначаючи, що «наше нове покоління пенсіонерів збільшиться десь у півтора рази».

Як повідомлялося, з 1 квітня 2020 року в Україні було підвищено пенсійний вік для жінок до 59 років і 6 місяців. 1 квітня 2021 року пенсійний вік для жінок і чоловіків зрівняється — 60 років.

Разом з тим для виходу на пенсію за віком у 2020 році жінкам і чоловікам необхідно мати не менше 27 років страхового стажу.

Зазначається, що з кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році необхідний страховий стаж становитиме 35 років.

Якщо у людини на час досягнення зазначеного пенсійного віку немає необхідного страхового стажу, вона зможе вийти на пенсію за віком пізніше, після досягнення 63 або 65 років.

У разі відсутності необхідного страхового стажу для призначення пенсії за віком після 60 та 63 років, пенсію можна отримати після 65 років. Але для цього потрібно мати не менше 15 років страхового стажу.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-