Лісосмуги від А до Я. Про відновлення та реконструкції полезахисних лісових смуг в Україні

Лісосмуги від А до Я. Про відновлення та реконструкції полезахисних лісових смуг в Україні

Укрінформ
18 червня, 15:00 - національний круглий стіл на тему: «Лісосмуги від А до Я»

Організатор: Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Учасники: Оксана Девіс - координаторка проєкту ФАО «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих ландшафтів лісостепової та степової зон України»; Наталія Ключник - виконавча директорка Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація сільських, селищних рад та об'єднаних громад України», модератор; Віталій Сисун - експерт з земельних питань Асоціації сільських, селищних рад та об'єднаних громад України; Сергій Шматенко -  голова Виноградівської ОТГ Херсонської області;  Михайло Борозинець - начальник відділу у Сквирському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області; Олександ Сергєєв - провідний спеціаліст з екології відділу земельних відносин Шахівської ОТГ Донецької області; Володимир Гульчак -  заступник генерального директора Українського державного проектного лісовпорядного об'єднання ВО «Укрдержліспроект»; Надія Бабанська -  голова Мостівської ОТГ Миколаївської області; Валентина Лесик -  перший заступник начальника Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства; Руслан Гузенко - перший заступник начальника Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства; Ольга Кузнєцова - голова Токарівської сільської ради Херсонської області; Віктор Брановицький - експерт ФАО з питань законодавчого регулювання управління лісосмугами; Андрій Щедрінов - фермер (Херсонська область); представник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України; модератори - Вікторія Михальчук, Наталія Висоцька.

Теми до обговорення:

- Державна політика України у сфері управління природними ресурсами в умовах реформ.

- Цілі та завдання проєкту «Моделі та рекомендації щодо покращення моделей управління захисними лісосмугами відповідно до чинного законодавства».

- Результати реалізації проєкту «Моделі та рекомендації щодо покращення моделей управління захисними лісосмугами відповідно до чинного законодавства».

Панель 1. «Лісосмуги від А до Я. Проблеми проведення інвентаризації земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами»

- Проблеми проведення інвентаризацї земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами у пілотних проектах у Київській, Херсонській та Миколаївській областях.

Панель 2. «Лісосмуги від А до Я. Проблеми проведення лісовпорядних робіт в полезахисних лісових смугах»

- Етапи проведення лісовпорядних робіт у полезахисних лісових смугах та виявлені проблеми у пілотних проектах у Київській, Херсонській та Миколаївській областях.

Панель 3. «Лісосмуги від А до Я. Економічна ефективність утримання, відновлення та реконструкції полезахисних лісових смуг»

- Презентація моделей управління полезахисними лісовими смугами.

Круглий стіл відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Майже 92% громад не мають технічної документації на лісосмуги на своїй території - опитування

95,5% об’єднаних територіальних громад мають на своїй території лісосмуги. Але лише 14% громад знають, скільки таких лісосмуг та яку площу вони займають. У 91,7% ОТГ взагалі не мають технічної документації на ці земельні ділянки.

Про це йшлося на організованому Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FАО) онлайн-брифінгу в Укрінформі щодо відновлення та реконструкції польових лісових насаджень в Україні.

«95,5% об’єднаних територіальних громад мають на своїй території лісосмуги, це значить, що питання утримання лісосмуг їх хвилює. Майже 14% знають, скільки в них є лісосмуг і розуміють площу лісосмуг. Є якась частина, які ще не знають, – це, мабуть, сільські ради, які ще не мають технічної документації, або знаходяться в процесі об’єднання. У 91,7% (ОТГ - ред.) технічна документація на земельні ділянки відсутня», - сказала виконавчий директор Всеукраїнської асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України Наталія Ключник.

Вона зазначила, що це серйозна проблема, адже, маючи в розпорядженні технічну документацію, можна було б отримати лісосмуги у власність і отримувати прибуток. Але це неможливо, бо виготовлення технічної документації потребує великих ресурсів.

Також Ключник розповіла, що у 7,1% громад зареєстровано право власності на лісосмуги, тобто частина сільських рад сплатили кошти і самостійно провели інвентаризацію земель на своїй території.

У 53,8% громад статус лісосмуг не визначений.

56,3% опитаних представників ОТГ не мають досвіду підтримки лісосмуг та догляду за ними.

За словами керівника асоціації, методичні рекомендації для цієї категорії будуть корисними: принаймні, в ОТГ будуть розуміти, яким шляхом можна йти.

«Був у нас такий приклад, де люди говорили, що в них взагалі немає лісосмуг. І 19,2 % не знають, чи потрібно відновлення лісосмуг. До цієї цифри приблизно можна додати 56,3% - недостатній рівень обізнаності про їх роль, важливість», - підсумувала Ключник.

В опитуванні взяли участь близько однієї тисячі ОТГ, або 13% членів Асоціацій сільських, селищних рад та об’єднаних громад України. Результати опитування отримані станом на 01 листопада 2019 року.

Як повідомляв Укрінформ, 17 червня 2020 року радник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Денис Паламарчук заявив, що Мінекономіки виступило ініціатором розробки правил утримання лісових смуг, і вже наступного тижня цей акт може бути прийнятий.

За словами виконавчого директора Всеукраїнської асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України Наталії Ключник, пілотні моделі управління лісосмугами впроваджуються у Херсонській, Миколаївській та Київській областях.

Розроблено моделі управління лісосмугами в Україні - ФАО

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) спільно з Всеукраїнською асоціацією сільських селищних та міських рад розробили моделі управління захисними лісосмугами в Україні.

Про це представники ФАО повідомили під час онлайн-брифінгу в Укрінформі, який було присвячено відновленню та реконструкції польових лісових насаджень в Україні.

«ФАО спільно із Всеукраїнською асоціацією сільських селищних та міських рад зібрали пул експертів, з’єднали їх з національним координатором і протягом 8 місяців розробити моделі управління лісосмугами, відповідно до національного законодавства», - сказала координатор проєкту ФАО «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих ландшафтів лісостепової та степової зон України» Оксана Девіс.

За її словами, робота зі створення моделей розпочалася у 2018 році, коли спільно з Інститутом лісового господарства та агромеліорації імені Висоцького було розроблено технічну документацію на реконструкцію та насадження лісосмуг у Херсонській області.

«Зараз ми можемо розповісти крок за кроком, як ми працюємо з лісосмугами, як відбувається процес передачі лісосмуг в управління. Спільно з асоціацією ми підготували покрокову інструкцію, як брати лісосмуги на баланс включно з усіма документами, з угодами, які необхідно, з нарадами, які треба проводити. Наразі ця інструкція проходить узгодження в ФАО», - координатор проєкту ФАО.

Вона висловила сподівання, що цю документацію, ФАО зможе передати уряду.

«Ми бачимо, що на цю інформацією є запит. Основні матеріали завжди передаються кінцевому місцевому бенефіціару, в нашому випадку це буде Міністерство екології і природних ресурсів України. Вони визначать хто, як, в якому обсязі володітиме цими матеріалами», – підсумувала Девіс.

Як повідомляв Укрінформ, 17 червня 2020 року радник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Денис Паламарчук заявив, що Мінекономіки виступило ініціатором розробки правил утримання лісових смуг, і вже на наступному тижні цей акт може бути прийнятий.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-