“Російський спрут у дії. Кейс “Україна”. Онлайн-презентація звіту

“Російський спрут у дії. Кейс “Україна”. Онлайн-презентація звіту

Укрінформ
12 червня, 12:00 - онлайн-презентація аналітичного звіту “Російський спрут у дії. Кейс «Україна»

Організатор: Центр глобалістики “Стратегія ХХІ”.

Учасники: Михайло Гончар - керівник проєкту, президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”; Олександр Сушко - виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження”; Володимир Горбач - політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного Співробітництва; Анатолій Пінчук - президент ВГО “Українська Стратегія”; Володимир Кравченко - журналіст, “Дзеркало тижня”; Ярослава Міщенко - журналіст, Укрінформ; Ганна Гопко - голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України VIII скликання.

Довідково. Як зазначають організатори, впливи Росії зсередини України проаналізовані у публікації “Російський спрут у дії. Кейс “Україна”, підготовленій на основі дослідження в рамках проєкту “Російський лобізм в Україні в контексті виборів 2019 року: джерела живлення, канали проникнення, механізми запобігання” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Вона стосується широкого кола питань, пов’язаних як з інформаційними впливами, веденням пропаганди, так і з системною довгостроковою діяльністю, спрямованою на створення неофіційних груп впливу, неурядових організацій, ЗМІ та інших елементів розгалуженої мережі російських впливів у суспільстві та органах державної влади. Розглянуто проблему створення і функціонування бізнес-структур, які живлять відповідні мережі та приховано сприяють поширенню російських впливів у різних сферах суспільного життя та на різних рівнях влади.

Окремі думки, висловлені в аналітичному документі або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору ЄС та Міжнародного фонду “Відродження”.

Додаткова інформація за тел.: (095) 085-9241, e-mail: info@geostrategy.org.ua (Віталій Мартинюк, координатор проєкту).

Презентація відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні діє «російський спрут» прямих і прихованих агентів впливу - експерти

В нинішній українській владі наростає кадровий потенціал, який слугує цілям російського впливу й який можна вважати прихованою агентурою країни-агресора.

Таку думку висловили учасники онлайн-презентації в Укрінформі аналітичного звіту «Російський спрут у дії. Кейс «Україна», який підготував Центр глобалістики «Стратегія ХХІ».

«Ми бачимо зараз наростання у владі такого кадрового складу, який вписується в цей шаблон поведінки Росії. А саме появу чимдалі більшої кількості у владі осіб, які тією чи іншою мірою уособлюють управлінські моделі поведінки, які задовольняють такі російські амбіції», - заявив керівник проєкту, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

Він вважає, що після виборів 2019 року Росія перейшла до відпрацювання щодо нової української влади приблизно тих же шаблонів, які використовувала за часів Януковича, а саме «перепрограмування керівних модулів країни, яку обрано жертвою агресії».

«Завданням агентурного впливу Росії в Україні є створення прихованої системи управління владою та трансформація суспільної думки й настроїв на користь Росії. Ми це називаємо технологією «криптовійни», коли не застосовуються ніякі військові інструментарії, а винятково йде боротьба за мізки людей. І якщо через пряму агентуру або агентуру впливу вдається перелаштувати суспільні настрої, то й не потрібні масштабні військові акції по упокоренню», - зазначив Гончар.

Він вважає, що ворожу агентуру має бути демасковано, вона має постати в центрі уваги суспільства і спецслужби мають завадити елементам, які керуються з-поза меж України.

Тим часом політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач зазначив, що такі дії країни-агресора стають можливими, коли вона захоплює спецслужби, які б і мали цьому протистояти.

«Такі дії країни-агресора стають можливими тільки тоді, коли країна-жертва є дуже слабкою, втрачає імунітет проти таких дій, і спецслужби країни не просто не можуть протидіяти таким впливам, а вони просто захоплені і контролюються країною-агресором через інфільтрованих прямих агентів. Відбувається захоплення політичної влади, і вище державне керівництво призначає таких людей на ключові державні посади», - наголосив Горбач.

Він також зазначив, що це стає можливим завдяки підготовленій відповідним чином громадській думці. А вже цю суспільну атмосферу забезпечують не лише прямі агенти, яких призначають на посади, а агенти впливу, які впливають на суспільну свідомість.

Журналістка Укрінформу Ярослава Міщенко вважає, що цій деструктивній меті слугує діяльність Української православної церкви Московського патріархату. Дослідивши її діяльність в Україні протягом останнього десятиліття, вона зазначила, що у єпархіях УПЦ МП було зосереджено значний фінансовий, кадровий і псевдодуховний ресурс.

«І рядове священство, і єпископи нав’язували рядовим вірянам ідеологему, що без нашої прив'язки до Росії неможливе спасіння. Церковні лавки були забиті треш-літературою з фальшованими показаннями якихось старців, які начебто казали, що навіть якщо ви підете до незалежності, то все одно ви повинні триматися російського православ'я, бо без нього немає спасіння», - розповіла Міщенко.

За її словами, також одним із методів РФ було інфільтрувати в українські силові структури своїх духівників. Так, приміром, з'ясувалося, що церковним наставником одного з колишніх керівників українського Генштабу був священник чорносотенних поглядів з Одеси, який проповідував, що зв’язок з РПЦ є запорукою спасіння людської цивілізації.

Голова Комітету у закордонних справах у Верховній Раді VIII скликання Ганна Гопко звернула увагу на те, що через свої прямі й приховані впливи Росія намагається зламати українську ідентичність і змінити стратегічний курс на членство в ЄС і НАТО.

«Росія прямими й прихованими впливами здійснює свою наступальну політику на українську владу. По різних напрямках – і тих, які стосуються української ідентичності – як боротьба проти Української православної церкви. Також внесення змін в закон про захист української мови. Ми бачимо, як тематика закріпленого в Конституції курсу на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО зникає з риторики перших осіб держави, а натомість є сумнівні заяви про те, чи справді НАТО є стратегічним пріоритетом», - наголосила Гопко.

Аналітичний звіт «Російський спрут у дії. Кейс «Україна» підготовлено в рамках проєкту «Російський лобізм в Україні в контексті виборів 2019 року: джерела живлення, канали проникнення, механізми запобігання» за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-