Про запровадження програм пенсійного забезпечення за вислугу років

Про запровадження програм пенсійного забезпечення за вислугу років

Укрінформ
11 березня, 10:00 - Про запровадження програм пенсійного забезпечення за вислугу років

Організатор: Профспілка залізничників і транспортних будівельників України.

Спікери: Вадим Бубняк – голова Профспілки залізничників і транспортних будівельників України; Галина Третьякова – голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів; Олександр Скічко - голова підкомітету Верховної Ради України з питань залізничного транспорту; Олександр Ткач – експерт з пенсійних систем.

Довідково. Законопроєкт «Про запровадження програм пенсійного забезпечення за вислугу років» (реєстр. № 2617) підготовлений з ініціативи профспілки залізничників і транспортних будівельників України. Він важливий з метою повернення права виходу на пенсію за вислугу років деяким категоріям працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті, і були позбавлені цього в 2017 році.

Законопроєкт внесено до порядку денного сесії Верховної Ради. 

Підсумкові матеріали:

Залізничники заявили, що домагатимуться повернення пенсійної вислуги років

Українські залізничники домагатимуться повернення норми закону про пенсійну вислугу років.

Про це заявили 11 березня представники Профспілки залізничників і транспортних будівельників України на пресконференції в Укрінформі.

У профспілці критикують пенсійну реформу 2017 року, коли було скасовано норму виходу на пенсію за вислугою років, і спільно з профільним парламентським комітетом підготували законопроєкт, який повертає її.

Голова Профспілки залізничників і транспортних будівельників Вадим Бубняк заявив, що за минулий рік спостерігалася найбільша плинність кадрів – 9,2% (для порівняння: у 2015 році – 4,2%).

«Якщо подивитися, в яких умовах працюють залізничники, то ані до схвалення цього закону, ані після умови не поліпшилися. А якщо подивитися на заробітну плату залізничників, то стає зрозуміло, чому щорічно з галузі йдуть десятки тисяч, щоб знайти роботу за кордоном», - наголосив Бубняк.

Олександр Ткач, експерт з пенсійних систем, пояснив: щоб залізничники могли виходити на пенсію у 55 років й отримувати 30% пенсії до 60-ти років, коли вже почнуть отримувати її з пенсійного фонду, має бути створена трирівнева пенсійна система.

«З першого рівня, тобто солідарної системи, – близько 20%, з другого рівня, або трудових пенсій, яку лише намагаємося створити, – теж 20% і стільки ж – з добровільних внесків, але з обов’язковою вислугою років», - пояснив Ткач.

Експерт наголосив, що запровадження програм пенсійного забезпечення за вислугою років допоможе вирішити два найважливіших завдання – підвищення рівня загального пенсійного забезпечення і збільшення додаткових інвестиційних ресурсів в економіку, якими є пенсійні фонди в усіх країнах світу.

Галина Третьякова, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, наголосила, що залізнична галузь з понад 320 тисяч працівників є найбільшою в Україні. І якщо не створити рівні умови з європейськими залізничниками, трудова міграція є неминучою.

«Найкраща європейська практика свідчить, що працедавець створює недержавні пенсійні фонди, крім іншого збирає додаткові кошти, які йдуть на чесну компенсацію, яку працедавець сплачує за використання найманої праці працівників залізничної галузі», - зазначила Третьякова.

Укрзалізниця разом з профспілкою створили недержавний пенсійний фонд, але він упродовж багатьох останніх років не наповнюється.

Голова профспілки Бубняк пропонує підвищувати соціальні пільги та зарплати залізничників з акцизів чи податку на землю, а також позбавити їх військового податку. Він нагадує, що залізничники беруть участь у воєнних діях на сході країни.

«Залізнична сфера є стратегічною і, можливо, у неї є право не платити військовий збір державі, щоб держава направляла їх у недержавний пенсійний фонд і тим самим залізничники отримували його наповнення», - зазначив Бубняк.

Олександр Скічко, голова підкомітету з питань залізничного транспорту Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури обіцяє підтримати законопроєкт і звертає увагу, що той не передбачає використання державних коштів.

«Запропонований законопроєкт не є популізмом. Він не передбачає додаткових витрат з державного бюджету. І він є абсолютно реалістичним. Не йдеться про те, що треба піднімати пенсії й створювати умови, щоб люди не виїжджали за кордон. Це реальний механізм, який може бути реалізований», - наголосив Скічко.

Як стверджують учасники пресконференції, пенсійна реформа 2017 року позбавила 43 тис. (15%) залізничників права виходити на пенсію за вислугою років.

Профспілка залізничників і транспортних будівельників України двічі розміщувала петицію на сайтах Президента й Кабміну і в травні 2019 року зібрала потрібні 25 тис. голосів для її розгляду.

Комітет ВР з питань соціальної політики підготував відповідний законопроєкт. Але після президентських і парламентських виборів цей документ з комітету ВР так і не вийшов.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-