Одне з найбільших підприємств оборонної промисловості України на межі закриття через системний тиск державних органів: причини та шляхи вирішення

Одне з найбільших підприємств оборонної промисловості України на межі закриття через системний тиск державних органів: причини та шляхи вирішення

Укрінформ
16 березня, 14:00 - Одне з найбільших підприємств оборонної промисловості України на межі закриття через системний тиск державних органів: причини та шляхи вирішення

Організатор: ТОВ “НВП Темп 3000”.

Спікери: Юрій Євтушенко - засновник  ТОВ "НВП “НВП Темп 3000”; Олександр Строкань - адвокат практики вирішення спорів Mitrax; Євген Галя - адвокат.

Коротко. Через низку відкритих кримінальних процесів та тиск на керівника, українське підприємство може невдовзі закритися. Учасники пресконференції представлять докази юридичного та публічного тиску на “ТЕМП-3000” та докази щодо якості бронежилетів, пов’язаних з скандальною справою Марченко. Окрім цього, спікери продемонструють українські бронежилети та звіти на дотримання всіх договірних зобов'язань перед клієнтами.

Крім цього, учасники запрошують відвідати виробництво і самостійно перевірити якість продукції, що виготовляється. Детальну  інформацію щодо відвідання виробництва нададуть під час пресконференції.

Підсумкові матеріали:

Підприємство «Темп 3000», відоме через «справу бронежилетів», заявляє про загрозу знищення

Численні перевірки та порушені судові справи проти компанії ТОВ "НВП Темп 3000", які стосуються «неякісних бронежилетів» та «зловживань на армії», свідчать про їх замовний характер. Адже сфабриковані справи роками не передають до суду.

Про це заявив засновник ТОВ "НВП Темп 3000" Юрій Євтушенко під час пресконференції в Укрінформі на тему "Одне з найбільших підприємств оборонної промисловості України на межі закриття: причини та шляхи вирішення".

«Підприємство майже за три роки пройшло всі докази тих чи інших обставин, тих чи інших органів аж до Верховного суду. Було три справи у Верховному суді. Підприємство довело свою правоту в тому, що воно діяло в межах визначених правил. Але Головну військову прокуратуру на той час це не зупинило, і вони пред’явили обвинувальний акт засновнику підприємства і бухгалтеру», - розповів Євтушенко

Він додав, що вже два роки ГПУ не може передати до суду матеріали справи для розгляду. «Всього 11 томів кримінальної справи передаються більше ніж два роки», - повідомив керівник підприємства і наголосив, що жодного прокурора, який готував справу до суду, вже немає в прокуратурі, оскільки вони не пройшли атестацію.

За його словами, тиск на підприємство триває з 2014 року: відбулось понад 170 судів, три справи розглядались Верховним судом України.

Учасники пресконференції наголосили: працівники "Темп 3000" пересвідчувались, що справи є переслідуванням підприємства, всі дії були спрямовані на зрив обороноздатності держави, дискредитацію та знищення вітчизняного виробника.

Євтушенко згадав про підпал підприємства відразу після укладання контрактів на постачання засобів індивідуального захисту для Міністерства оборони і підкреслив, що такі провокації спостерігаються 5 останніх років. Пожежею були знищені виробничі, складські приміщення, запаси сировини, матеріалів, готової продукції.

Крім того, адвокат практики вирішення спорів Mitrax Олександр Строкань нагадав про справу «неякісних бронежилетів». Кримінальне провадження по ній було розпочате ДБР в квітні 2019. Голова ДБР тоді відкрито говорив про порушення вимог якості бронежилетів та про наявність злочинної змови ще до того, як йому надійшли результати експертизи. «Вважаємо, що з самого початку орган досудового розслідування був упереджений, що негативно вплинуло на репутацію підприємства "Темп 3000"», - заявив Строкань і звернув увагу, що недоведені обвинувачення були підхоплені ЗМІ і розтиражовані.

Адвокат нагадав, що Євтушенку було вручено письмове повідомлення про підозру за ознаками вчинення кримінального правопорушення ч.4 ст. 90 ККУ (шахрайство в особливо великих розмірах) за попередньою змовою групою осіб, а також вручено копію клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або у формі застави у понад 100 млн грн.

«Якщо детально ознайомитися з матеріалами провадження, стає зрозуміло, що все це ...гучні слова. Лише 2 листочки роздруківки розмов, де фігурує саме Євтушенко і жодного натяку на поставку бронежилетів, які б не відповідали вимогам договору», - підкреслив адвокат.

Щодо балістичної експертизи, яка начебто встановила, що прострілюються три з п’яти бронежилетів, то важливим є той факт, що вона проводилась із порушенням умов і без врахування балістичних вимог до бронежилетів.

«Експертиза органу досудового розслідування проводилась при проведенні дощування (певний спосіб поливу, середній шар опадів, що випали на певній площі – ред.) протягом 60 хв з інтенсивністю 1,5 мм в хвилину. При цьому нормативною документацією, що є обов’язковою для проведення подібних досліджень, до цієї категорії бронежилетів передбачено інші умови, а саме – це 5 хвилин з інтенсивністю 3 мм в хвилину», - розповів адвокат, додавши, що саме ці технічні вимоги застосовуються до цих бронежилетів з 2003 року.

Фактично дощування проводилось протягом періоду часу, що в 12 разів перевищує нормативно визначений, повідомив адвокат. Він також нагадав, що вимоги до бронежилетів передбачають використання їх в умовах «помірного типу клімату».

Крім того, під час експерименту прострілювався не весь бронежилет, а його частини окремо, що також є порушенням, вважає сторона захисту, а експертизу проводила установа, яка не має на це ліцензії. «Про яку об’єктивність розслідування може йти мова, якщо експертизу проводить установа, яка не має відповідної акредитації в Україні?» - наголосив адвокат.

«Матеріали кримінального провадження і близько не містять доказів для того щоб довести, що Євтушенко, «Темп 3000» виробляли неякісні бронежилети. В результаті десятків обшуків, експертиз та понад 40 тис. годин негласних слідчих (розшукових) дій, сотень допитів сторона обвинувачення не змогла встановити дві основні обставини – це ні «злочинного умислу на поставку неякісних бронежилетів», ні встановлено порушення вимог щодо якості бронежилетів», - підсумував адвокат.

Євтушенко наголосив, що наразі на підприємстві проходить безпрецедентна кількість перевірок – іноді до чотирьох в день. Він вважає, що це пов’язано з бажанням знищити підприємство та позбавити його волі. «Підприємство «Темп 3000» у 2014 і 2015 рр поставило 80% всього забезпечення бронежилетів і касок всіх силових структур, не тільки Міністерства оборони. Ми були основні постачальники бронежилетів у 2014-2015 рр. Ми для МОУ у 2014-2015 рр поставили 220 тис. бронежилетів», - повідомив Євтушенко.

На його думку, саме ці показники пояснюють бажання конкурентів знищити трудовий колектив.

Як повідомлялось, 5 листопада 2019 року генерал-майору, начальнику Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитру Марченку, двом його заступникам та двом начальникам відділу було оголошено підозри у постачанні до війська неякісних бронежилетів.

У ДБР стверджують, що ці посадовці здійснили закупівлю 20 тис. неякісних бронежилетів на суму 176 млн грн.

11 листопада Печерський суд обрав Марченку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом застави у 76 млн грн.

7 лютого слідчі у справі щодо постачання до ЗСУ неякісних бронежилетів повідомили про підозру у шахрайстві в особливо великих розмірах технологу ТОВ "НВП Темп 3000".

Слідством установлено, що технолог товариства сприяла засновнику підприємства та посадовим особам МОУ у заволодінні коштами у сумі 61,677 000 гривень. Бюджетні гроші були використані на закупівлю бронежилетів "Корсар М3с 1-4", що не відповідають вимогам ДСТУ та технічним умовам, зазначили в ДБР.

10 лютого міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що Міноборони не планує відкликати бронежилети "Корсар", які надійшли до ЗСУ.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-