Антикорупційний курс Міністерства оборони України

Антикорупційний курс Міністерства оборони України

Укрінформ
27 квітня, 11:00 - онлайн-брифінг на тему: «Антикорупційний курс Міністерства оборони України: 7 проблемних питань, що потребують термінового вирішення»

Спікер: Вадим Приймак – полковник юстиції, начальник Управління з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства оборони України.

Онлайн-брифінг транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані  та вимовити її вголос.

​Підсумкові матеріали:

Міноборони визначило корупційні ризики у семи напрямках своєї діяльності

У Міністерстві оборони визначили корупційні ризики у семи напрямках своєї діяльності й розробили відповідні антикорупційні заходи.

Про це під час брифінгу в Укрінформі повідомив начальник Управління з питань запобігання та виявлення корупції Міноборони України Вадим Приймак.

«Важливою складовою роботи є формування переліку пріоритетних корупційних ризиків. Наразі визначено 7 проблемних питань, які потребують невідкладного реагування. Серед них: 1) упорядкування та оптимізація управління землями оборони та об’єктами нерухомості. Ця робота розпочата та послідовно проводиться з 2015 року, за цей час поновлено право користування на більш ніж 64% самовільно зайнятих земель оборони; 2) проведення моніторингу об’єктів будівництва та реалізація нових механізмів забезпечення службово-посадовим та постійним житлом військовослужбовців; 3) ініціювання змін до системи оборонних закупівель, розширення конкуренції та впровадження механізмів персональної відповідальності за ефективне використання оборонних ресурсів», - зазначив Приймак.

Серед інших напрямків він назвав реформування системи управління майном та активами державних підприємств, визначення переліку необхідних для потреб Міноборони підприємств, запровадження логістичної інформаційної системи, зокрема автоматизованої системи контролю пального, речового та продовольчого забезпечення.

Приймак повідомив, що корупційні ризики у сфері кадрового менеджменту зменшуватимуться шляхом використання автоматизованого рейтингу військовослужбовців, створення системи роботи з викривачами, що забезпечить умови для залучення до антикорупційної діяльності широкого кола небайдужих військовослужбовців, гарантуючи при цьому їх захист.

Начальник управління наголосив, що зазначені антикорупційні напрями були визначені з врахуванням рекомендацій та за участю громадськості, фахівців Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони, міжнародних антикорупційних організацій, зокрема Transparency International, а також експертів НАТО, які минулого року завершили оцінку корупційних ризиків у секторі безпеки та оборони України.

«У рамках реалізації нового антикорупційного курсу для структурних підрозділів Міноборони та органів військового управління визначено 33 завдання та сплановано проведення 64-х заходів», - повідомив Приймак.

На його думку це має мінімізувати вплив корупції на оборонну сферу та підтримати престиж ЗСУ.

Військові можуть повідомляти про корупцію в ЗСУ через смартфон, використовуючи QR- код - Міноборони

В українській армії впроваджено новації, які спрощують отримання інформації про факти корупції та полегшують роботу з викривачами.

Про це під час брифінгу в Укрінформі повідомив начальник Управління з питань запобігання та виявлення корупції Міноборони України Вадим Приймак.

«Завдяки набутому досвіду та рекомендаціям міжнародних експертів запроваджено ряд антикорупційних новацій, в тому числі такі, що принципово змінюють методи отримання інформації про факти корупційних правопорушень та роботу з викривачами. Зокрема, встановлено захищені канали зв’язку (гарячі лінії, онлайн поштові скриньки) для повідомлення без зазначення авторства. Встановлено захищену спеціальну телефонну лінію з функцією прийому повідомлень на автовідповідач, що дозволяє здійснювати цілодобовий прийом інформації про корупційні правопорушення», - зазначив Приймак.

Крім того, він наголосив, що в міністерстві створено умови, за яких гарантується нерозголошення інформації про викривача, який повідомляє про правопорушення. «З 2020 року реалізована можливість надавати повідомлення про порушення антикорупційного законодавства за допомогою смартфону, відсканувавши QR-код, розміщений на інформаційних плакатах. Такі повідомлення надходять виключно до Управління з питань запобігання та виявлення корупції, що гарантує нерозголошення конфіденційної інформації про викривача», - додав начальник управління.

За словами Приймака, наразі завершується комплектування такими плакатами кожної військової частини та військових комісаріатів.

За минулий рік в Міноборони проведено 217 антикорупційних перевірок

Міноборони спільно з міжнародними партнерами працює в питанні розбудови доброчесності та зниження корупційних ризиків в оборонній сфері. Зокрема, у 2019 році проведено 217 антикорупційних перевірок та службових розслідувань, до правоохоронних органів передано 244 матеріали про корупційні правопорушення, з них — 17 кримінальних та 227 адміністративних.

Про це під час брифінгу в Укрінформі розповів начальник Управління з питань запобігання та виявлення корупції Міноборони України Вадим Приймак.

«За результатом вжитих заходів спостерігається зростання рівня довіри з боку громадян, небайдужих до корупційних проявів. За їх повідомленнями у 2019 році проведено 217 антикорупційних перевірок та службових розслідувань (у 2020 році, за умови обмежень, встановлених карантинними заходами, проведено вже 43 таких перевірки). В минулому році до правоохоронних органів передано 244 матеріали про корупційні правопорушення (з них — 17 кримінальних та 227 адміністративних). У минулому році до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості відносно 44 осіб, які вчинили корупційні кримінальні правопорушення. Встановлено 373 факти не подання або невчасного подання

Е-декларацій за 2018 рік. Крім того, за результатами проведених аудитів в 2019 році до відповідальності притягнуто 2244 особи у т.ч. до матеріальної — 1672, до дисциплінарної — 572», - повідомив Приймак.

Він поінформував, що Міністерство оборони наразі успішно реалізує Програму НАТО з розбудови доброчесності та зниження корупційних ризиків в роботі оборонних та безпекових інституцій (програма ВІ). Так, послідовно здійснюється співпраця з Експертним антикорупційним консультативно-дорадчим органом, який очолює радник з питань оборони від Великої Британії. У співпраці з Норвезьким Центром зі зниження ризиків корупції в оборонному секторі завершено розробку нового міжнародного Проєкту щодо зниження ризиків корупції в системі управління персоналом та здійснення державних закупівель. Через Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) здійснюється взаємодія з міжнародною неурядовою організацією Трансперенсі Інтернешнл.

За інформацією Приймака, на даний час у Міністерстві оборони розпочато розроблення нової трирічної Антикорупційної програми.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-